Сега Четете
Обезкосмяване: Предимства и Недостатъци на Различните Методи
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

Обезкосмяване: Предимства и Недостатъци на Различните Методи

obezkosmqvane

От раждането до зрялата възраст човешкото тяло претърпява множество промени.

Развитието му преминава през различни етапи, като най-интензивен е периодът на пубертета.

Окосмяването по тялото е част от промените, които настъпват с израстването.

То се появява постепенно и най-вече в тийнейджърските години. Окосмяването е естествено и нормално за тялото както на мъжа, така и на жената.

В последните десетилетия обществото наложи определени естетически норми, според които окосмяването при жените е по-скоро белег за запуснат и неподдържан вид.

Обикновено става дума за окосмяването под мишниците, краката, ръцете, областта над устните и интимните части.

Напоследък тези естетически норми започват да имат ефект и върху външния вид на мъжете, но все още имат най-силно влияние върху нежния пол.

okosmqvane-na-rucete

Естетическите норми невинаги са определящ фактор.

Дали е повлияно от обществените естетически норми, или не, факт е, че по-голямата част от дамите се чувстват по-женствени и по-красиви, когато премахнат окосмяването от тези части на тялото.

А това води и до редица въпроси, свързани с методите и условията на обезкосмяване.

Има различни начини за обезкосмяване…

С течение на времето са се появили различни начини за обезкосмяване. Можете да премахнете нежеланото окосмяване у дома или пък да се доверите на козметик, който да извърши определени процедури.

Обезкосмяването у дома може да стане по няколко различни начина. Предимството при всеки от начините е, че е по-евтино, но в някои случаи може да отнеме повече време или дори да е неефективно.

От друга страна, салоните за красота са удобен вариант, чрез който можете да си спестите време. Козметикът ще успее да премахне косъмчета, които не виждате с просто око, или които пък не можете да достигнете.

Процедурите за обезкосмяване в салоните за красота обаче могат да бъдат и доста скъпи. Това зависи от вида на процедурата и материалите, които се използват.

Тук сме ви представили най-популярните методи и начини за обезкосмяване, като сме ги подредили от най-класическите и традиционни варианти за вкъщи към най-иновативните и високо ефективни, които се предлагат в салоните за красота и естетическите клиники

Дали ще изберете домашни методи, или ще се доверите на специалист в салон за красота, зависи само от вас! Преценете кой е максимално най-подходящият вариант за вас и вашия бюджет…

 

1. Бръснене

Бръсненето е може би най-предпочитаният вариант за премахване на косми у дома.

За целта можете да използвате стандартно или електрическо ножче за бръснене.

brusnene

Това е един сравнително бърз метод и може да се приложи за всяка част на тялото. Все пак препоръчваме да не използвате този метод за областта над устната, или като цяло по лицето, тъй като с течение на времето косъмчетата могат да се удебелят и да се набиват на очи дори в зародиш.

Макар и да е най-бързият и евтин начин за обезкосмяване, бръсненето има своите недостатъци.

На първо място може да не е достатъчно ефективно. Ножчето не премахва космите, а ги отрязва. Това означава, че човек трябва да се бръсне на няколко дни – в зависимост от това колко бързо израстват космите.

Бръсненето може да причини други нежелани резултати – порязване, раздразнение на кожата, т.нар. обърнати косми, гнойни пъпки и т.н.

По тази причина след бръснене е добре да нанесете лосион или крем за тяло, който да успокои кожата и да предотврати раздразненията.

Дамската самобръсначка е електрическа, като работи на батерии. Ножчетата са от неръждаема стомана, а това е от особена важност за здравето на кожата. Със самобръсначката има допълнителни средства за поддръжка.

 

2. Депилация

Депилаторите също са удобен домашен вариант за обезкосмяване. Депилаторът е крем, гел или пък лосион, който “разгражда” космите.

Смята се, че депилацията е по-добър вариант от бръсненето, тъй като издържа повече време.

depilirasht-krem

Към депилатора винаги има инструкции за употреба, но обикновено процедурата е следната: продуктът се нанася върху кожата, изчаква се определено време (между 5 и 10 минути) и с помощта на шпатула използваният продукт се отстранява от кожата.

Преди да използвате депилатор, помислете за състоянието на вашата кожа. Продуктът не трябва да се използва върху раздразнена или чувствителна кожа.

