Сега Четете
Организация на Приказна Погача – Традиции, Поверия и Съвети
kalibrado-noble

Организация на Приказна Погача – Традиции, Поверия и Съвети

detsko-parti-sladkishi

“Погачата” е важен обичай за младите родители и се празнува 40 дни след раждането на бебето, като са поканени само жени и млади момичета.

Този празник отбелязва “края” на следродилния период на майката и се приема като възможност за представяне на новороденото в обществото.

Прието е рано сутринта, майката да отиде на църква с бебето, където може да и бъде прочетена т.нар. “чиста молитва”.

Добре е да е придружавана от някои от близките роднини, като не е задължително да е точно свекървата – може майка ѝ, сестра, близка приятелка, понякога и таткото.

Майката и нейни близки дами се събират около трапеза, отрупана със сладкиши, за да поднесат поздравления, благословии и подаръци към бебето.

pogacha-sladkishi

40-дневният празник е радостен повод, който почита новия живот и издръжливостта на майката, която е завършила първата предизвикателна фаза на майчинството.

Ритуалът обикновено се отбелязва в дома на майката, а организацията може да се окаже предизвикателство за всяка млада родилка.

Идеята на празника е да прекарате щастлив и сладък ден с вашето бебче, близки приятелки и роднини. Обикновено зад всяка стъпка и действия на обичая стои идеята да се повлияе позитивно върху характера и отношението на детето към света.

В тази статия ще ви разкажем какви са приетите обичаи, свързани с щастливия ден, а вие се чувствайте свободни да взаимствате интересните обредни стъпки, но и не се чувствайте задължени или объркани, ако пропуснете някоя от тях.

Освен полезни практични съвети сме подготвили и някои подходящи ”помощници”, които значително ще улеснят процеса по организацията…

 

1. Погачата, разбира се, е в главната роля…

Ако с всичко останало от обичая може да се направи компромис, то без питка ритуалът не може да се състои.

Както всичко останало на трапезата, питката е сладка, за да е сладък и живота на бебето.

Що се отнася до поверията, свързани с питката, ще чуете различни варианти. Някои са по-обстоятелствени и традиционни, а други спестяват някои ритуали.

Прието е върху питата да се постави бяла кърпа. Върху кърпата, след ритуала с разчупването на обредната погача, поканените дами оставят и пари. Добре е сред тях да има също и „тежки” монети с висока стойност, за да е стабилен финансово животът на детето.

Кърпата с първото и второто парче от погачата и с парите в нея се завързват. Възелът трябва да не е прекалено стегнат или прекалено хлабав – така детето няма да е нито “стиснато”, нито пък с широки пръсти.

Завързаната кърпа се поставя на най-високото място в дома – отново символно, с пожелание мъника да достигне висини и да постига успехи.

Най-разпознаваемият и важен момент с ритуалната погача е разчупването й.

То става над главата на майката, докато тя държи бебенцето, като смисълът на този акт е отново да бъдат сити в живота.

Разчупването се извършва от свекървата или тъщата, а две момичета, с живи родители, държат кърпата, над главите на двамата, за да се запазят и да не се разпиляват като трохите при разчупването, всички хубави неща, които предстои да се случат на детето.

obreden-hlqb

Първото парче от погачата е за Богородица и младенеца, второто – за детето. Тези две парчета са, за да се оставят при парите в кърпата и се качват на високо.

Третото парче от питката се поставя в сито, ако има такова, и то е предназначено за майката. Всички останали парчета погача се раздават на присъстващите. Задължително е всички поканени да вкусят от празничния хляб.

Тук е важно да отбележим, че в този ден, от дома не се изнася нищо и нищо от празничната трапеза не се раздава или изхвърля.

Как се замесва питката?

В някои краища на България е прието питката да се замесва от майката или бабата, а в други – в замесването да участват всички поканени жени..

Именно това е времето, в което те могат да наричат хляба с благопожелания. В него не се слага мая или друг набухвател. Целта е погачата да се надигне само от месене и от чистите мисли и думи на орисниците.

Обикновено питката е замесена с бяло брашно, мляко, яйца, захар и сол и няма украса, но със заетото ежедневие на родителите, за съвременните тържества все по-често се предпочитат питки, приготвени от професионалисти в занаята, които я декорират допълнително.

Със сигурност в града си ще откриете хора, които предлагат домашно приготвени питки за специални поводи. Доверявайки тази отговорност ще сте спокойни, че за специалния ден ще имате едно задължение по-малко и гарантирана вкусна и добре изглеждаща погача.

Точно такъв тип питки за специални поводи предлага и дамата, стояща зад страничката “Наречените питки”. Не само, че погачите изглеждат разкошно и ще впечатлят вашите гости, но са домашно приготвени и наречени, с много любов.

 

2. Отрупайте трапезата със сладост!

Друга важна особеност на обичая е, че масата трябва да е отрупана със сладкиши. Вие, като домакиня, е добре да се погрижите на масата да има достатъчно сладки изкушения, за да “подсладите” и бъдещия житейски път на бебчето.

Сладкиши, по традиция, даряват също и гостенките!

Те се оставят на масата, за да се почерпят всички „орисници” и да са хубави пожеланията им към малкото дете.

На трапезата преобладават шоколадови бонбони, пастички, домашно приготвена сладка баница с пълнеж според сезона и други стандартни изкушения- баклава, локумки, печени ябълки. Можете да почерпите гостите си и със сладко слабоалкохолно питие.

sladkishi-pogacha

Все по-актуални са тематичните торти и сладкиши, приготвени специално за повода “Погача”.

