Сега Четете
Прощъпулник – Организация, Елементи, Традиции, Поверия
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

Прощъпулник – Организация, Елементи, Традиции, Поверия

dete-purvi-stupki-proshtapulnik

Първите стъпки на детето са несъмнен повод за радост и гордост!

Те поставят началото на неговия съзнателен живот и смелите стъпки в него, активността и приключенията.

Прощъпулникът е специална традиция и много емоционален момент както за детето, така и за близките и родителите.

Поверията, които обичаят носи, обикновено са свързани с трудолюбието, увереността и щастието.

Тук сме подбрали всичко най-важно и вълнуващо, което трябва да знаете за тази вълнуваща българска традиция, като по-долу сме селектирали и 5-те задължителни елемента в организацията на това специално празненство.

dete-prohojdane-bebe

Какво всъщност представлява прощъулникът?

Както вече споделихме, прохождането на детето несъмнено е един от най-емоционалните моменти в неговото развитие.

Прощъпулникът е стар български обичай, който отбелязва това „начало“ в живота на малчугана и орисва неговите стъпки занапред, предначертава неговата съдба.

Позната под различни имена – прощъпулник, престъпулка, прощапалник, пощръпулник, прохожданка, пристъпник и т.н., традицията има за цел да разгадае какво ще е бъдещото начинание на детето, за да могат родителите да го насочват в съзнателния му път.

Опъва се „пътечка“, в чийто край са наредени „дарове“, потъркулва се питка, която да опише пътя на детето, а след това със смели крачки то преминава и избира своя „дар“, който според народното поверие ще предначертае неговото бъдеще…

Освен това, прощъпулника е и символичен обред за здраве и стабилност. Смята се, че след него детето ще пада по-малко, ще пази по-добро равновесие и ще избягва максимално инцидентите при разходки.

Кога трябва да направите прощъпулник?

Когато детето направи първите си смели крачки без чужда помощ, то вече е самостоятелно и готово за обичая прощъпулник.

Добре е той да се проведе непосредствено след първите стъпки на детето, за да е възможно най-малко, невинно и неосъзнаващо значението на ритуала то, за да стъпва бавно и смело, а не да тича, и за да може да направи своя избор на „дар“ напълно свободно от каквито и да е странични влияния.

Относно това в кой ден е най-добре да се извърши ритуала – поверията са разнообразни, и е добре да изберете ден и час, съобразени с режима и нуждите на вашето дете.

Според народните обичаи е добре прощъпулника да се проведе в делничен ден, за да е детето работливо. Църквата, пък, посочва понеделник, сряда и неделя като най-подходящи дни.

Динамичния живот в днешно време, обаче, все по-често налага организация на прощъпулници през уикенда като събота става все по-харесван и предпочитан ден за празненства.

В общи линии изборът зависи от вас, а единственото важно нещо е детето да е в добро настроение, да е спокойно и да е обградено от най-близките си хора, които да го орисат с топлота и любов!

Кого да поканите на прощъпулника?

Прието е, че прощъпулник се прави в сравнително тесен семеен кръг. Мнозина в днешно време, обаче, предпочитат да поканят и свои познати и приятели, които да отпразнуват щастливия повод със семейството.

Ако детето е кръстено, непременно поканете и кръстника му, защото той е негов духовен наставник и заслужава да бъде до детето в този специален за него ден.

В някои краища на България е прието на прощъпулника, както при погачата, да присъстват само жени. В други, пък, мъжете на почит, тъй като те са своеобразен пример за „стабилност“ и „сигурност“.

Накратко казано – вече традицията, особено откъм гостите, е придобила доста по-широк и разнообразен облик, а изпълнението й зависи изцяло от вашето лично усещане, обичаи в рода ви и възможности.

bebe-radost-praznik-usmivka-proshtapulnik

Разказахме ви най-основно за специалния обичай. A сега нека ви запознаем с основните елементи от него, които са неизменна част от традицията, и които не трябва да забравяте в подготовката…

 

1. Подгответе пространство, отрупано с предмети, сред които мъничето да избере… и да очертае бъдещето си!

Както по-горе разказахме, идеята на целият обичай е най-вече свързана с избора на бъдещо начинание на детето.

Именно затова осигурете ниско, леснодостъпно и удобно пространство, върху което да подредите даровете, сред които детето ви може да избира.

