Сега Четете
7 от Най-Добрите Витамини за Здрави и Енергични Деца
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

7 от Най-Добрите Витамини за Здрави и Енергични Деца

multivitamini-dobavka

Витамините са от съществено значение за правилния растеж и развитие на децата.

В повечето случаи, те успяват да си набавят необходимите хранителни вещества, благодарение на своята разнообразна диета. Уви, има моменти, в които е необходима допълнителна подкрепа!

Хранителните добавки могат да гарантират, че вашите деца получават витамините и минералите, които иначе може да липсват в диетата им.

Важно е да отбележим – витамините не са приспособени да осигуряват на вашето дете енергия. Те са безкалорични и предназначени да помагат на много системи и процеси в тялото да функционират нормално.

В тази статия ще откриете най-важната информация относно същността, правилния избор и приема на хранителни добавки от вашите деца.

Подбрахме и някои от най-подходящите продукти, които са сред водещите на пазара и които са едновременно приятни за употреба, но и надеждни в снабдяването на децата с нужните хранителни вещества.

Таблетките за смучене са с вкус на ягода и в забавната форма на марсианци, за да са интересни и сладки за вашите деца! Само една таблетка на ден осигурява необходимото количество витамини и минерали за общото благосъстояние на вашето дете и подсилването на неговия имунитет.

12 витамина и 3 ценни минерала осигурява този сироп на вашите деца, за да са здрави техните кости и зъби и да имат добър имунитет. Сиропът е с приятен вкус на тропически плодове и не съдържа лактоза и глутен.

Една таблетка дневно осигурява по-добър метаболизъм, повече енергия и сила за вашите деца, а също подкрепя правилният растеж на костите и зъбите им. Те съдържат не само витамини и минерали, но и ценни антиоксиданти, които намаляват оксидативния стрес в организма на детето.

Полезни витамини, цинк и биотин доставя по едно желирано мече на ден. С тях имунната система функционира нормално и подпомага физиологичното развитие на децата, а забавната им форма и сладкият им вкус допринасят за това децата да искат да приемат полезните микроелементи.

Само 1-2 бонбона на ден допълват перфектно хранителния режим на вашето дете. Те намаляват отпадналостта и чувството за умора, подкрепят общото здраве на детето и отделните системи на неговия организъм.

Няколко мечета на ден осигуряват необходимото количество полезни вещества за правилния растеж на вашите деца и за доброто им здраве. 14 витамина и минерала са имплементирани в мечетата, а също и екстракт от 22 плодове и зеленчуци.

Жизненоважни витамини, минерали и антиоксиданти помагат за здравето на вашето дете. Костната структура, мозъкът и вътрешните органи са подкрепени, а детето ви се радва на сладкия вкус на боровинки.

С какво са по-различни детските витамини от тези за възрастни?

Истината е, че витамините за деца не са просто маркетинг прищявка, която да стимулира производителността на повече продукти, а произлизат от разликите в нуждите.

Нуждите за някои видове витамини варират спрямо възрастта.

От една страна дете на 8 години и възрастен на 30 години се нуждаят от 800 mg калций на ден, но пък дете на същата възраст се нуждае само от 4,1 mg желязо на ден, в сравнение с възрастен мъж, който се нуждае от 6 mg желязо дневно.

dete-raznoobrazna-hrana

Детските витамини са предназначени да осигурят близки стойности до препоръчителния дневен прием на витамини и минерали, от които се нуждаят децата, и може да не осигурят всичко необходимо за възрастните.

Имайки предвид, че децата нямат същите хранителни нужди като възрастните, е най-добре да избягвате да им давате мултивитамини за възрастни.

Как да изберете най-подходящите хранителни добавки за вашето дете?

Често се случва родителите да споделят как децата им са много придирчиви спрямо разнообразната храна, не ядат зеленчуци и се хранят само с едни и същи продукти.

На всички родители е ясно, че не е никак лесно да убедите детето си във важността от разнообразното хранене!

В тези случаи се оказва, че мултивитамините ще гарантират, че всичките им хранителни изисквания са изпълнени.

Именно затова е добре да съобразите витамините, които избирате спрямо диетата на детето си…

Вземете предвид дали то приема достатъчно плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти.

Понякога алергиите и непоносимостта към някои хранителни продукти също ограничават пълноценния прием на хранителни вещества.

Често производителите улесняват родителите като разделят витамините спрямо определени възрастови групи.

Обърнете особено внимание и на състава!

Тук е важно да избирате витамини, които не съдържат пълнители, изкуствени аромати, хранителни оцветители и консерванти.

