Сега Четете
Хиперпигментация – Видове, Симптоми, Лечение
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

Хиперпигментация – Видове, Симптоми, Лечение

hyperpigmentation-cover

Кожата може да претърпи различни състояния.

Тези промени могат да се дължат на здравословното състояние на организма, различни фактори на околната среда, заболявания и т.н. В тази връзка, все по-често срещана е хиперпигментацията.

Хиперпигментацията е състояние, при което кожата е по-тъмна от нормалния ѝ цвят.

Това може да бъде изразено в малки или големи участъци от кожата, но може да обхване и цялото тяло.

Хиперпигментацията не е предвестник на опасност, но може да бъде симптом за процеси, случващи се в тялото.

В тази статия ще ви представим същността и значението на хиперпигментацията, а същевременно ще ви предложим методи за третирането ѝ и подходящи продукти за това дерматологично състояние…

Какво предизвиква появата на хиперпигментация и какви видове съществуват?

hyperpigmentation-vitiligo

Най-честата причина за появата на хиперпигментация е прекаленото производство на меланин.

Меланинът е протеин, който придава цвят на кожата. Той се произвежда от тялото и има редица фактори, които могат да изменят количеството меланин в организма.

Има редици причини за проява на хиперпигментация…

Хапчетата и медикаментите могат да предизвикат хиперпигментация. Това дерматологично състояние може да бъде като страничен ефект от употребата на лекарства за химиотерапия.

Бременността също е съпътствана с различни промени на тялото и може до голяма степен да повлияе на производството на меланин.

Сред останалите фактори, които могат да предизвикат хиперпигментация, са ендокринното заболяване болест на Адисон, повишено ниво на хормон, прекомерно излагане на слънце и т.н.

Съществуват няколко вида хиперпигментация…

Като най-често срещаните състояния на хиперпигментация са мелазма, слънчеви петна и пост-възпалителна хиперпигментация.

Мелазмата е вид хиперпигментация, която може да се появи по време на бременността. Тя се характеризира с това, че може да обхване малки зони от кожата, като най-често се появява в областта на корема и лицето.

Слънчевите петна, от друга страна, са свързани с прекомерното излагане на силното слънце. Те представляват петна по кожата, които най-често се появяват върху зони, които най-много се излагат на слънце – лицето и ръцете.

Пост-възпалителната хиперпигментация се получава в резултат на нараняване или възпаление на кожата – често това са белези от рани, акне и т.н.

Какви са симптомите и рисковите фактори от появата на хиперпигментация?

Основният симптом за хиперпигментацията е потъмнената кожа. Петната, които се образуват, могат да варират в своите размери и да се появяват навсякъде по тялото.

Основните рискови фактори за появата на хиперпигментация са възпалението на кожата и излагането на слънце, тъй като и двете ситуации предизвикват повишено производство на меланин.

В зависимост от вида на заболяването, може да има и други рискови фактори – орални контрацептиви, по-тъмен тон на кожата, който е предразположен към изменения на пигментацията и т.н.

Как да предпазите кожата си от хиперпигментация?

skin-protection

Появата на хиперпигментация понякога е неизбежна, заради различните процеси и етапи, през които преминава човешкото тяло.

Но винаги има какво да направите, за да се погрижите за вашата кожа!

За да избегнете появата на т.нар слънчеви петна, използвайте слънцезащитни продукти – те предпазват кожата ви от вредните слънчеви лъчи, които могат да породят и други кожни проблеми.

Също така е добре да се информирате за състава на лекарствените продукти, които използвате. Освен хиперпигментация, те могат да доведат и до други здравословни проблеми.

По какъв начин можете да третирате хиперпигментацията?

На първо място – консултирайте се със специалист. Лекарят ще прецени каква е степента на хиперпигментация и ще ви даде най-адекватните съвети.

Също така той може да ви препоръча подходящи продукти, които да ви помогнат за конкретното състояние на дермата.

Има и редица продукти и процедури, които можете да изпробвате. Но дори и тогава – направете консултация със лекар. Самолечението може да задълбочи вашия проблем

И все пак сме сигурни, че сте любопитни кои са ключовите подходи в борбата с хиперпигментацията…нека ги разгледаме!

Ретиноиди

Ретиноидите произлизат от витамин А. Те се използват широко за третирането на бръчки и други кожни несъвършенства, тъй като са подходящи за всеки тип кожа.

