Сега Четете
Почистване на Баня – Всичко от А до Я
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

Почистване на Баня – Всичко от А до Я

rytse-s-rykavitsi-s-preparat-i-partsal

Хората казват, че по чистотата на банята може да се съди за чистотата на целия дом. Тази гледна точка, макар и да е пресилена, има своите основания.

Банята е стаята в дома, която най-често се използва и следователно се замърсява много бързо.

На пазара обаче има толкова много препарати за баня, всеки от които има конкретно предназначение, че понякога е трудно човек да се ориентира как да подбере правилните продукти.

Според това какви замърсявания преобладават в банята и дали има повече варовик, трябва да се насочите към специфични продукти, които да ви помогнат да се справите с конкретния проблем.

Затова сме подготвили за вас селекция от най-добрите препарати за баня, на които можете да се доверите!

Можете да прочетете и нашите съвети и трикове, с които ще успеете да поддържате страхотна чистота във вашата баня!

Идващ в бутилка с удобно пръскало, този препарат е подходящ за керамични и пластмасови повърхности. Той лесно и бързо премахва петната от мивката, душ кабината и ваната, като оставя повърхностите блестящи и ухаещи свежо.

Този препарат почиства перфектно упоритите замърсявания, включително и досадния варовик. В същото време продуктът дезинфекцира, като убива до 99,9% от бактериите, които се размножават във вашата баня. Така получавате двоен ефект само от един продукт!

Мухълът и плесента за изключително опасни за здравето и могат много да ви навредят, ако не ги отстраните своевременно. За тази задача можете да се доверите на този продукт на Ceresit. Той може да се използва върху всякакви повърхности – плочки, стени, фуги, а също върху силиконови уплътнители, където много лесно се натрупват микроорганизми.

Плесента няма да може да устои на силата на този препарат! Той премахва още мухъл и гъбички и ефектът мигновен. Формулата също дезинфекцира и избелва и така оставя максимално чисто пространството след себе си.

Мек и ефективен, този препарат е идеален за всекидневно освежаване на повърхностите във вашата баня! Може да се използва за мивки, душ кабини и фаянс. Отстранява леки замърсявания, остатъци от сапун и малко насъбрал се варовик, като оставя свеж аромат.

Няма начин варовикът да оцелее след употребата на този продукт! Той може да се използва за плочки, мивки, вани и батерии, като премахва сапунена пяна и упорити замърсява без проблем и оставя повърхностите чисти и бляскави.

Силната формула на този препарат ще премахне и най-упоритите замърсявания във вашата баня! Ако искате банята ви да блести от чистота, можете да му се доверите. Той ще премахне неприятния варовик и натрупванията от сапун без много усилия.

Можете да бъдете еко и да имате най-чистата баня едновременно с този продукт! 99% от съставките му са с естествен произход и затова е 99% биоразградим. Нещо повече, опаковката му е произведена от рециклирана пластмаса. В същото време формулата му е силна и може да премахне всякакви замърсявания и следи от варовик и да остави повърхностите на банята ви чисти и блестящи.

Киселините в този препарат са изцяло биоразградими, като така едновременно предпазва природата и ви осигурява перфектна чистота! Почиства мивки, душ кабини, вани, като оставя след себе си свеж портокалов аромат.
 

Защо почистването на банята не е за подценяване?

Редовната грижа за чистотата на банята не е въпрос само на поддръжка заради естетика – това е въпрос на здраве.

Банята е стая, в която влизаме, за да почистим себе си. Затова е важно и пространството около нас да е чисто.

Проблемът е, че условията в банята допринасят за замърсителните процеси – комбинацията от влага и топлина позволяват на различни бактерии да се размножават по-лесно, а също и създават благоприятна среда за развитието на мухъл.

Тези неща са могат ужасно да навредят на вашето здраве – да предизвикат различни респираторни заболявания, а също и опасни инфекции.

От тази гледна точка грижата за банята не е просто грижа за дома, но и за здравето – на вас и на вашето семейство.

