Сега Четете
Бадемово Масло – Същност, Ползи, Употреба
kalibrado-noble

Бадемово Масло – Същност, Ползи, Употреба

oil-almond

Бадемите са една от най-полезните храни, защото имат високо съдържание на витамини и минерали, които, пък, са необходими на човешкия организъм за правилното му функциониране.

Ценните качества на този вид ядки обаче не се използват само в кулинарията, но и в козметичната индустрия. От бадеми се произвежда едно от най-широко разпространените и известни с полезните си свойства масла, а именно бадемовото масло.

Бадемовото масло е универсален природен дар в грижата за здравето и красотата!

В тази статия ще ви представим какво всъщност представлява то, кои са неговите полезни свойства и как може да се използва.

А по-долу ще видите и селектираните от нас най-добри предложения за бадемово масло на българския пазар, които несъмнено ще ви впечатлят!

Какво представлява бадемовото масло и какви видове разпознаваме?

almond

Както вече споменахме, бадемовото масло се произвежда чрез извлек на материал от бадемите.

Има различни начини за производство на масло, като при най-благоприятния се използват се зрели бадеми, които се пресоват с минимално количество топлина – така се произвежда нерафинираното бадемово масло.

По този начин полезните свойства на бадемовото масло се запазват най-пълноценно.

Съществува и рафинирано бадемово масло, което, от друга страна, се произвежда с помощта на по-голяма топлина, а понякога и чрез помощта на химикали.

Основната разлика между рафинираното и нерафинираното бадемово масло е, че нерафинираното бадемово масло запазва по-голямата част от хранителната стойност на бадемите, което го прави и една идея по-полезно.

Кои са благоприятните качества на бадемовото масло?

Бадемовото масло има благоприятно действие върху имунната система. То се слави със своето противовъзпалително действие и фактът, че може да регулира процесите в организма.

Бадемовото масло подобрява работата на сърдечно-съдовата система…

Вече споменахме, че бадемите съдържат голямо количество витамини, антиоксиданти и мазнини. Сред състава му са и мононенаситените мазнини. Този тип мазнини се отличава от останалите, тъй като имат благоприятно действие върху организма.

Различните изследвания показват, че ако приемът на въглехидрати се замени с прием на мононенаситени мазнини, то това може да понижи кръвното налягане, да подобри нивата на липидите и да намали значително риска от сърдечно-съдови заболявания.

Бадемовото масло може да регулира нивата на кръвната захар…

Необходимо е нивата на кръвната захар да бъде регулирана, тъй като прекалено ниската или прекалено високата кръвна захар може да доведе до диабет или до сърдечни проблеми.

Мононенаситените мазнини, които се съдържат в бадемовото масло, спомагат за регулирането на нивата на кръвната захар, особено при диабетиците.

Маслото е ценен източник на витамин Е…

Бадемите съдържат голямо количество витамини, сред които и витамин Е. Витаминът е необходим на организма, защото се бори със свободните радикали, които могат да увредят клетките.

За да си набавите необходимото количество витамин Е можете да добавите бадемово олио към някое ястие. Една супена лъжица дневно е напълно достатъчна да задоволи нуждите на вашия организъм.

almonds

Използването на бадемово масло може да предпази кожата ви от слънчевите лъчи и да предотврати появата на белезите на стареене…

Слънчевите UV лъчи могат да увредят клетките на кожата и дори да доведат до развитието на ракови образувания. Освен това слънчевите лъчи могат да предизвикат кожни възпаления и да затруднят зарастването на рани.

Също така слънчевите лъчи провокират появата на белезите на стареене. Лъчите могат да спомогнат за появата на бръчки, фини линии и пигментни петна.

Различни проучвания показват, че бадемовото масло може да предпази кожата от вредните слънчеви лъчи и да забави появата на белезите на стареене.

Как? Бадемовото олио предпазва клетките на кожата като намалява неблагоприятните изменения на ДНК, породени от слънчевите лъчи.

