Сега Четете
11 Детски Книжки, Които Детето Ви Със Сигурност Ще Обикне
kalibrado-noble

11 Детски Книжки, Които Детето Ви Със Сигурност Ще Обикне

detska-knijka-dete-i-maika-chetat-zaedno

Книгата отваря врата към нови светове, към познание, към редове от приключения и страници от забавление! Не всеки човек обаче успява да се наслади на книгата така, както един истински любител.

Обичта към книгите се възпитава с времето и е хубаво да още от най-ранна възраст децата да имат досег с книгите. Това ще ги имплементира в тяхната култура и при израстването си ще продължават да ги търсят.

Важно е човек да чете, тъй като четенето помага в различни аспекти на живота…

От една страна, позволява на читателя да се запознае с нови идеи и различни култури. Още повече, редовното четене повишава езиковата култура – колкото повече чете човек, толкова по-грамотен е той.

Заедно с това четенето помага за поддържане на вниманието. Днес това е особено голям проблем предвид начина, по който се поднася информацията в интернет.

Ако правилно подходите към детето си и го възпитате да чете, продължителността на вниманието му ще се увеличи драстично.

И понеже знаем колко е труден изборът на книги особено за най-малките и за подрастващите, сме подготвили за вас селекция от детски книжки, с които няма да сгрешите!

Книжката запознава децата с различни животни, а шумолящите ѝ страници привличат вниманието и на най-малките. Писалката кокошка е удобна за детските ръчички и бързо ще се превърне в любима играчка на вашето дете!

Тази книжка помага на детето да научи нови думи за животни, а също да брои до пет. Формата на книжката е мека, страниците шумолят и е изключително подходяща за занимания с детето през деня.

Тази книга е подходяща за по-големи деца – препоръчва се за възраст над 4 години. С нея може да се упражнява четенето, но и може вие самите да я четете на децата си. Книгата учи на различни видове ценности – екипност, човечност, упоритост… Така детето ви не просто ще научи нови думи, но и ще се запознае с това как да бъде по-добър човек.

Ако детето ви не обича да спи следобед и не успявате да го убедите, че е полезно за него, това е книжката, която трябва да му вземете! По приятен и достъпен за децата начин тази книжка обяснява какво е сънят и защо е толкова необходим. Можете сами да четете книжката на детето ви или да му помогнете в упражнението по четене.

Тази книга предоставя забавление и знание в едно. Интерактивна е и има задачи, които детето може да изпълнява, докато учи кои са основните цветове. Ако детето ви обича да рисува, със сигурност тази книжка ще му стане любима!

Книжката е подходяща за по-големите деца – препоръчва се за над 5-годишна възраст. С нея любителите на животните могат да се забавляват и да учат нови неща, докато упражняват четенето си. Книгата съдържа стихове, които детето може да учи наизуст, и така да тренира паметта си, а също и гатанки, които да чете на глас за вас.

Енциклопедията запознава децата с основни природни феномени, с различни растения и животни, с промяната на годишните времена и други. Ученето е лесно и съобразено с възрастта на децата, а в същото време е приятно, тъй като е съпроводено с красиви цветни изображения.

С тази книга ще събудите истински интерес към динозаврите у детето си! Книгата едновременно дава знания за тези същества, но и е интерактивна – има 10 бутона отстрани, натискането на които позволява на детето да чуе как са звучали преди хилядолетия динозаврите. Затова, ако вие самите сте почитатели на “Джурасик парк” и искате да запалите детето си в тази ваша страст, вземете му тази книжка!

Книгата изпълнява няколко функции – учи детето на азбуката, дава достъп на детето до български класици като Асен Разцветников и Дядо Благо, а в същото време забавлява чрез гатанки! Така детето може да упражнява не само четенето си на глас, докато задава гатанките на вас, но и паметта си, тъй като гатанките са в стихотворна форма и то може да иска да запомни някое по-забавно стихче.