Банята изисква постоянна грижа…

Апартаментът ви може да има само една баня и всички в домакинството да използват нея. Това означава, че тя има нужда от всекидневна поддръжка.

Дори жилището ви разполага с повече бани и някоя от тях да не се посещава толкова често, тя пак се нуждае от регулярно почистване. Замърсяването в тези случаи не се дължи на водни и сапунени петна, колкото на прахта, която се натрупва с времето.

За да бъде банята ви чиста и да ви е лесно да я поддържате такава, трябва редовно да инвестирате време в това.

Затова сега ще ви ориентираме какво е нужно да правите на всекидневно, седмично и месечно ниво, за да може банята ви винаги да блести!

chistene-na-banya-mivka-s-rykavitsa

С малки стъпки всеки ден се постигат големи резултати!

Съхраняването на чистотата в ежедневието е базово за добрия имидж на вашата баня.

Използвайте дезинфекциращи кърпички или гъба, за да подсушавате пръските вода по мивката и батерията. Така няма да се образуват петна от капки и ще ви бъде по-лесно при по-голямото почистване.

Хубаво е също да подсушавате стените на душ кабината или ваната след всяко къпане с кърпа или перо за почистване на стъкла. Подсушавайте и пода с парцал.

По този начин не се натрупва мръсотията от водата, а също помагате на банята да не задържа влага и предотвратявате образуването на мухъл.

Ако в банята имате завеса, след къпане е хубаво да я разгъвате, за да изсъхва по-бързо. Така по-рядко ще се нуждае тя от пране.

С правилното седмично почистване банята ви ще бъде перфектна!

В края на седмицата е добре да освежите текстила в банята. Изперете използваните кърпи и хавлии и сложете нови. Направете същото и с постелката, ако имате такава.

Повечето постелки могат да се перат в пералня, но за всеки случай проверете етикета на продукта.

След това почистете тоалетната чиния. Поставете специален препарат за целта, разнесете го с четка за тоалетна чиния и затворете капака. Оставете препарата да подейства за определено време и чак след това го измийте.

Време е да почистите душ пространството – независимо дали е конкретно душ кабина, вана или просто обособено пространство за къпане, хубаво е да изчистите повърхностите там, като използвате подходящ препарат за това.

Като премахвате редовно следите от вода и сапун, както и плесента, банята ви ще изглежда винаги свежа!

Заедно с това не забравяйте да почистите и космите от канала. Така предотвратявате възможността от запушване и по-сериозни проблеми.

Следващата стъпка е да измиете мивката и плотовете. Първо, разбира се, трябва да отстраните всички вещи, които имате там, а след това почистете с необходимия препарат. Съветваме ви да подсушите с кърпа след почистването, за да не оставяте неприятни следи.

Щом сте готови с основното почистване, е време за няколко финални стъпки.

За една седмица по огледалото в банята вероятно ще се е насъбрало някакво количество прах или пръски, затова е хубаво да ги отстраните. Съветваме ви да използвате препарат за стъкла за целта.

chistene-na-ogledalo-s-pero-za-stykla

Също така дезинфекцирайте повърхностите, които най-често се докосват и съответно са развъдници на бактерии – това са дръжките на вратите и шкафовете, също и ключът за светлината. Разбира се, хубаво е да дезинфекцирате и тоалетната чиния.

Най-досадните задачи се вършат по-рядко, ако поддържате банята си добре!

Според вашите собствени почистващи навици следващите дейности могат да се извършат веднъж в месеца или на няколко месеца.

Първото от тях е почистването на вентилатора. Този уред е много важна част от банята, защото помага за извеждането на парата извън стаята. По дупките на вентилатора обаче се натрупва прах, която пречи на ефективната му работа.

Ако вентилаторът ви е такъв, че можете да свалите горната му част, можете да я накиснете в гореща вода и да я изчистите с мека кърпа. Трябва добре да подсушите тази част, преди да я върнете обратно.

В случай че не можете да сваляте вентилатора си, можете да използвате малкия накрайник на вашата прахосмукачка, за да почистите отворите му, или да го забършете с микрофибърна кърпа.