Бадемовото масло подобрява еластичността на кожата и активно я хидратира и подхранва…

face-treatment-almond-oil

Да! Маслото има свойството да омекотява и хидратира кожата. По тази причина то се среща в различните козметични продукти, включително и грим.

Това качество на бадемовото масло активно се използва при хора, които имат суха кожа или които имат дерматологичен проблем – като екзема и псориазис.

То предотвратява и появата на стрии. Стриите са белези, които се появяват в резултат на рязко качване на килограми.

Бързото натрупване на тегло в кратък период води до “разкъсване” на еластина и колагена в кожата.

Е, в тази връзка, бадемовото масло се препоръчва за употреба на бременните жени, тъй като по време на бременността тялото на жената бързо променя формата и килограмите си.

Бадемовото масло има и благоприятно действие върху акнето…

Акнето е сериозен дерматологичен проблем, който води със себе си сериозен дискомфорт – обикновено засегнатата кожа е много чувствителна и раздразнена.

Има различни причини, поради които можете да получите акне, като сред тях е и дефицитът на витамини.

Бадемовото масло има противовъзпалителни свойства, които могат да подействат успокояващо на кожата, склонна към акне. Маслото е и отличен източник за набавяне на витамини.

Бадемовото масло е и отличен избор в грижата за косата…

hair-treatment-almond-oil

Използването на бадемовото масло придава на косата мекота и гладкост. Също така бадемовото масло може да стимулира растежа и гъстотата на косата.

Бадемовото масло подсилва косата и предотвратява нейното увреждане и цъфтене.

Как да използвате бадемовото масло?

Вече споменахме, че бадемовото масло може да се използва по различни начини.

Кулинария!

Да, точно така. Бадемите и бадемовото масло могат да се използват активно в кухнята – било то за овкусяване на салати и закуски или за направата на различни ястия.

Добре е да знаете, че нерафинираното бадемово масло е добре да се използва по-скоро като сос за овкусяване. Не се препоръчва да се нагрява, тъй като топлината би премахнала полезните му свойства.

От друга страна рафинираното масло е по-подходящо за приготвянето на храни при високи температури.

Козметична грижа!

Вече казахме – бадемовото масло има добри овлажняващи свойства. Това е изключително подходящо както за сухата кожа, така и за сухата коса.

Разбира се, можете да използвате продукти с бадемово масло или да се доверите на чисто бадемово масло, без излишни примеси.

almond-oil

Бадемовото масло може да се прилага директно върху кожата и косата.

Ако имате алергии към ядки, то първо се консултирайте с лекар.

Преди да използвате бадемовото масло, уверете се, че нямате алергия към бадемите.
За целта използвайте малко количество бадемово масло върху кожата си или в храната си – този тест със сигурност ще ви ориентира.

При избора на продукти, пък, помислете за вашата кожа. Продуктите с бадемово масло съдържат и други съставки, които може да нямат благоприятен ефект върху кожата ви.

По тази причина е добре да проучите съставките, какви са техните предимства и недостатъци и, разбира се, изберете продукт, който ще отговаря на вашите нужди.

 

Привлякохме ли вниманието ви?

Бадемовото масло е наистина полезно, а неговите отличителни свойства са наистина много. След като ви разкрихме неговите тайни, време е да ви представим и едни от най-добрите продукти с бадемово масло, които се предлагат на пазара.

Маслото е богато на витамини, минерали и мастни киселини.
Продуктът има благоприятно действие върху кожата – той я успокоява, хидратира и подхранва активно.

Този продукт действа положително на кожата – освен хидратация и подхранване, маслото премахва тъмните кръгове и коригира пигментацията.

Бадемовото масло може да се използва както за нуждите на кожата, така и за нуждите на косата. Този продукт може да се използва активно и като масажно масло.

Маслото от сладък бадем е предпочитан продукт за подобряване на състоянието на кожата и косата. То се използва и за направата на различни маски и козметични продукти.

Маслото е подходящо за използване върху суха и чувствителна кожа. То има лека формула, която се абсорбира бързо от кожата и не оставя мазни петна.

[Total: 0   Average: 0/5]
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2022 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.

Notino Popup