Сега Четете
9 Еко Продукти, Които Ще Намалят Вашите Отпадъци
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

9 Еко Продукти, Които Ще Намалят Вашите Отпадъци

eko-produkti

Дискусиите относно екологичния начин на живот се появяват регулярно в информационното пространство, но въпреки това се оказва, че в България не сме достатъчно информирани с природосъобразния начин на живот.

Животът с мисъл за околната среда означава всеки да работи за опазване и запазване на природата и да се грижи да я замърсява по-малко.

Философията на zero-waste може да се обобщи със следните три думи: Намали, Преизползвай, Рециклирай.

Напоследък, когато социалната отговорност става все по-важна, а очакванията на потребителите по-високи, големите брандове стават по-прозрачни относно начина, по който управляват бизнеса си и как това се отразява на околната среда като цяло.

Стряскащ е фактът, че всяко парче пластмаса, което е произведено някога все още съществува!

Пластмасата не се разгражда напълно никога… вместо това се превръща в микропластмаса, която навлиза във водата и храната ни. Освен нас, тя застрашава много животински видове и “заразява” бъдещето на планетата.

Истината е ,че да живееш екологично далеч не е толкова скъпо и труднопостижимо, колкото изгежда, дори напротив.

Всичко, което се изисква е голямо желание и малки промени в ежедневието.

В тази статия ще откриете много полезни съвети, с които да промените начина си на живот към по-екологично позитивен.

zero-waste-chanta

По-долу ще откриете някои също толкова полезни продукти, които успешно ще могат заменят “традиционните” предложения в ежедневието ви, но с по-малък отпечатък за природата.

Какви са основните предимства от замяната на традиционни продукти с алтернативните им варианти?

Предметите за многократна употреба са един от най-ефективните начини за борба със замърсяването и щетите, които нанасяме на планетата.

Всъщност, те предлагат множество отлични ползи, които веднага се усещат, без потенциални рискове за здравето на потребителя (в сравнение с еднократните).

Повторното използване не е просто да запазите същите контейнери и да решите, че това е достатъчно. Става въпрос за непрекъснато намаляване на вашите отпадъци и почистващи материали.

Продуктите за многократна употреба постоянно и дългосрочно ще намалят въглеродния ви отпечатък.

Когато веднъж свикнете с тях, това ще се превърне в новото ви ежедневие.

Ако използвате повторно стъклена бутилка или смените пластмасовите сламки, например, количеството на небиоразградими отпадъци ,които попадат в депата значително ще се намали и колективно бихме могли да ограничим вредните емисии от фабриките.

Истината е, че с многократните продукти вие всъщност спестявате и стотици левове…

zero-waste-pazaruvane

Подмяната на пластмасови шишета в ежедневието с една стъклена или метална бутилка, например ще се отрази добре на джоба ви в дългосрочен план.

И генерално – постоянните разхищения за продукти и материали, които използвате само веднъж, значително утежнява бюджета ви, може би без сами да го усещате.

Още едно предимство е това, че вие контролирате качеството на артикулите, които използвате.

Това означава, че може да се наложи да направите еднократна покупка на по-качествени артикули, било то стъклени бутилки или по-трайни пластмаси, но вие контролирате качеството.

Ако не искате нещо, не е нужно да го имате. Това е една от ползите на избора на ваши собствени артикули за многократна употреба: не робувате на задължителните опаковки.

Контролирате също вкуса и качеството на напитките си, като ги съхранявате в стъклени бутилки или качеството на храната си със стъклени съдове за многократна употреба!

И не на последно място – използвате продукти, изградени от по-безвредни материали.

Стъклото, например разполага с много повече плюсове от пластмасата в здравословен аспект.

Известно е, че то има абсолютно нулеви последици, когато се използва като контейнер за храна или вода отново и отново, докато с течение на времето пластмасите могат да пропускат токсини и химикали във вашите напитки и храни.

Как да водите по-екологично осъзнат живот?

В консуматорския свят, в който живеем, е действително трудно преминаването към изцяло природосъобразното ежедневие. Но не е невъзможно!

С малки стъпки и една идея повече отдаденост, вие определено може да постигнете много и да си гарантирате сигурност и здраве, грижейки се за света около вас.

zero-waste-ezhednevie

И ако се чудите откъде да започнете, ето няколко практически съвета за по-екологично осъзнат живот…

По време на пазар използвайте собствени торби от плат.

