Сега Четете
19-те Най-Добри Филми по Книги, Които Ще Ви Пленят
kalibrado-noble

19-те Най-Добри Филми по Книги, Които Ще Ви Пленят

filmi-po-knigi

Едно от нещата, които можете да направите докато си почивате, е да си пуснете приятен филм, който да разсее и отпусне ума ви от ежедневните задачи.

Ако искате да се потопите в едно малко по-различно преживяване, то можете да си пуснете филм по книга, която сте чели.

Филмовите адаптации по книги са много любопитни, тъй като представляват собствените интерпретации на режисьорите.

Разбира се, филмът по дадена книга може да представя с точност и с детайли историята, но може да постави акценти върху герои, които в книгата са по-пасивни, или пък интерпретацията на главните герои да е по-различна.

Ако сте запознати с книгата, по която е направен филмът, то със сигурност ще се опитате да откриете някои важни детайли и разлики между филма и книгата.

С филмовите адаптации на книги имате възможността да видите една история, представена по два различни начина.

Важно е да споменем, че не трябва да гледате този тип филми с предразсъдъка, че определен филм трябва да представи напълно историята в книгата.

Обикновено във филмовата адаптация могат да се представят основните сюжетни линии, основните характеристики на главните герои, както и важни подробности.

За читателите това е “орязване на книгата”, но нека признаем, че няма как да се представи цяла книга в рамките на два часа.

Разбира се, някои по-обемни литературни произведения са адаптирани във филмова поредица – като “Властелинът на пръстените”, например, който е адаптиран в 3 филма.

Филмовите адаптации могат да провокират интереса към книгата.

Често филмовите адаптации предизвикват интерес към първоизточника на историята, а именно – книгата.

Може да се каже, че филмите понякога действат като реклама на основното произведение. Така например филмовата поредица “Хари Потър” провокира невероятен интерес към книгите, които към днешна дата са популярни в цял свят.

Ако искате да дадете шанс на филмовите адаптации…

То можете да се доверите на нашия списък с филми, направени по книги.

Подбрали сме едни от най-големите класики както в киното, така и в литературата, като сме се съобразили с мнението на публиката и на критиците.

Нека видим кои са те…

19. Гордост и предразсъдъци

19-gordost-i-predrazsuduci
Източник: Pinterest
Година: 2005 г.
Жанр: Драма, Романтичен
Режисьор: Джо Райт
Оценка в IMDb: 7.8 /10

Този филм е адаптация на едноименния роман, написан от Джейн Остин. Този роман е сред класиките в световната литература. Съществуват няколко адаптации на този филм, като тази от 2005 година представя сюжета по възможно най-добрият начин. Във филма ( а и в книгата) можем да видим света на петте сестри Бенет – Елизабет, Джейн, Мери, Кити и Лидия. Липсата на мъжки наследник в семейството може да обрече момичетата на глад и нищета, защото след смъртта на баща им техният дом ще бъде наследен от братовчед им Колинс. Петте сестри трябва да се омъжат скоро и бързо, за да избегнат евентуалната мизерия. Техният обикновен живот обаче е тотално променен, когато в малкото им градче пристигат господин Бингли и неговият приятел господин Дарси.

 

18. Закуска в Тифани

18-zakuska-v-tiffany
Източник: Pinterest
Година: 1961 г.
Жанр: Комедия, Драма, Романтичен
Режисьор: Блейк Едуартс
Оценка в IMDb: 7.6 /10

“Закуска в Тифани” е книга, написана от Труман Капоти пред 1958 година, а само 3 години по-късно по киносалоните излиза и нейната адаптация. Книгата представя тъжният и трагичен опит на Холи Голайтли да превърне остатъка от живота си в красива приказка. Филмовата адаптация значително променя финала, като предоставя на зрителя любовната връзка между Холи и Пол, а в книгата краят е доста по-различен.
 

17. Дяволът носи Прада

17-dqvolat-nosi-prada
Източник: Pinterest
Година: 2006 г.
Жанр: Комедия, Драма
Режисьор: Дейвид Франкел
Оценка в IMDb: 6.9 /10

Миранда Принстли е сред добрите “злодеи” на киното и определено завладява всички хора със своя нюх към модата. Тя е главен редактор на модното списание Runway и плаши всички със строгото си поведение и безкомпромисност. Романът на Лорън Вайсбъргър е избран за адаптация преди дори да бъде завършен! Филмът обаче е много по-успешен от книгата, вероятно заради различните емоционални щрихи, които са представени.
 

