Сега Четете
Ниацинамид – Същност, Ползи, Употреба
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

Ниацинамид – Същност, Ползи, Употреба

serum-s-vitamin-b3

Всички знаем, че козметичната индустрия използва множество различни съставки за направата на продукти.

Обикновено всяка съставка има своето конкретно предназначение, а някои дори притежават разнообразие от полезни качества.

Ниацинамидът е често срещана съставка в козметичните продукти…и неслучайно!

Можете да я срещнете и под наименованието “витамин В3”. Е, ниацинамидът се откроява най-вече в продукти, предназначени за интензивна грижа за кожата – серуми, почистващи и подхранващи продукти.

Дерматолозите насърчават употребата на козметика с ниацинамид, заради благоприятното му въздействие върху кожата – той може да помогне за редица дерматологични състояния.

В тази статия ще ви запознаем с всички подробности около ниацинамида и неговите полезни качества, като в същото време ще ви представим и някои отличителни продукти, съдържащи тази чудна съставка.

Какво представлява ниацинамидът?

serum-niacinamid

Ниацинамидът (или витамин В3) е водоразтворим витамин, който не се произвежда в човешкото тяло.

Това означава, че витаминът може да бъде набавен “отвън” – най-вече чрез храната.

Ниацинамидът е сред основните съставки на козметичните продукти не само заради своите полезни свойства, но и поради факта, че липсва в организма – следователно липсва и в дермата.

Редовното и правилно набавяне на този витамин може да повлияе положително както върху организма, така и върху кожата.

Какви са полезните качества на ниацинамида?

hidratirane

В последно време ниацинамидът е много популярен, защото се отличава с няколко впечатляващи свойства – предотвратява белезите на стареене, изсветлява кожата и редуцира акнето. Но как става това?

Витаминът може да възстанови клетъчната енергия и увредената ДНК, като в същото време намалява неблагоприятното влияние на UV лъчите.

А както добре знаете, белезите на стареене често се предизвикват от увреждането на кожата и силното излагане на слънце.
Възстановявайки кожата, ниацинамидът редуцира или предотвратява появата на бръчки и фини линии.

Ниацинамидът може да лекува акне.

Ниацинамидът може да се окаже много полезен за лечението на тежко акне – неговото благоприятно действие се забелязва най-вече при възпалителни форми като папули и пустули.

Употребата на това вещество редуцира лезиите и подобрява състоянието на текстурата на кожата.

Витамин ВЗ минимизира уголемените пори.

Уголемените пори са често срещано състояние на кожата. То не е опасно за живота и здравето, но е предпоставка за сериозни дерматологични проблеми като появата на акне.

Хидратиращите и подхранващи свойства на ниацинамида могат да подобрят състоянието на порите.

Използването на ниацинамид за по-дълъг период от време може не само да омекоти и овлажни кожата, но и да свие порите и да предотврати запушването им с бактерии и микроби.

Ниацинамидът изсветлява кожата и се справя с петната и белезите.

niacinamid-krem

Това полезно качество на ниацинамида се дължи на способността му да предотвратява пигментирането на кожата – по този начин може да се избегне появата на петна по кожата.

Витамин В3 притежава и противовъзпалителни свойства, което пък редуцира червените петна по кожата. Така се създава ефектът на по-светлата кожа – всъщност кожата просто не променя цвета си.

Липидната бариера е важна за кожата…

Ниацинамидът спомага за изграждането и поддържането на липидната бариера.

Тази бариера е важна за кожата, защото задържа водата и по този начин кожата остава естествено хидратирана и подхранена.

Витамин В3 обещава ползите от слънцезащитата, от които имате нужда.

sluncezashtita

Неведнъж сме казвали, че употребата на слънцезащита е абсолютно задължителна за лятото, особено при продължително излагане на слънце.

Добре е да се доверите на продукти, които съдържат безопасни и надеждни съставки – по този начин ще предпазите максимално кожата си. Такава съставка е именно ниацинамидът.

Както вече споменахме, ниацинамидът притежава противовъзпалителни и възстановяващи свойства. Що се отнася до слънцезащитата, ниацинамидът предотвратява появата на раздразнения и възпаления, предизвикани от слънчевите лъчи.

От друга страна ниацинамидът възстановява клетъчната енергия, хидратира и подхранва кожата, а това е много важно, тъй като след излагане на слънце кожата е суха и дехидратирана.

Важно е да споменем, че продуктите с витамин В3 са подходящи за хора с чувствителна кожа. Това важи и за хората, чиято кожа има определено дерматологично състояние – розацея, екзема и т.н.

Как да използвате ниацинамида по най-добрия начин?

crem-vitamin-b3

Кожата е защитната обвивка на тялото – тя функционира като бариера, която предпазва тялото от наранявания и вреди.

Поради своята същност кожата не винаги пропуска веществата, които са в основата на козметичните продукти.

За да бъде ефективна употребата на продукти с ниацинамид, то е препоръчително да проучите добре козметиката, която планувате да използвате.

Качествените продукти притежават формула, която прониква навътре в кожата и която повлиява върху състоянието ѝ.

Дерматолозите препоръчват употребата на продукти с ниацинамид сутрин, за да имате светла и свежа кожа на лицето през целия ден.

Също така можете да използвате продукти с ниацинамид всеки ден, стига това да не предизвиква раздразнения по кожата ви.

Бъдете внимателни с употребата на витамин В3…

Макар и да има множество полезни свойства, този витамин също може да предизвика странични ефекти.

Използвайте продукти с ниска концентрация на ниацинамид. Високите нива на концентрация могат да предизвикат кожни раздразнения.

Също така дерматолозите препоръчват да не прекалявате с ниацинамида, защото това може да доведе до зачервяване или дерматит.
 

Заинтригувахме ли ви?

След като ви представихме същността и особеностите на ниацинамида, то е време да ви запознаем и с някои продукти, които смятаме, че са сред най-добрите на българския пазар

Активната формула на този серум съдържа ниацинамид, цинков РСА и саркозин, които подобряват състоянието на раздразнената и чувствителна кожа – те регулират нивата на себум, състоянието на разширените пори и зачервяванията.

Серумът съдържа ниацинамид и цинк. Комбинацията от тези две вещества повлиява благоприятно върху разширените пори и спомага за тяхното свиване.

Този серум ефективно изсветлява кожата, като по този начин заличава белези от акне, пигментация, тъмни петна. Той спомага за изравняването на тена на кожата.

Интензивно хидратиращият серум съдържа 2% ниацинамид. Продуктът ефективно хидратира кожата и редуцира белезите на стареене.

Формулата на този серум комбинира в себе си ниацинамид и гликолова киселина. Тези вещества активно намаляват кожната пигментация и се борят срещу белезите на стареене.

Кремът за лице поддържа кожата хидратирана, възстановява и поддържа кожната бариера. Продуктът съдържа ниацинамид, хиалуронова киселина и 3 от основните керамиди.

Този дневен крем на Vichy е предназначен за дамите, които притежават зряла кожа. Формулата на продукта се грижи за възстановяването на липидите и липидната бариера.

Оценете ни!
0
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.