Те могат да се персонализират спрямо пола и името на детето и да включат допълнителни подробности за бебето.

С красиви и реалистични детайли тези сладкиши със сигурност ще се оценят от вашите гости като вкусна декорация за партито.

Точно такъв тип сладки изкушения за специални поводи предлагат Чочко. Талантливите декоратори са истински творци и всяка идея за торта, пресъздадена от тях, се превръща в истинско произведение на изкуството.
 

3. Поканете най-близките жени!

Характерно е за обичая да се поканят само близки приятелки на майката и нейните роднини само от женски пол– майка, баба, леля, свекърва,братовчедки и дори малки госпожици.

Прието е гостите да носят дарове за бебето и сладки лакомства, а идеята е да са като орисници и благодетели за бебето, като го наричат с благопожелания.

Дамите, които сте поканили, са добрите орисници на детето!

Всяка гостенка, подобно на феите от приказката за „Спящата красавица”, поднася подаръка, който е подготвила за мъничето”, орисвайки го с пожелания от сърцe!

Сред тях са животът му да е изпълнен с щастие, късмет, здраве, любов, разум, богатство, благополучие, а бъдещето му да е светло и успешно, без да се изпада в конкретика за професия и други пожелания, които могат да се намесят в пътя на детето.

pogacha-parti-dami

Майката приема пожеланията и завършва ритуала с думите: „Добре си ми дошъл/ла и името на детето. Нека реченото да бъде сторено!”.

В този период родилката обикновено е изтощена от грижите за новороденото и този празник може да и се отрази много разведряващо. Поканете най-близките си приятелки, за да заредите атмосферата и себе си с положителна енергия.

Настройте се за приятно прекарано време, и не отдавайте твърде много стриктност на процеса, защото това може да ви създаде излишно напрежение.

Мъжете в семейството могат да помогнат с подготовката, но след това трябва да напуснат женското царство.

Съветът е дамите да дойдат и да си тръгнат по светло, затова предиобедната погача е най-предпочитаният вариант.

Според поверието, всяка жена трябва да остави конец от дрехата си до креватчето на бебето преди да излезе, за да е спокойно и да не плаче нощем.

Друго важно правило е родилката да не изпраща и да не се сбогува с гостите, тях ги изпращат бабите или друга близка на родилката жена.

Поканите за парти са чудесен начин да уведомите вашите гости за така важното събитие за вас и вашето бебе. За случая може да изберете, както покани с детски мотив, така и покани с по-дамски декорации.
 

4. Следвайте традицията!

Ако не сте посещавали погача вероятно имате много въпросителни за стъпките и процеса по изпълняване на обичая, затова изведохме най-основните препоръки.

Ако сте решили да посетите църква трябва да го направите точно на 40-тия ден!

Тук се включва и деня, в който се е родило детето в броенето. Там ще ви бъде прочетена „чиста молитва“, смятайки се, че дотогава майката е „нечиста“.

maika-bebe-ritual-u-doma

Някои поверия гласят, че питката трябва да се меси от непорочна девойка, която има задължително двама живи родители. На други места е прието свекървата да замеси питката.

Не се притеснявайте да поръчате обредния хляб на професионалисти, които ще се погрижат той да е вкусен, топъл и декориран точно навреме.

Най-разпространено е питката да се чупи в бяла пелена над главата на майката и детето, като после се поставят и монетите от орисниците.

Други поверия гласят, че с пелената трябва да се покрие питката.

На някои специфични места на трапезата се поставя сито, в което се събират дарове от гостите – яйца, кромид лук и червена чушка, като символ на устойчивостта и здравето на детето.

Може да поставите и червен конец на вратата, който да гони злото и да предпазва дома.

Както споменахме най-важно е вие да изберете традициите, които чувствате най-близки до вас, тъй като няма как да се спази всичко, което сте чули или прочели.

Красиво платно за завиване на погачата /Месал/ на 40 ден. Цветът на надписа, както и самата картинка, може да бъде променена по ваш избор. Изработва се с директен печат, не се използват лепенки и стикери, не се отмиват и не се отлепват при пране или гладене

 

5. Запечатайте красивите моменти…

Както вече споменахме основната идея е да прекарате чудесен празник с любимите дами и да забравите поне за ден за безсънните нощи.

Със сигурност вашите роднини и приятелки ще заредят вас и бебето с ведро настроение и позитивна енергия, която ще искате да запазите за дълго.

Сигурни сме, че искате да впечатлите вашите гости и този ден да се запази и в техните в спомени и сърца.

За целта, добра идея е да подготвите малки подаръчета, които да зарадват всички дами, които са ви уважили на празненството.

Можете да им подарите нещо ръчно направено от вас или да откриете специално предназначени, тематични подаръчета.

bebe-album-momenti

Вероятно, ще искате да запазите хубавите моменти, с най-близките си приятелки, а най-добрият начин за целта е да запечатате усмивките на снимка.

По този начин ще запазите спомена, както за вас, така и за детето.

Чудесен вариант за такива празненства са фотоапаратите за моментни снимки, които запазват момента на щастие и получавате готова снимка на хартия, която да добавите към детския албум със спомени или да подарите на останалите момичета.

Запечатва вашите най-ярки моменти и ги запазва, за да си спомняте с усмивка за тях. Високопроизводителната светкавица автоматично изчислява яркостта на околната среда и настройва подходящия режим, без специални настройки.

Оценете ни!
0
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.