16. Социалната мрежа

16-socialna-mreja
Източник: Pinterest
Година: 2010 г.
Жанр: Биографичен, Драма
Режисьор: Дейвид Финчер
Оценка в IMDb: 7.8 /10

“Социална мрежа” е филм, който се основава на нефикционалната книга на Бен Мездрич “Случайните милиардери”, която разкрива историята зад създаването на социалната мрежа Facebook. Марк Зукърбърг е обикновен студент в Харвард, който обаче създава нещо, което ще промени света изцяло. Филмът съчетава страхотен сценарии и забележителен визуален стил.
 

15. Психо

15-psiho
Източник: Pinterest
Година: 1960 г.
Жанр: Ужаси, Мистерия, Трилър
Режисьор: Алфред Хичкок
Оценка в IMDb: 8.5 /10

Едноименният роман на Робърт Блок, излязъл на бял свят през 1959 година, представя една ужасяваща история, случила се в крайпътен мотел. Марион Крейн предприема нов обрат в живота си, когато решава да използва поверените от шефа ѝ 40 000 долара. Тя напуска града, в който живее, а по пътя към своя любим тя попада в мотел Бейтс, където се запознава с Норман, който крие ужасни неща за себе си. Едва една година след излизането на книгата се появява и филмовата адаптация на Хичкок, която определено изненадва зрителите.
 

14. Екзорстистът

14-ekzorsistut
Източник: Pinterest
Година: 1973 г.
Жанр: Ужаси
Режисьор: Уилям Фредкин
Оценка в IMDb: 8.1 /10

Ужасяващата история за обладаното от демон 12-годишно момиче и свещеникът, опитващ се да я спаси, води началото си от романа на Уилям Питър Блати. Писателят дори променя книгата си, за да може тя да бъде основа за филмова адаптация. Филмът представя едни от най-ужасяващите сцени по един изключително жив и впечатляващ начин, който и до ден днешен създава чувството на страх и безпокойство у зрителите.

 

13. Големите надежди

13-golemite-nadejdi
Източник: Pinterest
Година: 1946 г.
Жанр: Приключенски, Драма, Мистерия
Режисьор: Дейвид Лин
Оценка в IMDb: 7.8 /10

Чарлс Дикенс създава едни от най-запомнящите се романи, които и до днес си остават класика. “Големите надежди” е един от тях като представя приключенията и израстването на главния герой Пип. Засегнати са теми, които са актуални и до днес – за бедността и богатството, любовта, доброто, възтържествуващо над злото и т.н. Режисьорът на филмовата адаптация успява да пресъздаде цялата история (без да пропуска нищо) в рамките на два часа, което е същинско постижение.
 

12. Малки жени

12-malki-jeni-
Източник: Pinterest
Година: 2019 г.
Жанр: Драма, Романтичен
Режисьор: Грета Геруиг
Оценка в IMDb: 7.8 /10

Романът на Луиза Мей Олкът е класика, която никога не остарява. Последната екранизация на книгата излиза през 2019 година, като режисьорът Грета Геруиг успява да предаде историята със специфична интерпретация – във филма не само е представен светът на сестрите Марч, но и самият роман “Малки жени” сякаш е написан от една от четирите сестри – Джо Марч. Това определено създава един необикновен обрат, който обаче придава още по-голям чар на филма.
 

11. Поверително от Ел Ей

11-poveritelno-ot-la
Източник: Pinterest
Година: 1997 г.
Жанр: Криминален, Мистерия, Драма
Режисьор: Къртис Хансън
Оценка в IMDb: 8.2 /10

Черният роман на Джеймс Елрой “Поверително от Ел Ей” представя криминалната история на няколко детектива, които се забъркват в история за секс, корупция и убийства. Мащабът на историята обхваща организираната престъпност, политическа корупция, трафик на наркотици и т.н. Във филмовата адаптация режисьорът Къртис Хансън се фокусира върху три героя, върху които се основава целият сюжет.
 

10. Трейнспотинг

10-trainspotting
Източник: Pinterest
Година: 1996 г.
Жанр: Драма
Режисьор: Дани Бойл
Оценка в IMDb: 8.1 /10

Книгата на Ирвин Уелш представя подземния живот на Единбург, фокусирайки се върху Марк Рентън, който се опитва да се откаже от кокаиновата зависимост. Книгата може да се приеме за доста объркана, заради техниките на писане, които са използвани, както и заради шотландския жаргон. Дани Бойл успява да подреди събитията в интересна филмова адаптация, като успява да “преведе” историята на книгата по един разбираем начин.
 

