Сега Четете
Хлорофил – Същност, Ползи, Употреба
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

Хлорофил – Същност, Ползи, Употреба

hlorofil

В последните години (а и особено покрай пандемията от Ковид-19) хората започнаха все повече да обръщат внимание на здравето си и състоянието на кожата си.

В тази връзка, те започнаха да се интересуват от по-натуралните продукти, съставки и вещества в грижата за здравето отвътре и отвън.

Едно от веществата, които определено набра популярност в последните години, е хлорофилът.

Да, това е добре познатото хранително вещество, което се съдържа в листата и стъблата на растенията и което се използва за фотосинтезата.

Хлорофилът обаче има множество полезни свойства и за човешката кожа. Редица изследвания показват, че той може да се отрази благоприятно на някои дерматологични състояния.

В тази статия ще ви разкажем малко повече за хлорофила и неговите ползи за здравето като вярваме, че ще останете очаровани!

Какво всъщност представлява хлорофилът и кои са основните ползи от него за човешкия организъм?

Както вече споменахме, хлорофилът е вещество, което се съдържа в растенията.

То абсорбира енергията от слънчевата светлина и по този начин задейства фотосинтезата. Хлорофилът придава характерния зелен цвят на растенията.

hlorofil-fotosinteza

От години хората са използвали полезните свойства на хлорофила за своите нужди, но едва сега това вещество набра по-голяма популярност.

Различни медицински изследвания смятат, че хлорофилът може да бъде полезен за някои състояния на кожата, както и да се използва в борбата срещу някои видове рак.

Хлорофилът е безобиден за хората и няма да има никакъв проблем, ако искате да изпробвате неговите полезни качества.

Но ако възнамерявате да го използвате за медицински цели, то е по-добре да се посъветвате с лекар, преди да предприемате каквито и да е действия.

Хлорофилът може да се използва в борбата срещу стареенето…

Хлорофилът може да се използва като анти-ейдж средство. Направено изследване показва, че използването на гел или продукт, съдържащ хлорофил, може да намали белезите на стареене, предизвикани от слънчевите лъчи.

hlorofil-antiage

Въпросното изследване показва, че състоянието на кожата, която е третирана с хлорофил, се е подобрило по същия начин като състоянието на кожата, която е третирана с третиноин.

Третиноинът е крем с доказано действие в борбата с бръчките и белезите на стареене. Според специалистите комбинацията от хлорофил и третиноин може да бъде изключително ефективна и да “обърне” процеса по стареене на кожата.

Хлорофилът може да се използва като дезодорант…

Правени са много проучвания за потенциала на хлорофила като дезодорант. Редица от тях не са били ефективни, но едно изследване от 1980 година показва, че хлорофилът подобрява миризмата в долната част на тялото при възрастните хора.

Също така в наши дни има много дезодоранти и води за уста, които съдържат хлорофил. Има и хора, които споделят, че когато примат храни или добавки, богати на хлорофил, не отделят миризма при изпотяване.

Хлорофилът може да изгражда кръвни телца…

Хлорофилът химически наподобява хемоглобина – протеин, който има голямо значение на червените кръвни телца, защото пренася кислорода в човешкото тяло.

Някои проучвания показват, че приемът на сок от пшеничната трева, която е изключително богата на хлорофил, може да спомогне за някои здравословни състояния, които водят до дефицит на хемоглобин, каквито са анемията и таласемията.

С хлорофила може да се третира акне…

Акнето е често срещан дерматологичен проблем, който изисква постоянна грижа и третиране с подходящи продукти.

hlorofil-acne

Направено изследване показва, че хлорофилът има потенциал да се превърне в средство за борба с акнето. За целта 10 души са използвали гел, съдържащ хлорофил и след три седмици резултатът бил налице – акнето и уголемените пори значително намалели.

В друго изследване пък хлорофилът е използван в комбинация с фототерапия. Кожата на участниците, върху които е използвана комбинацията, е имала по-малки прояви на акне, а омазняването ѝ значително намаляло.

