Сега Четете
8 от Най-Комфортните Обувки за Бягане
kalibrado-noble

8 от Най-Комфортните Обувки за Бягане

obuvki-za-byagane-osnovna-statiya

Спортът е здраве!

Независимо дали се занимавате любителски или професионално с бягане, вие имате нужда от качествени и комфортни обувки за бягане.

Разнообразието на модели, които пазарът предлага в днешно време е толкова голямо, че намирането на най-подходящия чифт марантонки за вас, сигурно ви се струва доста сложна задача.

Затова ние сме тук!

В тази статия ще ви запознаем с едни от най-комфортните обувки за бягане на пазара в момента, които сме сигурни, че ще ви харесат..

Също така ще ви дадем няколко кратки, но важни съвета, които ще направят избора ви значително по-лесен!

Тези спортни обувки са изключително леки и практични. Подходящи са както за спринтово, така и за маратонно бягане. Стелките им са изработени от специален гел и мрежа, които осигуряват на стъпалото допълнителен комфорт. Този модел маратонки за бягане е подходящ за целогодишно използване.

Тези нископрофилни спортни обувки са подходящи както за активно спортуване, така и за ежедневна употреба. „Nike Quest 2“ са изработени изцяло от текстилен материал, подметката им е олекотена и са подходящи за целогодишно използване.

Тези спортни маратонки на марката „Adidas“ са създадени специално, за да осигурят максимално удобство по време на тренировка или разходка. Изработени са от специални дишащи синтетични и текстилни материали, които гарантират за здравина и добра циркулация на въздуха във вътрешността на обувката.

Този модел маратонки за бягане е стилен и практичен. Изработени изцяло от текстил, “Downshifter” са леки и удобни, подходящи както за активно бягане на къси и дълги разстояния, така и за релаксиращи разходки.

Този модел спортни обувки е подходящ за тези от вас, които обичат да играят тенис. Маратонките са леки и меки. Могат да бъдат носени както от жени, така и от мъже. “Gel-Lima” са подходящи и за бягане, тъй като са нископрофилни, а подпората им е стабилна.

Този модел мъжки нископрофилни маратонки за бягане се отличава с оригинална и стилна визия. Подметката им е изработена на базата на технологиите Hybrid и ProPLATE и допринася за по-голям комфорт на стъпалата по време на физическа активност.

Маратонките за бягане с прекъсната подметка на „Reebok“ са подходящи както за бягане, така и за тренировки на закрито във фитнес. Те са леки и практични. Прекъснатата им подметка осигурява по-голяма гъвкавост на стъпалото, което прави обувките изключително удобни.

Този модел маратонки се отличава със своя стил. Обувките са подходящи за бягане както на равен, така и на по-груб терен. Те са леки и комфортни, а подметката им, изградена на базата на технологията Vibram®, допринася за тяхното по-добро сцепление.

Какво трябва да имате предвид докато търсите най-подходящите обувки за бягане за вас?

Докато избирате спортните си обувки, вие трябва да се съобразите най-вече с това кой модел съответства най-добре на вашето стъпало и стила ви на бягане.

Обувката ви трябва да бъде съобразена с това дали бягате на къси, средни или дълги разстояния.

Също така трябва да подберете маратонка с подметка, чиято дебелина е подходяща за терена ви на тичане (на стадион, в парка, в гората).

Когато пробвате различни модели в търсене на най-правилния, този който е най-подходящ за вас трябва да осигурява на стъпалото ви достатъчно пространство, за да „диша“ в обувката, но не и прекалено много, за да ви причинява дискомфорт.

tichane-hora-komfort-slunce

Не забравяйте, че от най-голямо значение за вас и вашето здраве е да спортувате комфортно.

Потърсете този модел обувки за бягане, който чувствате най-добре. Когато говорим за спорт, а и не само, обувките са важни за цялостната стабилност на тялото ви и е важно да не пренебрегвате този факт.

Кои обувки за бягане са най-подходящи за терена, на който спортувате?

Всеки човек има различен стил на бягане и предпочитание за място, на което да бъде физически активен. Едни хора обичат да тичат на стадиона или във фитнес залата, а други предпочитат сред природата – в парка или гората.

Независимо къде спортувате, обаче, от значение е да съобразите избора си на обувки с това дали бягате на по-равен и изчистен или на по-груб терен.

Ако бягате на равен асфалтов терен на къси разстояния, където нямате особено натоварване на стъпалото, то вие може спокойно да си закупите и обикновени маратонки за ходене. Те са леки, с плоска и ниска подметка, най-често изработени от текстил.

Ако, обаче, бягате на равен терен на по-дълги разстояния, правилният избор за вас са олекотените обувки за бягане.

jena-ticha-raven-put

Ако бягате през горски терен с мека или дори кална почва, то вие имате нужда от обувки за планинско бягане. Те са с по-голям грайфер на подметката и са с по-стабилна подпора, за да могат максимално да предотвратят опасността от травми.

