Сега Четете
9-те Най-Добри Сапуни За Чиста И Здрава Кожа
kalibrado-noble

9-те Най-Добри Сапуни За Чиста И Здрава Кожа

ryka-dyrji-sapun

Често не обръщаме особено внимание на сапуна, който използваме, и купуваме някакъв просто според аромата му или цената, без да се замислим за съставките или качеството му.

Изборът на сапун обаче е изключително важен, защото го използваме често през деня.

Посягаме към сапуна винаги, щом се приберем вкъщи, всеки път след ходене до тоалетна, преди ядене, след чистене и така нататък.

Сапунът е голяма част от всекидневната грижа за нашата хигиена и за здравето на кожата на ръцете ни.

Затова не бива да подценявате какъв избор на сапун правите!

За да ви помогнем в правилната покупка, сме ви подготвили 9 страхотни варианта, с които не бихте сгрешили, както и съвети какво да вземате предвид при купуването на сапун.

В тази изгодна опаковка ще откриете 4 сапуна, които деликатно и ефикасно чистят ръцете ви. Формулата на сапуна съдържа ¼ хидратиращ крем, който прави кожата ви мека, без да я изсушава. Ароматът, който сапунът оставя след измиване, е нежен и ненатрапчив.

Този сапун чудесно измива ръцете ви и отстранява всички мръсотии, като хидратира кожата ви в дълбочина. Сапунът е създаден изцяло от органични растителни съставки, което го прави 100% веган. Той е подходящ както за ръце, така и за почистване на лицето.

Ако имате чувствителна или суха кожа, това е сапунът за вас! Този хипоалергенен сапун създава фина пяна, която добре почиства кожата на ръцете и лицето ви, като премахва следите от грима без затруднения. Хиалуроновата киселина и керамидите във формулата на сапуна подпомагат хидратацията на кожата, а липсата на аромати намалява шанса за кожни раздразнения след използване.

Богатата пяна, която този сапун създава, почиства кожата в дълбочина, без да я изсушава. Формулата му подхранва кожата на ръцете ви и след измиване оставя приятен свеж аромат на сандалово дърво, който духовно ви пренася сред природата.

Ароматът на този сапун ви пренася в релаксиращата атмосфера на Тоскана, докато почиства кожата ви. Той премахва замърсяванията, докато я подхранва и хидратира, а веган формулата ви гарантира, че съставките му са изцяло растителни и животни не са пострадали при създаването му.

Този нежен сапун измива кожата ви съвършено и я оставя хидратирана и деликатна. Формулата му съдържа бадемово масло, което подхранва кожата ви в дълбочина. Подходящ е за всички типове кожа и оставя след себе си свеж аромат.

Формулата на този течен сапун е невероятно подхранваща – зехтинът и кокосовото масло омекотяват кожата и я хидратират в дълбочина. Ароматът му е съчетание от кедър, джинджифил и сандалово дърво, които ви пренасят екзотичната атмосфера на Близкия изток.

Елегантната и стилна бутилка на този сапун прекрасно ще се впише в обзавеждането на вашата баня. Сапунът чудесно измива кожата на ръцете ви, като я омекотява и хидратира, а след измиване оставя изящен аромат с нотки на жасмин.

Дървесно-цитрусовият аромат на течния сапун е изключително елегантен, а стилната му бутилка ще допринесе за дизайна на вашата баня. Формулата на сапуна съдържа витамин Е, който подхранва кожата ви в дълбочина и я омекотява.

Какво всъщност представлява сапунът?

Сапунът е миещо средство с хилядолетна история. През годините и според географската ширина са се появявали различни рецепти за приготвяне на този продукт.

От химична гледна точка сапунът представлява сол на мастна киселина и се получава при пресичането на мазнина с химическа основа.

Сапунът може да се разтваря във вода и образува пяна, която успява да премахне мръсотията и нечистотите както от кожата, така и от различни повърхности и дрехи.

tyrkane-na-ryce-sys-sapun-pyana

Заради химичния си състав сапунът има основно pH (средно между 8-9), което преди време се считаше, че може да навреди на кожата, тъй като тя е с киселинно pH (средно между 4-5,5).

Нови проучвания обаче показват, че след измиване със сапун кожата много бързо възстановява естественото си pH и следователно не ѝ вреди.

