Сега Четете
Аминокиселината Лизин и Впечатляващите ѝ Ползи За Здравето
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

Аминокиселината Лизин и Впечатляващите ѝ Ползи За Здравето

lizin-dobavki

В забързаното ежедневие ни е все по-трудно да се храним с разнообразна храна и да приемаме необходимите нутриенти за жизнено и здраво тяло.

Така постепенно хранителните добавки се превърнаха в наш верен помощник, обещаващ сигурност и спокойствие.

В тази статия ще разгледаме по-обстойно една от деветте основни аминокиселини, които подпомагат пълноценното функциониране на тялото..

Подобно на другите незаменими аминокиселини, тялото ви не може да произвежда лизин само, така че трябва да си набавяте достатъчно чрез вашата диета.

Както споменахме това невинаги е възможно, затова прочетете статията докрай, за да научите повече за Лизина и най-добрите начини да обогатите тялото си с него.

Какво представлява L-Лизин?

Има две химически версии на лизина: L-лизин и D-лизин.

L-лизинът е биоактивната форма, намираща се в храни и добавки и използвана от тялото ви.

Нашето тяло използва лизин за много жизненоважни функции.

Сред тях попадат включително производство на карнитин, образуване на колаген и синтез на протеини.

Тъй като лизинът е аминокиселина, тялото ни го използва за важни роли като производството на протеини, нормалния растеж и възстановяване на мускулите.

Нещо повече, той помага за транспортирането на мазнините през вашите клетки, за да бъдат лесно изгорени за енергия.

Какви са ползите от L-Лизин за здравето?

Човешкото тяло се нуждае от лизин за пълноценно и здравословно функциониране.

Това е ключов компонент на протеините, които играят роля в подпомагането на растежа на тъканите на тялото и възстановяването им от увреждане.

lizin-hranitelni-dobavki

В тази връзка приемът му е изключително важен при спортисти и хора с активно ежедневие.

Лизинът е особено полезен при поява на херпес…

Херпесите се причиняват от вируса на херпес симплекс тип 1 (HSV-1), който може да се крие в гръбнака ви.

По време на стрес или ако имунната ви система е отслабена, HSV-1 може да предизвика развитието на херпес.

Установено е, че добавките с лизин могат да помогнат за предотвратяване на възпроизвеждането на HSV-1 и да намалят продължителността на херпеса.

Смята се, че лизинът блокира активността на друга аминокиселина, наречена аргинин, от която HSV-1 се нуждае, за да се размножава.

Според проучване дневната добавка от 1000 mg лизин води до по-малко поява при хора, които са склонни към рецидивиращи херпеси.

Крем, който включва лизин в състава си също може да ви е полезен за по-бързото възстановяване при началните фази на херпес.

Той може пълноценно да намали безпокойството..

Стресът и тревожността са все по-често срещани оплаквания и могат значително да повлияят начина ни на живот.

Според проучвания лизинът може да играе роля за намаляване на тревожността.

Установено е, че блокира рецепторите, участващи в реакцията на стрес.

Едноседмично проучване при 50 здрави хора забеляза, че добавките с 2,64 грама лизин и аргинин понижават предизвиканата от стрес тревожност и намаляват нивата на хормона на стреса- кортизол.

Лизинът може също така да помогне на хора с шизофрения, психично разстройство, което нарушава индивидуалното възприемане на външния свят, което често води до неспособност за разбиране на реалността.

Лизинът подобрява усвояването на калций в тялото.

Смята се, че лизинът увеличава абсорбцията на калций в червата и помага на бъбреците ви да задържат минерала.

В това отношение добавките с лизин могат да бъдат полезни при заболяването остеопороза.

След проведени изследвания изглежда, че лизинът предпазва костите и също играе роля в контролирането на транспортирането на калция в тялото ви.

От друга гледна точка е доказано и, че намалява риска от натрупване на калций в кръвоносните ви съдове.

Лизинът насърчава бързото зарастване на рани…

Зарастването на рани е сложен процес, който изисква различни минерали, витамини и други фактори. Изглежда, че лизинът има безценна роля и в това отношение…

Както споменахме лизинът е необходим за образуването на колаген– протеин, който подпомага поддържането и придаването на структура на кожата и костите.

Самият лизин може също да действа като свързващ агент, като по този начин увеличава броя на новите клетки в раната.

lizin-priem

Може дори да насърчи образуването на нови кръвоносни съдове, което би помогнало да се ускори заздравяването на рани и хирургични белези.

Ценната добавка спомага за контрол на кръвната захар!

Предполага се, че добавките с лизин могат да бъдат полезни за понижаване на кръвната захар.

Установено е, че лизинът има потенциални ползи за хора с висока кръвна захари помага за цялостния контрол на състоянието.

Как да си набавяте достатъчно L-Лизин?

Лизинът присъства в много храни и определено можете да си го набавяте натурално, ако се храните разнообразно.

