Сега Четете
Отговорни От Малки: Какви Задължения и Задачи Да Възлагате На Децата Според Тяхната Възраст?
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

Отговорни От Малки: Какви Задължения и Задачи Да Възлагате На Децата Според Тяхната Възраст?

puskane-na-peralnq

Домашните задачи и задължения са изключително важна част от възпитанието и израстването на едно дете ,тъй като създават базови навици, които в бъдеще ще му помогнат да бъде по-организирано и отговорно във всеки един аспект от живота си.

Също така по този начин с напредване на времето детето ще се чувства по-самостоятелно и по-уверено да използва удобствата и приспособленията у дома.

Изграждането на навици и даването на задачи трябва да бъде съобразено с възрастта на детето и да се случва постепенно.

И тъй като сме наясно, че създаването на отговорности може да бъде трудна задача, особено за новите и неопитни родители, ние сме тук, за да ви дадем ценни насоки в това отношение.
 

Какво трябва да имате предвид при възпитанието чрез възлагане на отговорности?

Преди да се заемете с това начинание е важно да помислите за няколко неща…

Най-важното е да се движите с “темпото” на детето…

На първо място е важно самите вие да бъдете наясно с нивото на зрялост на детето, с неговите физически възможности и неговите интереси. Важно е да не го претоварвате със задачи, които са над неговите възможности.

Ако то не се справя и не покрива очакванията ви може да постигнете обратен ефект – демотивация и ниско самочувствие. А това определено не е целта ви!

pochistvane

Разбира се, сложността на задачите трябва най-вече да отговаря на възрастта на детето.

За по-големи деца задълженията могат да бъдат по-сложни – за едно 12-годишно дете не би било проблем да почисти стаята си с прахосмукачка или пък да измие съдовете. Но за едно дете на 3 години е напълно достатъчно да може да подрежда играчките си< и да помага за подреждането на продуктите в хладилника.

Добре е домашните задачи да бъдат подредени в график/списък, който да стои на видно място във вашия дом…

По този начин ще напомните на детето си какви са задълженията му за деня и за него ще бъде по-лесно да ги изпълни.

Важно е да не започвате прекалено късно с това си начинание. Добре е да давате задачи на детето си от най-малка възраст.

Децата между 2 и 3-годишна възраст могат да изпълняват простички задачи, които постепенно и с порастването да бъдат усложнени.

С даването на задачи от ранна детска възраст ще създадете усещане за отговорност и самостоятелност у детето си. А ако започнете да давате задачи на детето си на по-късен етап, то е много възможно да не желае да ги изпълнява.

Бъдете ясни при създаването на задачи!

Когато попълвате списъка със задачи за вашето дете, напишете ги ясно и ако се налага – изчерпателно. По този начин задачите няма да бъдат сложни за изпълнение.

Не променяйте графика прекалено често.

Децата харесват последователността и установената рутина, защото това им дава ясна представа какво да очакват от ежедневието си.

За децата, които са по-големи (в тийнейджърска възраст), вече можете да променяте графика по-често, тъй като те могат да се адаптират по-лесно към промените и натовареността.

Не бъдете перфекционисти!

Не очаквайте децата да се справят перфектно със своите задачи – все пак никой не е съвършен и дори самите вие не сте перфектни в извършването на домакинските задължения.

Ако има нещо, което не одобрявате по изпълнението на задачата, отделете време, за да обясните спокойно и с добър тон как да се справят по-добре.

Не забравяйте да благодарите!

Благодарността е изключително важна при даването и изпълнението на задачи. Когато благодарите на детето си за изпълнената задача, вие ще го поощрите и ще му дадете стимул да се старае занапред с бъдещите задачи.

Също така самото дете ще се чувства оценено, способно и приобщено към домакинството. Благодарността ви ще увеличи неговата самоувереност.
 

Какви задължения да възложите на вашето дете, ако е под 2 години?

Малките деца обожават света на възрастните и всички предмети, които принадлежат на “големите”, са изключително интересни за тях. По същия начин всички дейности, които се извършват от по-големите от тях са обект на техния постоянен интерес.

podrejdane-na-igrachki

Ето защо можете да давате простички задачи на вашето дете, които едновременно да са в помощ за вас, но и да задържат вниманието му. За децата под две годишна възраст подходяща задача е да подреждат книжките или играчките си.

За целта е необходимо да дадете пример на детето си и да му обясните къде обикновено трябва да се намират играчките и книжките. За да улесните детето, можете да използвате цветни кутии или кошове за съхранение – така то по-лесно ще се ориентира.
 

Какви задължения да възложите на вашето дете, ако е между 3 и 5 години?

Децата в тази възраст все още се вълнуват да помагат на родителите си в домакинството, тъй като дейностите на възрастните все още им се струват интересни.

В тази възраст децата не само обичат да бъдат поощрявани с думи – те желаят похвалата да бъде визуализирана чрез някакъв тип награда.

