Сега Четете
Шипково Масло – Същност, Ползи, Употреба
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

Шипково Масло – Същност, Ползи, Употреба

rosehip-products

Природата ни дарява с безкрайно много блага, които са по-полезни за човека и неговото здраве от всеки изкуствено създаден продукт.

Сред тези блага е и шипката, която е добре позната по нашите географски ширини, и чиито полезни свойства се използват от стотици години…

От нея се извлича и добре познатото шипково масло, което се грижи пълноценно здравето и може да се използва за разкрасителни цели.

В тази статия ще ви представим ползите от шипковото масло, съвети за неговата употреба, както и най-надеждните натурални продукти в областта.

Какво представлява шипковото масло?

rosehips
Шипките всъщност са плодовете на шипковия храст. Те представляват малки плодчета, обагрени в червеникаво-оранжеви оттенъци.

След узряването им, те могат да се използват по различни начини – за производството на сладко, сиропи, чай, масла.

Шипковото масло, пък, се получава след пресоване на плодовете на шипковия храст.

Неговите полезни свойства са били познати още от времето на древните египтяни, които са използвали маслото за третиране на някои дерматологични състояния.

Шипковото масло се отличава най-вече с това, че има богато съдържание на полезни вещества. То съдържа витамини А, C и F, а също и много мастни киселини, които са необходими за правилното функциониране на организма.

Шипковото масло е естествен източник на ликопен!

Ликопенът е антиоксидант, който отговаря за защитата на кожата от външните вреди.

Някои проучвания показват, че антиоксидантът предпазва кожата дори и от вредните слънчеви лъчи.

Шипките имат високо съдържание и на ценния витамин С!

Проучванията показват, че съдържанието на витамин С в шипките е в пъти по-голямо от количеството, което се съдържа в портокалите и лимоните.

Витамин С е изключително полезен за кожата, тъй като стимулира производството на колаген и по този начин спомага за преодоляването на белезите на стареене.

Редица изследвания сочат, че витамин С има важна роля за предпазването на кожата от вредните ултравиолетови лъчи.

Както вече казахме, шипковото масло се получава от пресоването на шипковите плодчета. Имайте предвид, че процесът на получаване може да намали количеството витамин С.

По тази причина продуктите, съдържащи шипково масло, може да имат количество витамин С, което да е недостатъчно за вашата кожа.

Какви са ползите от използването на шипковото масло?

rosehip-oil
Вече казахме, че полезните свойства на шипковото масло са познати още от древността.

То се използва широко в козметичната индустрия – може да бъде открито в редица продукти за грижа за кожата и косата.

Шипковото масло се използва и като средство на алтернативната медицина, но неговата ефективност е неясна.

Шипковото масло хидратира кожата интензивно!

Това полезно свойство се дължи на мастните киселини, които се съдържат в шипката. Мастните киселини поддържат клетките силни и здрави, за да не губят вода в екстремните условия на времето.

To помага за заличаването на белезите и фините линии. Антиоксидантите и мастните киселини, които се съдържат в шипковото масло, ефективно регенерират клетките на кожата.

По тази причина маслото е изключително популярно в лекуването на рани.

Маслото има и отлично противовъзпалително действие!

Шипковото масло има богато съдържание на полифеноли и антоцианин, които могат да спомогнат за облекчаване на възпалителните процеси. Наличието на витамин Е също оказва влияние върху възпалената кожа.

Шипковото масло може да се използва за третиране на различни състояния на кожата като розацея, псорязис, екзема и дерматит.

Шипковото масло подсилва и имунната система!

То подобрява защитата на имунната система чрез своите антиоксиданти и мастни киселини, които поддържат клетките здрави и силни.

Мастните киселини и антиоксидантите не позволяват на клетъчната мембрана да се разруши и да пропусне различни видове бактерии и вируси вътре в клетката.

Има ли странични ефекти от употребата на шипково масло?

rosehip-product
Страничните ефекти се проявяват изключително рядко, най-вече под формата на алергия.

Сред симптомите на алергичната реакция са обриви, затруднено дишане, световъртеж, сърбящи, сълзящи очи и т.н.

За да избегнете нежеланите реакции, нанесете част от продукта с шипково масло върху малка зона от тялото. Този простичък тест ще ви покаже дали продуктът е подходящ за вас, или не.

Има някои рискови фактори, които е добре да знаете…

Препоръчваме ви да се консултирате с дерматолог, преди да използвате каквито и да е продукти с шипково масло.

Също е добре да знаете, че вътрешната употреба на шипковото масло не е препоръчителна.

Освен това използването на шипково масло от деца, бременни и кърмачки не се препоръчва.

Кой е най-добрият начин за употреба на шипковото масло?

rosehips-1
Шипковото масло може да се прилага локално – върху засегнатата зона.

То може да се използва два пъти дневно, за да овлажнява и регенерира сухата и възпалена кожа.

Съвет: Преди да използвате шипковото масло за определен дерматологичен проблем, проведете консултация с дерматолог. Той ще ви назначи лечението, от което имате нужда.

Бъдете отговорни, когато избирате продукти с шипково масло…

Добре е да бъдете наблюдателни при покупката на шипкова козметика.

На първо място е добре да знаете дали шипковото масло ще ви помогне за вашия дерматологичен проблем.

Също така е добре да имате предвид дали шипковото масло ще се отрази добре на кожата ви, или не – това зависи от вашия тип кожа, особеностите ѝ и т.н.

Обикновено на опаковката пише за какъв проблем/тип кожа може да се използва продуктът.

 

Заинтригувахме ли ви?

Шипковото масло е истинско богатство, което ни помага в грижата за кожата. След като разкрихме неговите тайни, време е да ви представим и едни от най-добрите продукти с шипково масло, които могат да се открият на пазара. По този начин се надяваме, че ще ви улесним с избора.

Този продукт представлява нерафинирано, чисто масло от шипка. Продуктът влияе благоприятно на кожата – той хидратира, подхранва и регенерира кожата.

Маслото е студено пресовано, а това запазва лечебните свойства на билката. Комбинацията между шипково масло и етерично масло от римска лайка има успокояващо действие; тези две съставки активно хидратират и подханват кожата.

Шипковото масло има противовъзпалително и успокояващо действие. То се отразява добре на кожата, тъй като стимулира производството на колаген и еластан.

Този продукт е подходящ за прилагане както върху кожата на лицето и тялото, така и върху косата. То има ревитализиращо, подхранващо и подсилващо действие.

Етеричното шипково масло е предназначено за масаж на лицето и тялото. По този начин маслото прониква дълбоко в кожата и полезните му свойства имат по-голяма ефективност.

Оценете ни!
0
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.