Ако имате завеса в банята, е добре да я перете веднъж месечно. Повечето завеси могат да се перат в перални машини, но за всеки случай проверете етикета ѝ. Халките на завесата забършете с дезинфекциращи кърпички, за да премахнете прахта и петната.

Добре е да почистите и кошчето в банята. След като изхвърлите отпадъците от него, го измийте с топла вода и мултифункционален препарат. При желание можете и да го дезинфекцирате.

Обърнете внимание и на слушалката на душа ви. Ако водата ви е по-варовикова, е възможно дупчиците му по-лесно да се запушват. За целта можете да използвате стара четка за зъби и препарат със силно противоваровиково действие.

Друга важна стъпка при поддържането на съвършената баня е да разчистите шкафовете. Извадете всичко, което съхранявате в тях, за да ги почистите отвътре.

Когато връщате обратно продуктите, проверявайте сроковете им на годност. Често забравяме да използваме навреме някаква козметика или лекарство и те стоят в шкафа ни развалени.

От какво се нуждаете, за да почистите банята до блясък?

Препаратите и инструментите, които са ви необходими, варират според вида на банята ви. Все пак има няколко основни неща, без които няма да успеете да се справите.

Един препарат за баня не е достатъчен…

Първият препарат, с който трябва да се снабдите, е за тоалетната чиния. Той идва в специално оформена бутилка, за да бъде удобно използването му.

Този препарат е достатъчно силен, за да почисти и най-неприятните мръсотии, които се натрупват, а можете да намерите и такъв, който да остави приятен аромат след това.

Разбира се, чистенето на банята няма как да се осъществи без универсален препарат за баня. Той се използва за мивката, батериите и душа, душ кабините, ваните…

Важно е да сте добре запознати с материалите, от които са направени вашите мебели в банята, и да следите внимателно етикетите на препаратите. Някои препарати например не се отразяват добре на мрамора и ако си купите такъв, а имате мраморна мивка, ще съсипете повърхността ѝ.

chistene-na-banya-s-rykavitsa

Ако водата при вас е по-варовикова, това означава, че лесно може да се натрупа котлен камък по повърхностите на банята и особено по батериите и душа. При този случай огледайте пазара за такъв препарат, който е специално направен, за да премахва варовик.

Препаратът за стъкла също ще ви е изключително полезен при чистенето! Него можете да използвате при чистене на душ кабина или стъклена преграда, а също и при освежаването на огледалото.

Дезинфектантът също ви е необходим. С него трябва да почистите най-често докосваните места, които са и местата, където лесно се развиват микроби. Това са дръжките на вратите и шкафовете, както и ключовете за светлините. По желание можете да дезинфекцирате и други повърхности.

Ако в банята си забележите плесен или мухъл, недейте да отлагате борбата си срещу тях. Както вече отбелязахме, те са изключително опасни за здравето на човека. Използвайте специален препарат против мухъл, за да се справите с този проблем своевременно.

С правилните инструменти чистенето става песен!

Много трудно бихте могли да почистите тоалетната чиния, ако не разполагате със специална четка за това. Те са така създадени, че да могат да стигнат по-неприятните за почистване места, за да бъдете сигурни в хигиената на това пространство.

Някои препарати нямат помпа за спрей, а идват просто в бутилка. Затова е хубаво да имате една в шкафа за всеки случай. Чрез пръскането на препаратите чистенето става много по-лесно, тъй като с по-малко продукт обхващате по-голяма площ.

Гъба също ви е нужна, за да разнесете препарата и да изтъркате мръсотията и петната. Ако в банята ви има по-упорити замърсявания, можете да използвате четка за целта.

chistene-na-banya-s-chetka

За почистването на стъклата и огледалото ви препоръчваме да използвате перо за почистване на стъкла. Можете да го използвате и за по-грубо подсушаване на стените на банята.