Нещо повече, на пазара днес има разнообразие от видове сапуни с различни полезни за кожата съставки. В този смисъл можете да бъдете спокойни, че кожата ви няма да пострада от сапуна особено ако изберете качествен и с добър състав.

Какви видове сапун се предлагат на пазара?

Както вече казахме, изборът на правилния сапун не е маловажен, предвид че сапунът се използва изключително често всеки ден.

За да изберете най-добрия вариант за вас и вашето семейство, ще ви запознаем с онова, което се предлага на днешния пазар.

Помислете каква формула ви устройва…

Най-общо хората различаваме твърдия от течния сапун. Те имат своите предимства и недостатъци, които трябва да се вземат предвид при покупката.

Твърдият сапун е много по-изгоден и практичен…

При използването му от него се отделя нужното количество вещество за едно измиване на ръцете и така няма излишно разхищение на продукт. Също така той не утежнява особено семейния ви бюджет.

От гледна точка на опазването на природата, твърдите сапуни са по-добрият избор. През последните години повечето твърди сапуни идват в картонени опаковки, често дори и направени от рециклирана хартия.

Всъщност твърдата им формула ги прави и чудесни за пътуване, тъй като няма опасност от разливане или спукване на опаковката. Когато ви предстои някакво пътешествие, можете да си купите нов и да го пренесете чрез картонената кутийка или да го поставите в сапунерка.

Все пак има причина, поради която някои хора отбягват твърдите сапуни, и това е заради хигиената. Когато живеете с много хора на едно място или в дома ви често идват гости, твърдият сапун не е най-добрият избор. При употребата му различни ръце с различни замърсявания докосват продукта и това не е хубаво от хигиенна гледна точка.

Ако избирате твърд сапун, е хубаво ограничен брой хора да имат досег до него, а най-добре би било даже всеки в дома да има свой собствен за индивидуална употреба.

Течните сапуни са по-хигиеничният избор…

Ако семейството ви е многочленно или искате да купите сапун, който гостите ви да използват, доверете се на течната формула.

Те винаги идват в опаковка с помпа и така продуктът не се докосва от всеки, който го използва. Следователно, хигиената на ръцете ви е гарантирана.

Вероятно този детайл кара производителите днес да експериментират повече с тези сапуни и да създават такива с чудесни ароматни комбинации и свойства. Можете да откриете течен сапун с всякакъв аромат, така че той да се впише във вашия собствен вкус.

Течните сапуни позволяват и добавянето на различни полезни съставки, които могат да подхранят и да хидратират кожата ви.

Проблемът с течните сапуни е тяхната опаковка. Те се продават в пластмасови бутилки, което ги прави неприродосъобразни. Ако решите да използвате течен сапун вкъщи, това значи, че винаги след свършването му, трябва да изхвърляте бутилката и да купувате нова.

Разбира се, има варианти за по-големи разфасовки, които не идват с помпа. Те се използват само за зареждане на старата бутилка и така можете да бъдете по-щадящи природата, но все пак не отменя закупуването на излишна пластмаса.

Нещо повече, понякога опаковката може да не съвпада със стила на вашата баня. Ако банята ви е изцяло в синята гама, но харесвате формулата на сапун, който идва в розова опаковка, това ще развали цялата концепция.

В тази ситуация можете да си купите дозатор за течен сапун, който ще се връзва с обзавеждането на банята ви. По този начин ще използвате любимия си сапун, без да навреждате на атмосферата в дома ви.

Обърнете внимание на производството…

Най-общо можете да различите три вида сапун според вида на производството им – индустриални, ръчно направен и занаятчийски.

Индустриалните, или още масовите сапуни са тези, които виждате най-често в супермаркетите и дрогериите. Масово хората използват именно този вариант, защото е най-изгоден и най-разпространен.

Ако решите да използвате такъв, е хубаво да се запознаете добре със състава му. Често за създаването на тези сапуни се използват вещества, с които създаването на сапуна се случва по-бързо, но за сметка на това могат да навредят на кожата ви.

Ръчно направените сапуни се срещат все по-често в магазините днес. Най-често при приготвянето им се използват масла на растителна основа, и то чрез студен метод.

sapuni-kolekciya-naredeni

При студения метод не се разчита на силна допълнителна топлина, която по принцип унищожава голяма част от полезните качества на маслата. Това прави тези сапуни много полезни за вашата кожа.