Това вещество може да се използва за зарастване на рани…

Различни изследвания от средата на миналия век предполагат, че хлорофилът може да се използва за заздравяването и предотвратяването на инфекции на хирургични рани.

Десетилетия по-късно, през 2008 година е направено изследване, което показва, че лекарство, което съдържа хлорофилин (производно на хлорофила), може да спомага за зарастването на рани и да намалява миризмите.

Хлорофилът има потенциал да се превърне в средство против рака…

Резултатите от тестове, изпитани върху животни, са показали, че хлорофилът има потенциал да се превърне в средство в борбата срещу рака.

За тестовете са използвани мишки, подложени на специална диета. Тестовете са показали, че хлорофилът може да забави рака на белия дроб при мишките и също да намали възможността от появата на рак на дебелото черво при същите животинки.

Как да си набавите хлорофил?

Има два начина, чрез които да си набавите хлорофил – чрез храни, съдържащи веществото, или чрез добавки.

Набавянето на хлорофил чрез храни е най-естествения начин!

Храните, богати на хлорофил, са обикновено зеленчуците или храни на растителна основа (каквито например са водораслите). Обикновено колкото по-зелен е зеленчукът, толкова по-високо съдържание на хлорофил има в него.

zeleni-zelenchuci

Храните, чрез които можете да си набавите хлорофил, са спанак, зеле, спирулина, хлорела, люцерна, магданоз, броколи, аспержи, зелен фасул, грах и др.

Тези зелени храни осигуряват не само хлорофил, но и ценни за човешкото тяло витамини и минерали.

През последните години на пазара се срещат и добавки с хлорофил, които също не са за пренебрегване!

От друга страна добавките с хлорофил варират в зависимост от тяхната сила и формула – могат да се открият на капки или под формата на капсули.

Обикновено добавките идват със специални инструкции как да се приемат и в какво количество. Ако все пак няма, допитайте се до специалист.

dobavki-spirulina

Повечето течни добавки препоръчват да се добавя около 1 чаена лъжица от добавката към чаша с вода/сок и по този начин да приемате хлорофила. Ако вкусът е неприятен, то можете да започнете и с по-малко количество.

От друга страна проучвания за добавки с хлорофил на капсули препоръчват дозировка между 100-300 милиграма до три пъти дневно.

Предизвиква ли странични ефекти хлорофилът?

Добавките с хлорофил са безопасни и обикновено не предизвикват някакви сериозни странични ефекти. И все пак бременните и кърмачките трябва да се допитат до своя лекар, преди да използват добавки с хлорофил.

Въпреки всичко, ако изпитате някакво неразположение след употребата на добавки, то не се колебайте да посетите лекар.

Хлорофилът може да бъде решение за много здравословни проблеми…

Проучванията определено показват неговия потенциал, но са необходими още тестове, които да докажат неговата ефективност.

hlorofil-napitki

Ако искате да използвате добавки с хлорофил, които да подобрят здравето ви, винаги се консултирайте първо с лекар.

 
Ето и някои от най-добрите добавки с хлорофил, които се предлагат на българския пазар…

Хранителната добавка е подходяща за хора, които са претърпели медицинска интервенция, свързана с изкуствен отвор на стомашно-чревния тракт, както и за хора които са страдали от колостомия или илеостомия, тъй като хлорофилът в добавката намалява лошите миризми, породени от тези състояния.

Това е хранителна добавка в течна формула, която съдържа хлорофил. Може да се използва за различни състояния.

Тази добавка представлява хлорела на прах – водорасло, което е изключително богато на хлорофил и протеини. Хлорелата има противовъзпалителни, противовирусни и антиоксидантни свойства.

Тази хранителна добавка се предлага в удобна за прием течна формула. Тя има благоприятен тонизиращ ефект върху организма

Хранителната добавка съдържа хлорофил от люцерна. Тя притежава чиста формула – без оцветители, консерванти и подсладители. Подходяща за вегани и вегетарианци.

Оценете ни!
5
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.