Добре е да заложите на разнообразие от предмети, които да наречете предварително (както ги наречете, такава поличба носят), и които да изобразяват някои от най-основните професии.

Поверието е, че към който предмет се насочи и грабне първо малчугана, това ще е неговата съдба. Наблюдавайте ако хване и още няколко предмета след първоначалния си избор, те могат да помогнат с конкретизирането или да обогатят неговия път.

dete-masa-igra-proshtapulnik

Важно условие, обаче, е предметите да са напълно непознати за детето. Ако заложите на неща, които то е виждало преди, то те ще са с предимство, и е вероятно ритуалът да не е особено пълноценен.

Добре е и предметите да не са в ярки цветове, да не светят или издават звук, защото това също е предпоставка за „манипулация“ на избора.

Освен това, не се увличайте с твърде много „дарове“, защото е възможно да объркате или дори уплашите детето. Подберете основни, но важни предмети.

А относно самия ритуал – вие и гостите ви запазете тишина, не се овъртайте около детето, не го хващайте или насочвайте и не издавайте звуци на възхита или разочарование преди да е хванало предмета. Децата усещат тези сигнали и те също могат да повлияят в избора, а вие със сигурност не искате това.

Компактна, удобна и стилна – тази масичка идеално ще ви послужи в специалния ден, а след това дълги години ще допълва интериора или екстериора ви перфектно.

 

2. Направете пътя на първите му самостоятелни стъпки чист, нежен и цветен… като света около него!

Поверието гласи, че по пътя на първите стъпки на детето, които прави непосредставено преди да избере „дар“, е добре да бъде постелен чисто бял чаршаф – символ на чистотата и нежността.

Все по-често предпочитани, обаче, са и чаршафите с цветни декорации и надписи, които пък повеляват пъстрота и красота в живота на детето.

Добре е чаршафът да е оформен като пътечка, да не е много широк или прекалено дълъг. Важно е и да е чист, тъй преди да тръгне детето, по него ще се търкулва питката.

charshaf-ruka-boq-dekoraciq

Поверията във връзка с пътечката не са кой знае колко много, но преминаването по нея е ключова и много специална част от ритуала. След постелването му, питката, която е в главна роля, се търкулва по чаршафа, своеобразно подканвайки детето да тръгне след нея.

Според обичая, ако питката се търкаля лесно и продължително, детето ще е пъргаво и с лекота ще преминава през живота.

Ако питката случайно се търкаля бавно – то детето ще действа уравновесено и премерено в житейския си път.

Ако, пък, питката се наклони и падне (най-често това се случва, ако повърхността под чаршафа не е достатъчно равна) – ще е палаво и склонно да „излиза от пътя“.

Цветна, красива и персонализирана. Тази пътечка за прощъпулник определено ще ви зареди с красиви и пъстри емоции.

 

3. Не забравяйте погачата – тя също е неизменна част от ритуала!

Както вече споменахме, питката е от ключово значение за ритуала, и трябва да е орисана с много любов. Традицията повелява, че погачата трябва да се приготви от бяло пшенично брашно рано сутринта преди прощъпулника.

Добре е да е замесена от майката или друга жена, която е с двама живи родители. Преданията споделят, че това е най-сигурният начин детето да се предпази от „злите сили“ и да тръгне по пътя си здраво и безгрижно.

Все по-често, обаче, заради динамичните приготовления около празника, жените у дома нямат време или възможност да омесят питка. В такъв случай дори и да заложите на купешки вариант, е добре да поръчате специално създадена за повода погача, омесена с орисия.

Смята се, че човекът, който меси питката предава част от своята съдба и сила на детето, именно затова открийте някой, който персонално и с внимание да се обърне към повода ви.

pogacha-proshtapulnik

Питката за прощъпулник трябва да е семпла (без много украси, които могат да паднат), задължително пухкава и златиста. Това отново е свързано с поличба за благоденствие на мъника.

След потъркулването, първото парче от погачата се дава на детето. То трябва да си хапне от нея, за да бъде здраво, щастливо и поличбата да го последва.

След това майката (или най-близката жена до детето) трябва да раздаде парчета от питката и на гостите. Добре е да започне от най-малките и да продължи към най-големите. Всичко това, пък, трябва да става докато тя подтичва и подскача, защото по този начин ще ориса детето с пъргавина.