За да се направи един такъв сапун обаче, са нужни между 4 и 6 седмици, което повишава значително и тяхната цена. Също така текстурата им е по-мека, а не толкова твърда, колкото е при индустриалните.

Занаятчийските сапуни са най-луксозните твърди сапуни, които можете да купите. Те също използват студен метод при процеса на изработване.

Разликата между тях и ръчно направените е, че занаятчийските използват изключително качествени съставки. Най-често при състава им ще откриете органични масла с доказан произход, екстравагантни съставки като определени видове глина или козе мляко и други.

Именно съставките правят занаятчийските сапуни по-скъпи, но заедно с това и невероятно полезни за вашата кожа. Можете да откриете всякакви варианти, сред които и най-подходящия точно за вашия тип кожа.

Какъв сапун да изберете?

Подберете правилния сапун според неговото предназначение

Много е важно да помислите каква ще бъде функцията на сапуна, който желаете да закупите. Според това и ще можете да се ориентирате какво точно да изберете.

Ако искате да си вземете сапун, който ще се използва само за ръце, можете да вземете по-универсален и индустриално изработен.

Това е най-изгодният вариант, а именно такъв е нужен за целта, предвид че най-често със сапун мием ръцете си.

Нещо повече, тези сапуни без специални съставки най-често са подходящи за всякакъв тип кожа и ароматите им са по-натурални и неспецифични. Така ще задоволите потребностите на всеки член на вашето семейство.

Ако обаче вие или някой във вашето семейство има по-чувствителна кожа, е по-добре да заложите да сапун с органични съставки или такъв, който е хипоалергенен. Така избягвате шанса от неприятни кожни раздразнения или алергични реакции.

Глицериновите сапуни пък са чудесни за суха и много суха кожа, защото помага за хидратацията ѝ. Глицеринът е вещество, което успява да заключи молекулите вода и да ги задържи в кожата ви.

Затова, дори и да не се насочите специфично към глицериновите сапуни, можете да се огледате за такъв с високо съдържание на глицерин във формулата му. Все пак дори и така, е добре след измиване да нанасяте хубав крем за ръце върху кожата ви, за да я омекотите и подхраните допълнително.

Не забравяйте обаче, че сапунът може да се използва и за други части от тялото.

Много хора избират да използват именно сапун при ежедневното почистване на лице.

Когато избирате сапун за лице, постарайте се внимателно да проучите производството на сапуна, както и неговите съставки. На пазара днес можете да откриете специализирани продукти за различни видове кожа – суха, мазна, проблемна и прочее.

Дори и да няма подобна спецификация, ако видите кои са ключовите съставки на сапуна, ще можете да се ориентирате кой е най-подходящия избор за вас. Съветваме ви обаче, ако искате да използвате сапун за измиване на лицето, да изберете ръчно направен или занаятчийски, за да си гарантирате най-доброто възможно качество.

Също така не пропускайте след измиване да поставите качествен хидратиращ крем, който ще намали риска от изсушаване на кожата ви и ще я подхрани в дълбочина.

Сходни неща трябва да вземете предвид и ако искате да си купите сапун, който да използвате за тялото си при къпане.

Макар че днес много хора предпочитат душ геловете заради това, че са течни и лесни за използване, сапуните при вземането на душ имат своите предимства.

Най-голямото от тях е, че са много по-изгодни и практични. Един твърд сапун е много по-дълготраен в сравнение с бутилка душ гел. Нещо повече, ако заложите на качествен занаятчийски сапун, кожата ви ще бъде много облагоприятствана заради качествените съставки.

Нещо повече, сапунът не ви задължава да купувате и сменяте постоянни гъбите за тяло, които често са изработени от пластмаса и събират вредни микроорганизми. На пазара вече има ексфолиращи сапуни, които са разработени специално, за да премахнат необходимостта от използването на гъба.

vzemane-na-dush-tyrkane-sys-sapun-na-tyalo

Независимо обаче дали сте ексфолирали кожата си чрез сапун, душ гел или скраб за тяло, е хубаво след банята да хидратирате кожата си чрез хубав лосион или крем за тяло, за да подхраните кожата си и да избегнете риска от изсушаване.

Съставките – кои да търсите и кои да избягвате?

Винаги е хубаво да обръщате внимание на съдържанието, когато избирате козметика или измиващи продукти. Не е нужно да сте запознати с всичките съставки, а да обърнете внимание на някои.