9. Пурпурен цвят

9-purpuren-cvqt
Източник: Pinterest
Година: 1985 г.
Жанр: Драма
Режисьор: Стивън Спилбърг
Оценка в IMDb: 7.7 /10

Сели е момиче, което е презирано от обществото и което израства във враждебна семейна среда. Когато става тийнейджърка, Сели започва да пише писма до Бог, като по този начин се опитва да преодолее тежестта на живота. Писмата проследяват двадесет години от нейния живот. Романът на Алис Уолкър е адаптиран във филма на Стивън Спилбърг, като актьорите успяват по невероятен начин да пресъздадат емоционалния заряд през своята игра.
 

8. Полет над кукувиче гнездо

8-polet-nad-kukuviche-gnezdo
Източник: Pinterest
Година: 1975 г.
Жанр: Драма
Режисьор: Милош Форман
Оценка в IMDb: 8.7 /10

През есента на 1963 година един ветеран от Корейската война (Макмърфи), който е и престъпник, пледира, че е полудял и е изпратен в психиатричното отделение на затвора. Там той среща зловещата сестра Рачед, която използва слабостта на останалите затворници за своето лично превъзходство. Във филмовата адаптация Милош Форман тотално променя историята от едноименния роман на Кен Кейси, като поставя фокуса върху страничния персонаж Макмърфи.
 

7. Форест Гъмп

7-forrest-gump
Източник: Pinterest
Година: 1994 г.
Жанр: Драма, Романтичен
Режисьор: Робърт Земекис
Оценка в IMDb: 8.8 /10

Форест Гъмп е човек, който има ниско IQ и който се радва на простички неща. Неговото най-голямо желание е да се омъжи за своята любима от детството – Джени. Форест също така е ветеран от Виетнамската война, а на фронта открива нови приятели. За разлика от тази позитивна филмова адаптация на режисьора Робърт Земекис, литературното произведение на Уинстън Груум е доста по-мрачно и доста по-объркано от морална гледна точка.
 

6. Мълчанието на агнетата

6-mulchanieto-na-agnetata
Източник: Pinterest
Година: 1991 г.
Жанр: Криминален, Драма, Трилър
Режисьор: Джонатан Деми
Оценка в IMDb: 8.6 /10

Кларис е млад агент, който се опитва да се издигне на кариерно ниво и прави всичко възможно да се докаже. На нея се пада задачата да разпита серийния убиец д-р Ханибал Лектър, който е канибализирал жертвите си. Целта е да се открие друг сериен убиец, не по-малко зловещ от Ханибал. Тази филмова адаптация пресъздава по отличен начин книгата на Томас Харис, като значителна роля за това имат както режисьорът Джонатан Деми, така и актьорите Джоди Фостър и Антъни Хопкинс.
 

5. Да убиеш присмехулник

5-da-ubiesh-prismehulnik
Източник: Pinterest
Година: 1962 г.
Жанр: Криминален, Драма
Режисьор: Робърт Мълигам
Оценка в IMDb: 8.3 /10

Известният роман на Харпър Лий “Да убиеш присмехулник” е класика, която учи и малки, и големи на важни и поучителни уроци. Атикус Финч е овдовял адвокат, който живее по времето на Голямата депресия в Алабама, САЩ. Той става част от местно дело, свързано с изнасилване, като задачата му е да защитава обвиняемия Том Робинсън. Том е чернокож мъж, който е обвинен в изнасилването на няколко бели жени. Защитавайки Том, Атикус се опитва да научи децата си да се борят срещу предразсъдъците. Филмовата адаптация сякаш вдъхва живот на историята, а Робърт Мълигам определено е свършил задачата си по чудесен начин.
 

4. Боен клуб

4-boen-klub
Източник: Pinterest
Година: 1999 г.
Жанр: Драма
Режисьор: Дейвид Финчер
Оценка в IMDb: 8.8 /10

Във филма “Боен клуб” основен герой е неназован разказвач, който посещава сбирки за подкрепа. На тези сбирки той среща Марла и Тайлър, които по два различни начина обръщат света му. Филмът е адаптация на романа на Чък Паланик, като историята е пренесена по един абсолютно верен начин с една единствена разлика – докато романът е доста рязък и агресивен, то филмът представлява една “олекотена” критика към консуматорското общество.
 