Тази книга включва класически детски приказки като “Трите прасенца”, с които всеки е израснал, но и не толкова популярни като “Куцото патенце”. Ако детето ви харесва да слуша истории, това е книжка, на която със сигурност ще се наслади! Можете да четете заедно с детето си или да го насърчавате да чете само на глас. Големите букви ще направят четенето по-лесно, а картинките са цветни и приятни!

Българските народни приказки са класика, а в тази книжка са включени доста истории от различни райони на България! Това издание е изключително подходящо за малки ученици, тъй като в училище народни приказки се изучават, включително и в пети клас. Книжката е красиво илюстрирана и запознава младите читатели с класически български герои и сюжети.

Защо детските книжки са важни?

Детските книжки са адаптирани специално за деца. Най-често производителите се грижат за това да означат и за каква възраст точно са подходящи изданията, които предлагат.

Затова и детските книжки идват в различни формати, форми на страниците, изработени са от различни материали, но едно нещо ги обединява

Красиви цветни картинки!

Тъй като на децата им отнема време да четат думи, първите неща, които могат да разчитат, това са изображенията.

Една книга може да разказва история само с изображения или да учи на нещо посредством изображения.

dve-deca-gledat-knijka-s-kartinki

И ако на този етап смятате, че от подобна книга няма никакъв смисъл, ви съветваме да прочетете статията докрай!

Всъщност детските книжки представляват първият досег на децата до света на литературата.

И ако въведете книжките в обстановката, в която детето ви расте, то ще свикне с тях и дори ще ги търси.

И така детските книжки са първата стъпка от пътя към любовта към четенето!

Какво прави детските книжки толкова интересни?

Има няколко неща, които можете да имате предвид, когато купувате детска книжка…

Огледайте съдържанието…

Можете да прочетете анотацията към книгата или да разлистите страниците ѝ сами и да зачетете малко.

Помислете дали детето ви има някакъв интерес към темата, която книгата развива.

Например, ако детето ви харесва животни, обича да се занимава с домашния ви любимец и пр., много е подходящо да му изберете енциклопедия за животни или книга с история за животни.

Друг начин да подберете детска книжка е да помислите дали героят в книгата има общо с детето ви.

Възможно е историята да се развива в друга вселена, но главният герой да има мечта, която е обща за него и за детето ви. Това би направило четенето по-вълнуващо.

Освен интересите на детето, можете да вземете предвид и онова, което то има нужда да знае.

Ако в учебната програма на детето ви видите, че ще изучава приказка от конкретна култура, можете да потърсите книга с такива приказки, които ще разширят хоризонта на неговите знания.

Така детето ще иде на училище по-подготвено, а интересът към конкретната приказка ще бъде в пъти по-засилен, защото детето ще знае повече за културата на съответната страна.

По-забавно е с картинки…

Картинките, както вече казахме, са много важни при детските книжки.

Ако вие четете книгата на детето си, докато то слуша историята, ще наблюдава картинките в книгата.

bashta-chete-knijka-s-deteto-si-sred-prirodata

Ако вече е достатъчно голямо, за да чете само, пак ще поглежда картинките, за да му става по-ясна историята.

Затова ви съветваме при избора на книжка да огледате за издание, което е изрисувано красиво, забавно и подходящо за деца.

Изображенията в книжките помагат и за развитието на връзката дума-предмет. Детето може да срещне понятие, което не може да си представи, защото е непознато за него.

Картинката ще му помогне да си визуализира онова, което му е нужно, за да разбере историята.

Вече сами видяхте, че има книжки, които се състоят само от картинки – те са подходящи за най-малките деца.

По картинките детето може да си измисли своя история!

Обърнете внимание на езика…

Преди да направите покупката, можете да обърнете внимание на начина, по който е написана книжката.

Вниманието на децата се привлича повече, ако има повторения или рими. Това може да помогне дори и за запомнянето на текста.

В този смисъл, ако изберете книжка с детски стихчета, няма да сгрешите!

Можете да подберете книжката и по начин, по който децата ви да научат нови думи.

Ако детето ви още бърка цветовете, вземето му книжка специално за това!

Така едновременно ще се забавлява и ще учи!

Посланието на книгата може да е урок…

На пазара днес има много книги, които целят да научат децата не просто на факти, но на неща от живота.