На първо време, имайте предвид, че съставките се изреждат спрямо количеството, което включва самия продукт. Винаги се започва от тази в най-голямо количество и се завършва с тази в най-малко.

Затова, ако искате например да избягате от твърде ароматизирани сапуни, можете да се оглеждате за такъв, при който парфюмът е сред последните съставки.

Индустриалните сапуни понякога съдържат вредни за кожата вещества…

Това се дължи на факта, че тези съставки са по-изгодни, с тях се работи по-лесно и така се получава по-масово производство.

Парабените са сред тези вещества. Те представляват консерванти, които помагат на сапуните да не се развалят за дълъг период от време и които са изгодни за масовата продукция.

Парабените обаче се абсорбират от кожата и могат сериозно да увредят работата на жлезите в организма и хормоналния баланс.

Някои сапуни се произвеждат с петролни основи, защото те помагат за овлажняването на кожата. При дългосрочно използване обаче те образуват водоотблъскващ слой върху кожата, който възпрепятства способността ѝ да диша. Това може да доведе до появата на кожни раздразнения, обриви, акне и други.

Добре е да избягвате и силиконите в сапуните, които използвате. Силиконите помагат на козметичните продукти да имат нежна, копринена текстура и това ги прави изключително привлекателни за клиентите.

Те обаче също като петролните основи образуват водоотблъскващ филм върху кожата. Компаниите често рекламират този ефект като хидратиращ, но в действителност това спомага задържането на себум, мръсотия и мъртви клетки върху кожата, което отново в дългосрочен план ще доведе до кожни раздразнения, акне или забавяне при обновяването на кожните клетки.

Ако имате имате чувствителна кожа или страдате от алергии, силно ви препоръчваме да направите тест преди употребата на сапуна особено ако искате да го използвате за лице или за цяло тяло.

За целта използвайте сапуна, за да измиете сгъвката на лакътя си и изчакайте 10-15 минути. Кожата на това място е много по-тънка и чувствителна и по тази причина, ако има вещество, което би ви подразнило, раздразнение би се появило много по-бързо. Ако след 15 минути няма никаква реакция, значи можете да използвате сапуна безпроблемно.

На тези съставки можете да се доверите за здрава кожа…

Отново ще уточним, че ако искате да си вземете сапун с доказано органични съставки, е най-добре да заложите на занаятчийските или ръчно направените.

Те най-често съдържат качествени растителни масла като кокосовото или масливото. И двете омекотяват кожата и я тонизират, като в същото време я обогатяват с множество витамини и минерали.

Ако кожата ви страда от акне или вече е загубила еластичността си, ви препоръчваме да се насочите към сапун с бадемово масло. То има противовъзпалителни действа, като в същото време омекотява кожата и я подхранва.

Хиалуроновата киселина като част от състава на сапуна също може много да благоприятства за състоянието на кожата ви. Това вещество помага при хидратирането на кожата, а също така предотвратява ранна поява на фини бръчки.

Ако в състава на сапуна видите витамин C, това е добре за вашата кожа! Той помага за защитата от вредните слънчеви лъчи, като в същото време тонизира кожата ви и я прави сияйна и мека.

Някои сапуни неслучайно включват в състава си витамин Е. Той има антиоксидантни свойства, като така гарантира за чистотата и здравето на кожата ви. В същото време той предпазва кожата ви от вредните UV-лъчи на слънцето.

Ако кожата ви е суха, ви съветваме да огледате пазара за сапун с керамиди (или церамиди). Те представляват мазнини, които помагат за задържането на водата вътре в кожата, като така я предпазват от дехидратация.

Как да използвате сапуна си възможно най-добре?

Сапунът е удобен за използване в няколко лесни стъпки

В зависимост от това за каква част от тялото използвате сапуна, има стъпки, които е добре да се следват за най-добри резултати.

Сапунът за ръце е най-често използваният…

И това е причината да внимаваме и с него. Много хора пренебрегват качеството на сапуна за ръце, защото с него измиваме малка част от себе си, но това не е за подценяване.

Сапунът за ръце се използва както за да изчисти мръсотията при прибиране вкъщи, така и за премахване на бактериите след ходене до тоалетна. Затова, ако не вземете качествен сапун, в дългосрочен план ръцете ви могат да пострадат ужасно много – от неприятно изсушаване и белене на кожата до появата на обриви.