Не само качеството, но е добре да прецените и колко точно концентрация от всеки витамин доставят различните продукти.

Много мултивитамини, както за деца, така и за възрастни, съдържат всъщност много ниски дози витамини и минерали.

Имайте предвид, че не всеки път най-вкусните и цветни витамини, които са любими на децата са най-добрата опция, затова се вглеждайте в състава, за да откриете най-оптималния вариант.

raznoobrazna-dieta

Дозирайте правилно!

Добра практика е да се стремите към терапевтична доза от всеки витамин, но нуждата ще варира в зависимост от конкретното дете, така че е важно да се консултирате с вашия лекар.

Кои витамини са най-важни за децата?

Децата се нуждаят от същите хранителни вещества като възрастните, но обикновено се нуждаят от по-малки количества.

Докато децата растат, за тях е жизненоважно да получават адекватни количества хранителни вещества, които помагат за изграждането на здрави кости, като калций и витамин D.

Освен това желязото, цинкът, йодът, холинът и витамините А, В6, В12 и D са от решаващо значение за развитието на мозъка в ранна възраст.

Имайте предвид, че в някои моменти детето ви може да има по-особени нужди…

Както всички знаем витамин C, напримр, стимулира имунната система и неслучайно е първият витамин, към който повечето хора посягат при появата на грипоподобни симптоми, или като превенция на настинка в студеното време от годината.

Децата са изложени на по-висок риск от недостиг на желязо, отколкото възрастните, главно защото се нуждаят от повече желязо, когато преминават през скоковете на растеж.

Детето ви може да има ниско съдържание на желязо, ако яде веган или вегетарианска диета, приема ограничено разнообразие от храни, има целиакия или има стомашно-чревна загуба на кръв.

Калцият, пък, също е от изключително значение в периода на подрастване и изграждане на стабилна костна система.

Витамини под каква форма са най-подходящи?

В аптеките съществува огромно разнообразие от витамини под различна форма и вероятно се чудите кои да изберете.

Изборът ви трябва да е внимателно съобразен с интересите, но и потребностите на вашето дете, препоръките от специалист и вашия бюджет.

Хапчетата са изключително лесно усвоими.

Това са стандартните за повечето хора хранителни добавки.

В зависимост от марката и дозировката, този тип витамин може да варира по размер и форма, включително в капсули, меки гелове и традиционни таблетки.

multivitamini-tabletki

Желираните мултивитамини са най-популярни и любими сред малчуганите!

Те лесно се поглъщат, често са с плодов вкус и понякога с добавена захар. Не е необичайно да видите желирани витамини, насочени също към възрастни.

И все пак, докато желираните витамини са най-предпочитани от децата, вероятно се питате дали те са толкова ефективни, колкото стандартните таблетки… Краткият отговор, за съжаление, е “не”.

Повечето лекари и медицински специалисти се обединяват около мнението, че желираните витамини в повечето случаи са по-слаби от витамините на таблетки, както по отношение на дозировката, така и по отношение на ползите за здравето.

Дъвчащите продукти са също много удобен вариант – хибрид между традиционните таблетки и желираните предложения!

Таблетките за дъвчене са сухи капсули, които могат да се сдъвчат, преди да се преглътнат.

Една от най-честите причини, поради които някой би предпочел дъвчаща таблетка, е трудното преглъщане на хапчета.

Прахообразните и течни витамини са концентрирани и ефективни!

Прахообразните предложения са водоразтворими и най-често имат най-голяма полза спрямо съотношение цена-качество, защото не разчитат на толкова много добавки, колкото традиционните форми на витамини.

Течните предложения биват сиропи и спрейове, употребата им е лесна и приятна за децата, а качеството им също е много високо и признато от специалисти в цял свят.

Как да приложите мултивитамините в ежедневието на децата си най-безопасно?

Важно е да се консултирате с лекар или диетолог, за да разберете здравните нужди на вашето дете и как добавките могат да помогнат.

Не забравяйте да се придържате към указанията за дозиране или според съветите на медицински специалист.

Има оптимален диапазон за хранителните вещества и “повече” не винаги означава “по-добро”!

Витамините и минералите могат да бъдат токсични за децата, когато се приемат в прекомерни количества. Това важи особено за мастноразтворимите витамини A, D, E и K.

Вероятно се досещате, че с желираните витамини е най-лесно да се прекали заради формата и вкуса им, подобни на бонбони, но това не бива да се случва.

Най-добре е да държите витамините далеч от малки деца и да обсъдите подходящия прием на витамини с по-големите деца, за да предотвратите случайно предозиране с добавки.

Оценете ни!
5
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.