Да си упорит, да си силен, да си отговорен… Това са все послания, които една детска книжка може да крие в себе си!
Когато избирате детска книжка, можете да я изберете и според посланието, което тя носи.

Ако на детето ви му липсва увереност в себе си, намерете книжка с герой, който преминава през сходни неща като вашето дете. Така то ще съчувства на героя и ще придобие по-голяма смелост!

Как да изберете най-добрата книжка за вашето дете?

Детските книжки са различни според възрастта

Те варират в своя обем, съдържанието и дори материала, от който са изработени, според възрастта, за която са подходящи.

Ако купувате книга за вашето дете, ще бъде по-лесно да се ориентирате каква книжка да вземете на детето си, тъй като познавате добре неговите навици, доколко може да чете, какво му е интересно и пр.

Бихте могли да купите детска книжка за подарък – дори и за поводи като baby shower или прощъпулник.

В този случай може да следвате нашите съвети, за да направите най-добрият избор!

На първо време, можете да погледнете описанието на книгата.

Често на етика издателите посочват за каква възраст е подходяща книжката, която предлагат. Ако липсва подобна информация обаче, недейте да се отчайвате!

Едно от важните неща, за които трябва да следите, е материалът, от който е направена книжката.

Ако избирате книжка за бебе или много малко дете, не бива да купувате книжка от хартия и особено такава с тънки страници и корици.

bebe-sednalo-radva-se-na-knijka

Това означава, че детето може да я повреди, или по-лошо – да откъсне част от книгата и да я постави в устата си, което е опасно.

Често книжките за най-малките се изработват от плат или гума.

Така опасността е премахната…

Тези книжки най-често се състоят само от картинки или картинки придружени с по една или две думи – например изображение на животно заедно с неговото име.

Тези книжки дават възможност на родителите да разказват истории на детето си или да си измислят сюжети със съответната картинка.

Този тип книжки са полезни за децата, тъй като учат различни неща – цветове, предмети, растения, животни и др.

Също така им помага при развитието на моторните им умения – да държат книжката в ръце, да отгръщат страниците са упражнения, които помагат на ръцете им.

Понякога книжките за най-малките могат да имат и музикални функции – бутон или бутони, които пеят песнички или демонстрират някакъв звук от природата.

Ако избирате книжка за дете, което учи в детската градина, по-добре е да подберете такава, изработена с твърди страници.

Тези книжки също са пълни с картинки, но вече детето има по-добра култура да пази едно книжно тяло – както трябва да пази тетрадките си в детската градина.

Все пак, понеже децата често си играят по-палаво, хубаво е книжката да е с твърди корици изцяло. Така ще гарантирате, че колкото и да я чете, книжката ще запази своята цялост.

Често тези книжки разказват по-кратки истории, но точно от това имат нужда децата в тази възраст.

Те тепърва се учат да четат, а и още нямат добре развито внимание. Тези книжки обаче са първата стъпка към това!

Когато детето свикне да чете кратки истории, след време ще е готово и за по-дълги!

И последният тип детски книжки са тези, които имат нормални тънки страници.

Тях вече можете да ги доверите на един малък ученик.

Те варират повече в своя обем и можете да попаднете както на малки такива с по една история, така и на по-обемни, които съдържат цяла колекция от приказки или разкази.

При тези книжки ще намерите и най-голямо разнообразие от гледна точка на съдържанието. Можете да намерите както художествена литература, така и енциклопедии в тази форма.

Можете да се насочите към темата за книгата спрямо интересите на детето, за което я взимате.

ruso-momiche-chete-knijka-legnalo

Но не забравяйте следното – винаги можете да вземете книжка на тема, която е непозната на детето, и така да отключите нов интерес у него!

 

И така… Надяваме се, че сме ви убедили колко полезни са детските книжки.

Книгите са прозорец към света, но любовта към тях трябва да се възпитава от най-ранна възраст.

Затова недейте да чакате и вземете книжка за детето си днес, за да обича да чете утре!

Оценете ни!
0
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.