Щом изберете сапун, подходящ за вас и вашето семейство, уверете се, че го съхранявате добре. Ако сапунът е течен, поддръжката му е по-лесна, но ако сте почитатели на класическия твърд сапун, добре е да го сложите в хубава сапунерка, която да пасва на обзавеждането в банята ви.

Винаги преди употреба на сапун, независимо дали той е твърд или течен, е добре да сте намокрили ръцете си. Най-доброто почистване на ръце се получава с топла вода – така ще отстраните бактериите, които могат да навредят на здравето ви.

След това разтъркайте сапуна между ръцете си и създайте хубава пяна. Балончетата на пяната именно премахват нечистотиите от кожата ви.

miene-na-ryce-sys-sapun

Разтъркайте добре по цялата площ на ръцете си, включително между пръстите и дори китките ви. На финала изплакнете пяната от ръцете си отново с топла вода и ги подсушете с мека кърпа.

При използване на твърдия сапун се старайте да отстранявате излишната вода от него, за да не се натрупва в сапунерката. Ако в нея се задържи вода за по-дълго време, рискувате да навредите на целостта на сапуна и да се получи неприятна лигава консистенция по дъното на сапунерката, в която могат да се развият вредни микроорганизми.

Казвайки това, уточняваме, че е хубаво да почистване сапунерката при седмичното почистване на банята, за да сте сигурни и в чистотата на сапуна ви.

Сапунът за лице трябва да е различен от сапуна за ръце…

До сапуна за ръце има достъп всеки в дома ви и всеки гост, когото поканите вкъщи, освен ако изрично не забраните употребата му.

Нещо повече, често кожата на ръцете ни иска един вид грижа, а кожата на лицето ни – друга. Ръцете ни може да са сухи, докато лицето ни да има комбинирана кожа.

Затова е най-добре, ако искате да използвате сапун за лице, да си купите друг вид, който ще отговаря на вашите нужди.

Имайте предвид, че преди измиването със сапун е добре да почистите грима си. Сапунът не е създаден да премахва фон дьо тена от кожата ви или спиралата от миглите ви. За целта е най-добре да използвате мицеларна вода и тампонче.

Сапунът обаче ще помогне с доизчистването на остатъците от грима, ако има такива. Също така, ако не сте си слагали грим и не сте използвали мицеларна вода, сапунът ще почисти друг вид мръсотии, които са се натрупали по кожата с времето като прах, пот, себум и прочее.

pochistvane-na-lice-miene-sys-sapun

Когато миете лицето си със сапун е хубаво да използвате леко топла вода, но не и гореща. Горещата вода може много да навреди на здравината на кожата ви.

Разнесете равномерно сапунената пяна, като правите нежен масаж с кръгови движения. Това ще помогне на сапуна да проникне по-добре в кожата ви, а също и на полезните в него съставки.

След това изплакнете и подсушете с мека кърпа. Препоръчваме ви да използвате персонална такава, за да не пренесете чужди кожни проблеми като гъбички и нечистотии върху вашето лице.

Погрижете се и за кожата на тялото си…

Средностатистически хората си вземат душ по един или два пъти на ден. Това означава, че сапунът за тяло играе голяма роля в грижата за кожата на тялото.

Тук отново важи правилото, че трябва да се вслушвате в кожата си. Помислете добре каква е кожата на тялото ви, за да купите сапун, който не просто е подходящ за вашия тип кожа, но и ще ѝ помогне.

Можете да използвате гъба или луфа, върху която да разнесете количество от сапуна, и така да създадете пяна. По този начин едновременно ще се възползвате от качествата на сапуна, но в същото време ще ексфолирате кожата си.

tyrkane-na-tyalo-s-lufa-vzemane-na-dush

Както вече казахме обаче, вече някои сапуни са създадени така, че необходимостта на гъба да бъде снета. Тяхната формула съдържа малки ексфолиращи частици, които при допир с кожата отстраняват натрупалите се мъртви клетки.

Отново ви съветваме да не използвате твърде гореща вода при къпане. Макар много хора да са почитатели на горещите душове особено през студените сезони, при често използване горещата вода отнема от жизнеността на кожата, натоварва я и я изсушава сериозно.

 
И така, вече знаете всичко необходимо, за да направите най-добрия избор при покупката на сапун, както и при неговата употреба!

Оценете ни!
5
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.