Всеки, който си вземе парче от питката, също трябва да започне да подскача и подтичва и да потопи парченцето си в мед. В някои краища на страната дори има поверие, че трапезата трябва да се обиколи от подтичващите гости поне 3 пъти, за да бъде жизнено и весело то.

Добра традиция също е, когато гостите получават парченце от питката, да наричат мили думи към детето. Така се вярва, че енергията им ще се придаде към току-що проходилото мъниче и ще го зареди положително.

Вкусни, пухкави и наречени – тези апетитни златни изкушения са подходящи за всеки прощъпулник и са орисани с много любов.

 

4. Останалата част от трапезата отрупайте със сладост, за да е такъв и животът на вашето мъниче!

Трапезата на прощъпулника трябва да е богата, за да е такъв и животът занапред на вашето дете.

Поверието е, че на нея да присъстват най-вече сладки храни, за да е именно такъв и пътят на малчугана през живота.

Точно затова и медът е толкова важна част от ритуала и неизменно присъства в основните насоки за това как се провежда един прощъпулник пълноценно.

А относно идеите за „сладка трапеза“, бъдете креативни. Бисквитки, курабийки, кремчета, локум, бонбони, шоколад, торта…. възможностите са безкрайни!

trapeza-proshtapulnik-sladki

Съветваме ви да помолите и гостите ви да носят по нещо сладичко, което да оставят на трапезата. Така те също ще орисат пътя на детето със сладост, а от това по-хубаво няма.

Освен сладкото, всякакви малки хапки, банички и соленки са предпочитани по време на прощъпулник. Избягвайте големите ястия и тежки храни. Запомнете, че тук трапезата е просто почерпка, а не основно гощение.

Препоръчваме да заложите на свежи безалкохолни напитки – лимонади и натурални сокове. Ако държите да има алкохол – то нека е леко вино или шампанско.

Нещо сладко, стилно, симовлично и специално. Трапезата ще заблести, а сладкия път пред мъника – сигурен!

 

5. Запечатайте всеки момент и не спирайте да се усмихвате… празник е!

Много хора вярват, че по-силен спомен от този в съзнанието ни няма. И това е така!

В толкова вълнуващ ден, обаче, емоциите надделяват и трудно можем да запаметим всеки красив миг, всяка усмивка, всеки акт на нежност.

Именно затова, направете деня на вашето дете още по-специален и запечатвайте всеки момент. Така не просто ще имате вечен спомен от този празник. Така някой ден и мъничето ви също ще може да се докосне до този ден по най-добрия начин.

Заснемайте всеки миг, всяка емоция и всеки гост и бъдете сигурни, че ще направите преживяването наистина незабравимо.

snimka-semeistvo-moment-praznik

Разбира се, заснемането на мигове с телефон е напълно естествено в днешно време. Така ще можете не просто да колекционирате, но и да изпращате на свои близки и познати кадри от този специален празник.

Ако ни питате за съвет, обаче, ви съветваме да се обърнете по-скоро към класиката и традициите и да изкарате спомените си в хартиен вид. Така ще можете да ги колекционирате в албум и да са с вас…завинаги!

Модерните фотоапарати за моментни снимки са страхотен и оригинален начин да направите празненството още по-вълнуващо. С тях положението е „one shot“, а емоциите и кадрите ще са възможно най-естествени и неподправени! Какво по-хубаво?

Компактен, удобен и изключително практичен. Този фотоапарат за моментни снимки определено е страхотно решение, което ще усмихне още повече вашия ден.

 

Развълнувахме ли ви?

Събитието е наистина специално, а традициите и обичаите в него го правят още по-вълнуващо. Не пропускайте нито един елемент в организацията и бъдете сигурни, че преживяването ще е незабравимо.

Важно! Понякога след прощъпулника детето започва се спъва много и да пада. Tова, пък, често притеснява родителите, че част от ритуала не е изпълнена правилно. Не се притеснявайте! Това може да се дължи на уроки, лош късмет или чиста доза случайност.

Според вярванията, майката трябва да занесе метличка в църквата, която да бъде осветена, след което да измете пред детето и да го пусне да ходи отново. Така ще „почисти“ препятствията пред него.

Канени сте на прощъпулник и не знаете какъв подарък да носите?

Насреща идва нашата статия за подаръци за прощъпулник, която искрено ще ви усмихне и зареди с вдъхновение!

Оценете ни!
5
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.