Основните източници са храни с естествено високо съдържание на протеини, животински продукти, като месо и млечни продукти.

За вегетарианците и веганите бобовите растения и пшеничният зародиш са добри източници на тази аминокиселина, но често недостатъчни.

За оптимален прием включете в диетата си достатъчен прием на месо, риба и млечни продукти.

Не изключвайте и растителните храни като картофи, авокадо и соеви продукти.

Повечето хора получават достатъчно лизин, без да е необходимо да правят корекции в диетата си.

Въпреки това хората, които не ядат животински продукти трябва да се уверят, че получават достатъчно от растителни източници.

В случай, че не се храните достатъчно разнообразно или страдате от състояния, които биха се повлияли благоприятно от съставката не се колебайте да си я набавяте чрез хранителни добавки.

lizin-v-hranata

Как да приемате L-Лизин най-ефективно?

Приемането на добавки с лизин е считано генерално за безопасно и не изглежда да причинява много странични ефекти.

Повечето хора могат да приемат дневна доза до 3 грама (g) лизин без никакви странични ефекти.

Увеличаването на дозата на лизин до 10-15 g на ден може да доведе до храносмилателни проблем, като диария, гадене и стомашни болки.

Обикновено тези стомашно-чревни нежелани реакции са краткотрайнии могат да бъдат лекувани у дома.

Въпреки това ви съветваме да се консултирате с лекар при евентуални продължителни реакции.

Не е препоръчително да се приема лизин под формата на добавки от бременни и кърмещи жени.

Консултирайте се със специалист, ако желаете да приемате добавки с лизин едновременно с калций, защото лизинът може да увеличи количеството калций, което вашето тяло абсорбира, което потенциално може да доведе до хиперкалциемия.

Хората обикновено приемат лизин перорално, но могат да го прилагат и върху кожата, например за лечение на херпеси.

Експертите смятат, че лизинът е най-ефективен, когато се приема с вода на празен стомах.

Изследователите изчисляват, че човек с тегло 70 килограма се нуждае от около 800–3000 mg лизин на ден.

Телесното тегло на човек влияе върху това колко му трябва, както следва: 12 mg/kg телесно тегло за възрастни и 44 mg/kg за деца от 11 до 12 години.

Хората, които се възстановяват от изгаряния или други тежки наранявания и лицата, извършващи чести тренировки с висока интензивност, могат да се нуждаят и възползват от по-висок от средния дневен прием на лизин.

Препоръчително е за хората, приемащи добавки с лизин, да следят нивата на холестерола си поради потенциалната връзка с по-високия холестерол.

Ако използвате тази аминокиселина, за да подобрите своите фитнес тренировки, бихте получили по-големи ползи, ако я приемате преди сън или тренировка.

 

Е, след подробните данни за ползите от съставката, ви предлагаме да разгледате продуктите, които подбрахме…

Доставя на организма есенциалната аминокиселина в изключително висока доза, която покрива препоръчителния дневен прием. Произведена по 100% натурален начин. Под формата на удобни и лесни за прием дъвчащи таблетки с приятен лимонов вкус, които осигуряват висока бионаличност. Приемът на Лизин оказва превантивен и лечебен ефект срещу вирусни инфекции. Използва се успешно срещу орални херпеси и кожни инфекции.

Ако искате да подкрепите здравето си, не търсете повече от L-лизин. Тази невероятна аминокиселина е нещо повече от съществен градивен елемент за протеините. L-лизинът ви помага да имате здрава имунна система и поддържа растежа и качеството на косата, кожата и тъканите.

Хранителната добавка подпомага производството на ензими, хормони и антитела. Доказано помага при хора с херпес и е особено подходяща за активно спортуващи, предотвратявайки загубата на калций от организма и увеличавайки мускулната маса. Поддържа здравословната функция на имунната система.

Нашият „Лизин“ на таблетки съдържа жизненоважната аминокиселина L-Lysine хидрохлорид. Продуктът подпомага нормалната функция на имунната система, естественото състояние на кожата, както и защитата на организма при протичане на оксидативните процеси.

L-Lysine PLUS е създаден на основата на лизин, с добавен витамин C за ефективна защита от някои патогени, например херпес вируса. Той улеснява абсорбцията на калция и е важен за образуването на колаген – градивен материал за кожата, съединителната тъкан, венозните стени, мускулите и ставите. Допринася за изграждането и поддръжката на нормалната структура на костите, а витамин С е отличен антиоксидант, който също играе важна роля в синтеза на колаген.

Аминокиселините са може би една от най-важните добавки за мускулна маса. Те служат като градивни елементи на протеина – следователно играят решаваща роля в мускулния растеж. Хранителната добавка съдържа L-аргинин, L-орнитин и L-лизин – три аминокиселини, които подпомагат тялото не само в изграждането на мускули, но и в други важни функции, включително синтеза на колаген, укрепване на имунната система и поддържането на функциите на черния дроб.

Оценете ни!
0
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2022 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.