Един фантастичен начин да избегнете закупуването на продукти с много опаковки и да сведете до минимум пластмасовите отпадъци е да използвате собствени торби и контейнери за многократна употреба. Едва ли някой продавач ще ви откаже да използвате собствени.

Освен това, от скоро могат да се открият места за пазаруване без опаковки с насипни продукти. Ако се интересувате, разгледайте подробно български блогове, които насърчават екологичния начин на живот.

Пазарувайте дрехи втора ръка – ще останете впечатлени!

“Second hand” магазините ни предлагат изключителни предложения, които освен по-добри за нашия джоб се оказват и по-щадящи за природата, защото намаляват броя на артикулите, които се продават или изхвърлят.

Не бъдете предубедени и разгледайте… дрехи втора употреба вече се предлагат и онлайн, където можете да откриете дори предложения с непокътнати етикети.

Нищо чудно да откриете мечтаната рокля за предстоящо събитие именно на място, което не сте подозирали и то по много приятен за бюджета ви и природата начин!

Търсете и закупувайте основно локални продукти…

Когато е възможно, избягвайте вносни продукти и купувайте от местните търговци.

Това не само ви позволява да подпомагате малкия бизнес на местните производители, но и да поддържате местната икономика без много излишни опаковки.

Освен това продуктите, които се произвеждат на местно ниво, спомагат за минимизиране на потенциално вредните газове и емисиите на въглероден диоксид, необходими за изпращане на вносни продукти от други части на страната или света.

Заменете основните продукти от ежедневието си с многократни опции, ако това е възможно.

zero-waste-produkti

Метална самобръсначка, метална сламка, четка за зъби от бамбук са само част от продуктите, които значително ще намалят въглеродния ви отпечатък.

Вероятно ще ви отнеме време да свикнете с различните продукти, но определено си струва.

Не забравяйте, че и малките крачки в правилната посока са ценни и не се обвинявайте, че не сте достатъчно “екологично стриктни”. В този свят от пластмаса дори малките, ежедневни промени са значителни в дългосрочен план.

Започнете с по-удобните и лесни за вас алтернативи и постепенно преоткривайте чарът на многократните продукти. Пазарувайте разумно и само онова, от което имате реална нужда, защото дори закупуването на чаша за многократна употреба може да е лоша идея, ако няма да я използвате и просто ще събира прах в някой шкаф.

 

Е, ако сме ви вдъхновили да започнете по-осъзнат начин на живот си струва да разгледате продуктите, които подбрахме за вас.

Екологична опция на сламките за еднократна употреба, които са в топ 10 на най-събираните отпадъци при почистване на плажовете. С този практически вечен аксесоар ще спестите пакети отпадъци без да спирате да се наслаждавате на любимите си питиета.

Ако пиете често газирани напитки, машина за газирана вода сериозно ще намали размера на вашите отпадъци. С тази машина превръщате обикновената вода в газирана, след което можете да добавите любими вкусове, дори Gaziro предлага такива без захар, със стевия.

Перфектната чанта за пазар на плодове и зеленчуци, която ще спести на природата еднократните найлонови торбички, които ползваме за кратко, но оставят своя отпечатък завинаги. Издръжлива и симпатична, ще се превърне в любим аксесоар за пазар.

80 % от пластмасовите бутилки завършват на сметището. С тази изключително удобна и сигурна стъклена бутилка за вода, която можете да си носите навсякъде, ще намалите значително импулсивните покупки.

Четката за зъби от бамбук поддържа здравето и красотата на вашите зъби като едновременно с това се грижи за природата, разграждайки се напълно и лесно.

Всяка жена, която се гримира знае колко много тампончета се използват и изхвърлят за почистване на лицето. Този процес може да се промени с многократните тампони от био памук, които се почистват и използват отново и отново. Изключително меки и издръжливи.

Подобно на бамбуковите четки за зъби, бамбуковите клечки за уши намаляват производството на пластмаса и вредните отпадъци. Тези клечки за уши са напълно биоразградими, включително и опаковката им.

Соевите свещи са по-добрата алтернатива тъй като не отделят токсини във въздуха, които биха могли да навредят на нас или на природата. Свещта Ivea е с успокояващ лавандулов аромат и е перфектния аксесоар за дома.

Твърдият шампоан Faith In Nature има същия ефект като класическия, но освен това е екологичен и много практичен. Старателно измива и подхранва косата без излишни опаковки.

Оценете ни!
5
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.