Можете да създадете специална таблица, където да поставяте поощрителни стикери, а определен брой стикери да носи по-голяма награда (например дребна играчка, или пък любим десерт).

watering-flower

Подходящи дейности за тази възраст са поливане на растения, подаване на хранителни продукти за готвене/подреждане в хладилника, окомплектоване на чистите чорапи, изхвърляне на мръсните дрехи в коша за пране.

Също така децата на тази възраст могат да помагат с разделянето на бяло и цветно пране, засаждането на растения.
 

Какви задължения да възложите на вашето дете, ако е между 6 и 8 години?

Децата в тази възрастова група вече имат и допълнителни задължения, свързани с училище и вече не са толкова заинтересовани към задълженията на родителите си.

pravene-na-sandvichi

Но от друга страна това е и времето, в което децата се стремят да бъдат по-независими от своите родители. Ето защо можете да заложите на задължения, свързани по един или друг начин със самостоятелността.

Тези задачи могат да включват полагане на грижи за домашен любимец, оправяне на леглото и стаята, приготвяне на сандвичи, сгъване на пране, изхвърляне на боклука.
 

Какви задължения да възложите на вашето дете, ако е между 9 и 12 години?

Обикновено децата между 9 и 12 години обичат да имат ясно поставени задачи в добре изготвен график, чрез който да се чувстват приобщени към общите дейности на семейството.

За тях също така е важно този график да не се променя без тяхно знание и без да сте се допитали до тях.

Поставянето на задачите трябва отново да бъде свързано с похвала, но тук е моментът да “добавите” и елемента на “последствията” – т.е. какво ще последва, ако задачите се изпълнят и какво ще последва, ако не се изпълнят.

По този начин ще можете да контролирате положението и определено ще постигнете много добри резултати.

miene-na-sudove

Към задачите за деца между 9 и 12-годишна възраст можете да добавите миене на съдове, гледане на по-малък брат/сестра, извеждане на кучето, помощ при приготвяне на прости ястия, помощ при почистване на автомобила.
 

Какви задължения да възложите на вашето дете, ако е между 13 и 15 години?

Тийнейджърската възраст не е лесна, особено с уроците и всички дейности, с които децата се занимават.

Както всеки човек, така и детето между 13 – 15 години може да се пренатовари, ако дейностите не се подреждат с добър график.

Ето защо ние ви съветваме да съобразявате училищните и извънучилищните занимания на вашето дете с домашните задължения. По този начин ще улесните и подредите ежедневието на вашето дете.

За тази възрастова група са подходящи задачи от типа миене на съдове, гледане на братя и сестри, приготвяне на вечеря (веднъж седмично), почистване на банята, пране и простиране, косене на трева и т.н.

gotvene-pomagane-v-kuhnqta
 

Какви задължения да възложите на вашето дете, ако е над 16 години?

Децата над 16 години могат да вършат самостоятелно всички домакински задължения, които обикновено се извършват от възрастните.

За тази възрастова група са подходящи всякакви задачи, допринасящи за домакинството.

gladene-na-drehi

Към задачите, свързани с предишните възрастови групи, могат да се добавят пазаруване, смяна на спално бельо, кърпи и т.н., както и започване на почасова работа.

 

Изграждането на отговорност е дългосрочна инвестиция в бъдещето на децата…

Когато давате задачи на децата си от малки, вие инвестирате в тяхното развитие в света и обществото. Обикновено хората, които от рано са научени да изпълняват задачи и да поемат отговорности, са организирани, уверени и подхождат сериозно към задълженията си.

За да ви бъде по-лесно да поставяте задачи на децата си, можете да се доверите на някои от следващите продукти, защото те със сигурност ще ви улеснят при разпределянето на задачите…

Бялата дъска е много полезна, тъй като можете да записвате всички задачи, които трябва да се свършат, както и да записвате продуктите, които е необходимо да закупите. Бялата дъска е много удобна за рисуване на схеми, които са нужни за изпълнението на дадена задача (например как да се пусне пералнята).

Малките деца по-лесно се научават да подреждат играчките си благодарение на кошовете за играчки. Обикновено тези кошове са цветни и децата от ранна възраст могат да разпознаят къде трябва да стоят играчките им, когато не играят с тях. Също така не е необходимо да се спазва определена подредба – нужно е просто децата да поставят играчките си там, след като приключат с игрите си.

Както вече споменахме, децата обичат да бъдат част от света на “големите” и всички дейности по домакинството им се струват страшно интересни. За да научите детето си да поддържа чистота и защо тя е важна, можете да му вземете комплект с метла и лопатка за чистене. Така ще можете да го научите да почиства стаята си или пък други по-малки помещения.

Освен за себе си, децата трябва да се научат да се грижат и за останалите хора, които са в обкръжението им. Това умение се създава с времето и за начало можете да вземете на детето си едно малко растение, за което да полага грижи. Вие можете да му дадете съвети за грижите около растението, за да знае какво трябва да прави. Така детето ви ще се научи на търпение, постоянство и грижа към другите.

Оценете ни!
5
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2022 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.