3. Кръстникът

3-krustnikut
Източник: Pinterest
Година: 1972 г.
Жанр: Криминален, Драма
Режисьор: Франсис Форд Копола
Оценка в IMDb: 9.2 /10

Невероятната история на “Кръстникът” ни отвежда в Ню Йорк след Втората Световна война. Дон Вито Корлеоне е глава на мафиотско семейство. Той е мил и грижовен към всеки, който покаже лоялност към него. Мощен съперник ще се опита да използва Дон Вито Корлеоне за целите си, а това, което ще последва, е мафиотска война. Филмът е адаптация на романа на Марио Пузо, а чудесната работа на Франсис Форд Копола носи дори и награди “Оскар” за първите два филма от поредицата “Кръстникът”.
 

2. Изкуплението Шоушенг

2-izkuplenieto-shousheng
Източник: Pinterest
Година: 1994 г.
Жанр: Драма
Режисьор: Франк Дарабонт
Оценка в IMDb: 9.3 /10

Успешен банкер е обвинен за престъпление, което не е извършил. Той попада в затвор, наречен Шоушенг. Историята показва как мъжът се адаптира към новите условия на живота си, трудностите и тормозът, които изживява, но също и приятелите, които печели на това ужасно място. Франк Дарабонт адаптира романът на Стивън Кинг “Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенг” във филм, като разширява сюжета и портретите на някои от героите.
 

1. Списъкът на Шиндлер

1-spisukut-na-shinlder
Източник: Pinterest
Година: 1993 г.
Жанр: Биографичен, Драма, Исторически
Режисьор: Стивън Спилбърг
Оценка в IMDb: 9.0 /10

Този филм неслучайно е номер едно в нашата класация. Холокостът е може би най-черният период от човешката история, който трябва да бъде помнен, за да не бъде повтарян. “Списъкът на Шиндлер” е филмова адаптация на романа на Томас Кенили, като Стивън Спилбърг се е постарал да представи сюжета стегнато, като е успял да изобрази сцените на ужас. Шиндлер е немски бизнесмен, който е изправен пред варварското и нехуманно отношение на нацистите към евреите. Постепенно той превръща фабриката си в убежище за евреи, като успява да спаси стотици човешки животи. Тази история на милосърдие е базирана на делото на истинския Оскар Шиндлер, който успява да спаси над 1100 души от газовите камери. Той е пример, че и в най-мрачните времена доброто намира своя път към хората.
 
movie-night-adaptations

Харесаха ли ви нашите предложения?

Понякога филмовите адаптации не отговарят на нашите очаквания, но определено са един чудесен начин да видим дадена история, представена по различен начин и в различен аспект.

В нашата селекция подбрахме разнообразие от филмови адаптации, които предизвикват широко разнообразие от емоции.

Сред тях можете да откриете истории, които са силно разтърсващи, емоционални, любовни, за приятелството, страданието и т.н… Който и филм да изберете, то със сигурност няма да сгрешите!

А за да бъде изживяването още по-страхотно, можете да се доверите на нашите “помощници за добро настроение”:

Какво е перфектна киновечер без „идеалните пуканки“? Няма нищо по-вкусно и приятно от апетитния им аромат и насладата, която носят. А когато са домашно приготвени, те гарантирано ще заредят атмосферата около вас допълнително и ще направят гледането на филма още по-вълнуващо преживяване!

Свежите напитки са абсолютният задължителен елемент към вълшебното домашно кино преживяване. А представете си да можете да приготвяте идеалните карборирани напитки у дома неограничено и по изцяло ваш вкус … Е, машината за газирана вода ще ви съдейства в това и определено е must-have, на който си заслужава да се доверите.

Най-важното нещо, когато говорим за пълноценно кино у дома, е максимално да се потопите в атмосферата на филма. Това може да се случи изключително лесно със съдействието на един специален помощник – проектора. Перфектната картина, която той осигурява, ще ви плени и завладее от самото начало до самия край на интересното филмово произведение. Заслужава си!

Комфорт, комфорт, комфорт! Към перфектния и пленителен филм, вкусните храни и напитки и възможността за пълноценно потапяне в атмосферата на произведението, остана да добавим само още един ключов елемент, с който домашното ви кино преживяване да бъде изцяло съвършено. Този елемент е удобството. Подбирайки мек и обгръщащ тялото ви барбарон или фотьойл , вие ще си гарантирате спокойствие и отдих по време на гледане и ще можете да се насладите на избрания от вас филм по най-добрия начин!

Оценете ни!
5
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.