За подсушаване на мивката, плотовете и други подобни пространства, можете да използвате микрофибърни кърпи, които не оставят неприятни следи и дори ще полират повърхностите. Друг вариант е да използвате кухненска ролка.

podsushavane-na-ogledalo-s-kuhnenska-rolka

Може да се налага да използвате прахосмукачка, за да почистите прахта и натрупалата се мръсотия по пода. Като алтернатива можете да използвате метла и лопатка.

Парцалът за под също може да ви е потребен в банята. С него можете по-лесно да почистите плочките на пода, ако те не са замърсени много. Също така е подходящ за подсушаване на пода след цялостното почистване.

Задължително използвайте ръкавици, когато чистите банята си. Те ще предпазят нежната кожа на ръцете ви, както и ноктите ви не само от мръсотията и бактериите, но също така и от силните почистващи препарати.

Всъщност именно понеже някои от тях са изключително силни е добре да обърнете внимание на техния състав.

Препарати за баня с какъв състав да изберете?

Някои вещества, които се съдържат в препаратите за почистване на баня, са опасни за здравето ви.

Дори и да използвате ръкавици, те ще ви навредят чрез вдишването на ароматите и токсините, които отделят.

Първият елемент в този списък в белината. Много хора я избират, тъй като тя почиства и дезинфекцира добре. Независимо дали използвате чиста белина или препарат, който я съдържа, рискувате да навредите на себе си.

Белината е основа и в съчетание с определени киселини, които се съдържат в препаратите за баня, изпаренията ѝ могат да са изключително опасни.

Други вещества, които са опасни за вдишване, са хлорът и амонякът. Ако няма добро проветрение на банята и дишате по-дълго въздух напоен с техния аромат, рискувате сериозно да навредите на белите си дробове.

За щастие, днес на пазара се предлагат немалко продукти, които не съдържат опасни вещества, но в същото време са достатъчно силни, за да почистите добре вашата баня.

Нещо повече, някои продукти са природосъобразни и киселините, които се съдържат в тях, са биоразградими и така щадят околната среда.

Натуралните продукти – най-добрите приятели при чистенето на банята!

Безопасните препарати използват органични киселини като оцета, лимонента или млечната киселина.

Това не означава обаче, че не можете да си набавите тези натурални продукти сами и изобщо да не посягате към препаратите.

Оцетът може да се използва при почистването на плочките в банята. Той се справя чудесно и с варовиковите остатъци. Смесете оцетът с топла вода в съотношение 1:1 и почистете плочките и фугите. След това изплакнете.

Ако оцетната миризма не ви е приятна, можете да замените оцета с лимонов сок. Лимонът е друго естествено средство срещу варовика.

Лимоновият сок има и избелващ ефект и така се бори срещу неприятни потъмнявания и замърсявания. Можете да го използвате при почистване на мивките и плотовете, за да ги поддържа бели и блестящи.

При ръжда и мухъл по плочките, батериите и душа можете да се доверите на содата за хляб. Нужно е обаче първо да разтворите содата, за да не навредите на емайла на повърхностите. Нанесете разтвора върху засегнатите повърхности, изчакайте да подейства и след това изтъркайте мръсотията.

Малко познат факт за маслото от чаено дърво е способността му да се бори срещу мухъла. Сложете две супени лъжички от маслото в половин литър вода. Най-добре е да използвате бутилка със спрей.

Разбийте течността добре преди да напръскате засегнатите места, а излишната течност попивайте с кърпа. Съвсем скоро мухълът ще изчезне и вече няма да застрашава здравето ви!

Съвършенството е в детайлите…

chista-banya-podredena-mivka-sapun-svesht

След почистването на банята можете да направите още няколко допълнителни стъпки, с които да гарантирате перфектния ѝ имидж.

Сложете изпрани кърпи и хавлии и поставете чиста постелка.

Също така се уверете, че всичко е заредено – сапун на мивката, резервни рула тоалетна хартия, бомбички за вана, ако имате такава, и пр.

И накрая, за да ухае банята ви добре, можете да поставите ароматизатор или ароматни свещи, които да палите от време на време.

С изпълнението на тези неща банята ви ще бъде чиста, безопасна и уютна за вас и вашето семейство!

Оценете ни!
0
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.