Важно е да споменем, че има специални депилатори, които са създадени за зони с по-чувствителна кожа като интимните части и лицето.

Депилиращият крем е подходящ за употреба върху суха кожа, като не изсушава допълнително дермата. Той отстранява нежеланите косми и оставя кожата мека и нежна.

 

3. Епилация

Епилацията също е домашен метод за обезкосмяване и включва употребата на епилатор – малък уред, който изскубва косъмчетата, включително и космения фоликул.

Това е един от методите с най-дълготраен резултат.

epilator

Този метод също има своите странични ефекти – възможна е появата на фоликулит, или възпаление на космения фоликул, белези, болка, хиперпигментация, обърнати косми и т.н.

Епилаторът не е единственото средство за епилация. Можете да използвате пинсети – те са подходящи за прецизно отстраняване на косми от лицето.

Съществува и процедура с конец – в последните години тя беше особено нашумяла около оформянето на веждите. Техниката с конец може да се използва и за космите над горната устна.

Епилаторът притежава въртяща се глава, която осигурява по-доброто отстраняване. Уредът разполага с 40 пинсети, които улавят космите и оставят кожата мека за седмици наред.

 

4. Кола маска

Този метод за обезкосмяване може да се използва както в домашни условия, така и в салоните за красота.

wax

Кола маската се предлага в няколко варианта – лентички с восък, които са най-удобни за домашна употреба и разтопен восък, който пък най-често се използва в салоните за красота.

Технологията е много проста – восъкът залепва по косъмчетата и след отстраняване от кожата ги издърпва заедно с корените. Това е един от методите с най-дълготраен резултат.

Съществува и т.нар. “захарна” кола маска, която се прави по специална рецепта със захар, лимон и топла вода. Получава се лепкава смес, която също полепва по космите и ги отстранява след като се премахне от кожата.

Комплектът съдържа гранули восък, нагревател на восък, шпатули, с които да нанесете восъка и лосион за грижа за кожата след кола маска. Той е подходящ за употреба както в домашни условия, така и в салоните за красота.

 

5. Фотоепилация

Фотоепилацията е процедура за премахване на косми с фотоепилатор, която може да се приложи в домашни условия или в специализиран салон.

fotoepilaciq

Фотоепилаторът е уред, който работи със интензивни светлинни импулси, които достигат до корените на космите, като по този начин космите започват да падат сами.

Според някои проучвания, това е методът с най-дълготрайни резултати. За да бъде постигнат желаният ефект обаче са необходими повече процедури – от 4 до 6 процедури през 4 – 6 седмици.

Този метод също има възможни странични ефекти – парене, подуване, болки по време на процедурата.

Фотоепилаторът е подходящ за употреба за различните зони на тялото, като има възможността да достигне и до труднодостъпни зони. Продуктът притежава различни приставки, с чиято помощ третирането на различните части на тялото е много лесно.

 

6. Лазерна епилация

Лазерната епилация също е метод за трайно отстраняване на косми.

За целта се използва уред, излъчващ лазерни лъчи, които пък са насочени към фоликулите. Там пигментът улавя светлината и унищожава косъма.

lazerna-epilaciq

Според специалистите тази процедура не е удачна за хора със рус, сив или рижав косъм, защото лазерът не може да “улавя” светлите цветове.

Също е важно да споменем, че лазерната епилация не е подходяща за всеки тип кожа – при хората с по-тъмна кожа може да изпита някои нежелани реакции.

По тази причина преди да се направи такава процедура е добре да се направи консултация със специалист.

Лазерната епилация може да се прилага и за жени, и за мъже. Съществуват различни козметични процедури, сред които да изберете най-подходящата за вас и вашите нужди.

 

7. Електроепилация

Този вид обезкосмяване използва електролиза – чрез ток се уврежда фоликулата и по този начин се спира растежа на косъма.

По този начин може да се постигне дълготраен ефект на обезкосмяване.

elektroepilaciq

Важно е да споменем обаче, че за да има ефект е необходимо да се направят повече процедури.

Електроепилацията може да бъде болезнена и е възможно да причини някои нежелани реакции като плътни кожни белези и т.н.

Тази процедура се предлага само в салоните или естетическите клиники.

Тази процедура е подходяща за хора, които искат трайно премахване на окосмяването. Чрез използвания нискочестотен ток се увреждат космените фоликули и така се предотвратява растежа на косъма.

Оценете ни!
0
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.