При смесени терени на бягане може да закупите т.нар. хибридни обувки за бягане – обувки за бягане, контролиращи движението, омекотени обувки за бягане или стабилизиращи обувки за бягане.

Кои обувки за бягане са най-подходящи за разстоянието, което изминавате докато спортувате?

Разтоянието, което изминавате по време на бягане също има значение при избора на обувка.

Обувките, предназначени за по-къси разстояния и спринтови бягания са значително по-гъвкави и меки и са направени основно от текстил или кожа.

Тези, предназначени за маратонно бягане на дълги разстояния, обаче, са значително по-специфични. Техният дизайн е изграден на базата на технология, която позволява охлаждане и дишане на стъпалата. Стелките на този тип обувки са близки до ортопедичните и са създадени, за да осигурят възможно най-голям комфорт на стъпалото.

Маратонните обувки за бягане са най-често текстилни, с мрежа, и с подметка, направена от специална пяна или гума.

maratonno-bqgane-obuvki-sport

Как да изберете най-подходящите обувки за бягане за вас?

Обувките за бягане са създадени, за да осигурят комфорт, стабилност и безопасност на спортуващия по време на тренировка.

Не забравяйте- спортът не е модно ревю..

При избора на обувка за бягане, не трябва да се съобразявате с модните тендеции по никакъв начин. Понякога някои от най-новите, модерни и популярни модели обувки, може да не са най-подходящия избор за вашето стъпало и дори да рефлектират негативно върху него.

Съветваме ви, когато отидете в магазина, да пробвате много, различни модели спортни обувки, отговарящи на вашия стил на бягане и стъпалото ви, докато откриете най-правилния модел за вас.

Правилната обувка за спорт ще ви помогне да се чувствате по-издръжливи, свежи и активни по време на бягането.

Обувките за бягане се разделят на пет основни групи : обувки за бягане, контролиращи движението, омекотени обувки за бягане,  стабилизиращи обувки за бягане, олекотени обувки за бягане и обувки за планинско бягане.

Какво трябва да знаете за обувките за бягане, контролиращи движението?

Този вид обувки за бягане са идеален избор за хора, спортуващи на смесени и по-груби терени. Наименованието им идва от фактът, че те контролират прецизно пренасянето на тежестта по стъпалото като го предпазват от травми и деформации.

Проектирани са да контролират и намаляват прекомерното подвижно действие на стъпалото по време на бягане с цел осигуряване на максимален комфорт и безопасност.

motion-control-running

Най-често този вид обувки за бягане са изработени от плътни и твърди материи и са с масивна гумена подметка.

Какво трябва да знаете за омекотените обувки за бягане?

Омекотените обувки за бягане са подходящи за хора с нисък свод или ортопедични проблеми.

В омекотените обувки движението на стъпалото по време на бягане става значително по-спокойно и балансирано. Леката и мека вътрешност на обувката  „обгръща“ стъпалото и подпомага неговата по-добра стабилност по време на движение.

Най-често този вид обувки за бягане са с явно изразена заоблена форма на подметката и са изработени от текстил и мрежа.

Какво трябва да знаете за стабилизиращите обувки за бягане?

Този вид обувки за бягане са подходящи за хора с нисък свод или ортопедични проблеми, спортуващи на груби терени и големи разстояния.

olekoteni-obuvki-bqgane

Стабилизиращите обувки за бягане са семпла комбинация от вече изброените два вида.

Те притежават полезните качества, осигуряващи допълнителен комфорт, присъщи на омекотените обувки за бягане, и стабилността на смесени или груби терени, присъща на маратонките, контролиращи движението.

Какво трябва да знаете за олекотените обувки за бягане?

Този вид обувки за бягане са, както вече споменахме, подходящи за физическа активност на дълги разстояния по равен терен.

Те се характеризират с това, че са изключително леки и гъвкави. Те разпределят теглото на тялото равномерно като осигуряват добър баланс и комфорт.

Какво трябва да знаете за обувките за планинско бягане?

running-planinsko-byagane

Този вид обувки за бягане са най-подходящи за използване при бягане на дълги разстояния през планински и горски местности.

Тези обувки, попринцип се характеризират с това, че са доста по-тежки, твърди и плътни. Те, както вече споменахме, притежават дебел грайфер на подметката и стабилна подпора, която ги прави практични при бягане през планински местности.

Обувките за планинско бягане не са хибридни и не са препоръчителни за носене в различни от планинските условия, тъй като на равен или смесен терен, те могат да натоварят стъпалата излишно.

\Не забравяйте, спортът е здраве! Следвайки съветите от тази статия, вие вече може лесно и бързо да направите най-правилния избор за себе си и да се чувствате комфортно във всеки един момент докато спортувате!

Оценете ни!
5
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.