Ретиноидите може да помогнат за вашето състояние, тъй като изсветляват кожата, но помнете, че те са сравнително слаби в борбата с увеличената пигментация. Ако не виждате резултати, консултирайте се с вашия лекар.

Изсветляващи кремове

Те се използват широко в наши дни, особено при хора с неизравнен тен на тялото. Обикновено те се прилагат веднъж – два пъти на ден, за да изсветлят кожата и да ѝ придадат сияние.

Сред най-често срещаните съставки на този тип кремове са женското биле и витамин В-3.

Има и кремове, които са с по-силни концентрати на активните вещества, но за тях се изисква лекарско предписание.

Киселини за лице

face-acids

Наричат се така, защото най-често се използват за несъвършенства по кожата на лицето. Тези киселини действат чрез ексфолиране, като отстраняват мъртвите клетки от най-горния слой на кожата, а така се появяват новите клетки на мястото на старите.

Тази процедура, ако можем така да я наречем, се използва, за да се изравни тена на кожата.

Сред тези киселини са алфа хидрокси киселините, витамин С (аскорбинова киселина), салицилова киселина и т.н.

Химически пилинг

Химическият пилинг използва по-силни концентрати на киселините, за да ексфолира и да премахне горния слой на дермата (епидермиса). Чрез този пилинг можете да премахнете петната от хиперпигментация.

Но бъдете внимателни! Химическият пилинг крие своите рискове!

Тази процедура прави кожата ви по-чувствителна към слънцето, което означава, че със сигурност трябва да използвате слънцезащитни продукти, иначе слънчевите лъчи ще влошат състоянието на хиперпигментацията.

Също така е добре да споменем, че химическият пилинг крие различни странични ефекти, особено ако не е извършен от специалист.

Сред тях са появата на мехури, зачервяване, дразнене, възпаление, белези и др.

Преди да предприемете стъпката към тази процедура – консултирайте се със специалист.
chemical-threatement

Лазерен пилинг

Лечението чрез този тип пилинг използва специално насочени лъчи светлина, чрез които се намалява хиперпигментацията.

Лазерният пилинг се дели на два типа: аблативен и неаблативен. Първият тип използва аблативни лазери, които премахват горния слой на кожата и са по-интензивни.

Вторият тип – неаблативният – използва неаблативни лазери, които по-скоро стягат кожата и стимулират производството на колаген.

Лазерният пилинг е процедура, която има и странични ефекти. Преди да извършите тази процедура, препоръчваме ви да обсъдите извършването ѝ с дерматолог.

Микродермабразио и дермабразио

Тези две процедури доста си приличат, но имат своите отличителни черти.

Микродермабразиото засяга само горния слой на кожата, докато дермабразиото засяга както епидермиса, така и дермата.

Тези две процедури се извършват от специалист със специален инструмент, който отстранява епидермиса.

 

Хиперпигментацията е често срещано явление…

Той може да се третира по различни начини, но преди да предприемете мерки – проучете състоянието на кожата си и направете консултация със специалист. Дерматологичните проблеми могат да се задълбочат, ако не бъдат лекувани както трябва.

Тук ще ви представим някои полезни продукти, свързани с хиперпигментацията, които можете да откриете на българския пазар. Надяваме се информацията да ви е била полезна!

Продуктът предлага силна и надеждна защита от вредните слънчеви лъчи. Той предпазва кожата от появата на хиперпигментация и редуцира вече появилите се петна и несъвършенства.

Изравняващата грижа осигурява защита на кожата от появата на хиперпигментация и минимизира вече появилите се петна. Тя предотвратява увреждането и състаряването на кожата в резултат на вредните слънчевите лъчи.

Продуктът уеднаквява тена и се грижи за сияйния и свеж вид на кожата. Той се грижи за възстановяването на клетките и така прояснява кожата.

Рол-онът възстановява клетките, подмладява кожата и редуцира появилите се пигментни петна, като по този начин уеднаквява тена.

Продуктът спомага за изсветляването на тъмните петна, а също и се отразява добре в борбата с бръчките и несъвършенствата.

Серумът се отразява добре на кожа с пигментация, като в същото време ѝ предава сияйност и свежест.

Гелът лекува локално появилите се несъвършенства. Той се грижи за кожата, уеднаквява тена на кожата и изсветлява пигментните петна.

Оценете ни!
0
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.