Сега Четете
Дезинфекция На Дома – Съвети И Продукти За Най-Добри Резултати
kalibrado-noble

Дезинфекция На Дома – Съвети И Продукти За Най-Добри Резултати

rykavici-kyrpa-preparat-za-chistene

Дезинфекцията на дома е от огромно значение, за да бъде пространството, в което живеете, не само чисто, но и безопасно.

Освен прах, петна и мръсотия, в дома се натрупват и микроорганизми, които могат сериозно да навредят на здравето ви.

Затова дезинфекцията на определени места е повече от необходимa.

Кои обаче са местата, на които най-бързо се натрупват опасни микроби, и как да се справите с тях?

В тази статия ви даваме полезни съвети и селекция от доказани продукти, с които дезинфекцията на дома ви ще бъде лесна и ефикасна.

Чистотата в дома означава естетика и здраве!

Поддържането на дома ви чист е част от добрия имидж на жилището ви.

Независимо колко стилен е апартаментът ви и как сте го обзавели, ако не го чистите регулярно, той няма да изглежда добре.

Разхвърляните предмети, прахта по пода и мебелите, петната, паяжините – всичко това са детайли, които се забелязват и карат дома ви да изглежда неприветлив.

Но чистотата на дома не е въпрос само на добър вид, но и на здраве!

Вдишването на домашната прах може да предизвика раздразнения в белите дробове, а акарите в нея – алергии.

chistene-na-prah-ot-ogledalo

Мръсотията пък е чудесна среда за развъждане на микроорганизми – бактерии и вируси, които могат да навредят сериозно на здравето ви.

Особено внимание трябва да обръщате на плесента и мухъла, които причиняват респираторни заболявания и инфекции.

Изключително важно е да поддържате дома си чист, ако в дома ви живеят малки деца или човек с алергии, както и ако някой е болен.

Чистене, санитизиране, дезинфекциране – какви са разликите?

Етапите към добрата хигиена на дома са три – чистене, санитизиране и дезинфекциране.

Сега ще ви запознаем с всеки от тях подробно, за да можете ефективно да пазите дома си чист и домашната атмосфера – здравословна.

Чистенето премахва мръсотията и част от бактериите…

Това е процесът, който най-често трябва да се извършва в дома.

При чистенето не се използват силни препарати, а по-леки и универсални продукти или сапун, също и вода.

Чрез забърсване и търкане се премахват прах, петна и насъбрала се мръсотия – местата, които са развъдници на бактерии.

Затова и почистването им ги премахва, но не убива напълно всички.

Санитизирането намалява значително количеството бактерии…

Санитизирането не е нужно да се случва всеки ден, ако повърхностите се почистват добре след употреба. Все пак при някои ситуации санитизацията е необходима.

Добре е регулярно да санитизирате детските играчки, които детето ви използва, за да предпазите здравето му.

Ако в хладилника ви е имало развален продукт, добре е да санитизирате пространството там, за да не се размножат опасни микроорганизми.

Санитизирането на определени повърхности също е препоръчително да се случва от време на време.

За да го осъществите, можете да използвате различни методи. Един вариант е да преварите предметите, които има възможност да бъдат поставени във вряща вода – например някои предмети вкъщи или играчки.

Горещината убива голяма част от бактериите и оставя предметите по-чисти.

Разбира се, много малко неща могат да се преварят. Затова можете да използвате специални санитизиращи препарати, като например белината.

Имайте предвид, че е добре да оставите нещата да изсъхнат сами, за да не пренесете нови микроби чрез кърпата за подсушаване.

Дезинфекцирането убива почти всички бактерии…

Най-сериозната стъпка в посока на здравето е дезинфекцията. Повечето дезинфекциращи препарати идват с гаранция за унищожаване на 99% от бактериите, вирусите и гъбичките.

chistene-na-povyrhnost-s-rykavici-prah

Това е жизненоважна стъпка, която не бива да пропускате, ако в дома ви някой боледува, има алергии или е с по-слаба имунна система. Дезинфекцията ще предпази неговото здраве.

Преди дезинфекцирането обаче е добре да почистите тези повърхности. Почистването ще премахне прахта, петната и по-голяма част от бактериите и така дезинфекцирането ще бъде наистина ефективно.

Нещо повече, дезинфекциращите препарати най-често са създадени само и единствено с цел дезинфекциране и няма да могат да се справят с по-упоритите петна.

Имайте предвид, че в повечето случай е най-добре да оставите дезинфектантът да изветрее сам. Ако използвате вече използвана кърпа или гъба, за да подсушите, рискувате да внесете нови микроорганизми на мястото, където тъкмо сте дезинфекцирали.

Ако все пак не искате да чакате дезинфектантът да изсъхне сам, ви препоръчваме да използвате кухненска ролка за целта. Друг вариант е да не употребявате течен дезинфектант, а да си вземете дезинфекциращи кърпички.

Какви продукти можете да използвате при дезинфекциране?

На пазара вече има океан от продукти, от които можете да изберете най-подходящия за вас.

Важно е да прочетете внимателно етикетите на продуктите, преди да направите покупката, за да бъдете сигурни, че дезинфектантът ще свърши нужната работа.

Първото, на което трябва да обърнете внимание, е дали дезинфектантът е удачен за всички повърхности в дома ви. Някои дезинфектанти не могат да се използват, например, върху мрамор, защото биха унищожили на неговия емайл.

На опаковката винаги пише за какви повърхности се препоръчват препаратите и на кои могат да навредят. Затова следвайте разумно инструкциите на етикета и ще успеете да избегнете този риск.

Друго, за което трябва да внимавате, са опасни вещества, които някои дезинфектанти съдържат.

Не е хубаво да използвате продукти, съдържащи хлор например. Вдишването на хлорни изпарения може да е изключително вредно за здравето ви.

По-силните концентрати на белината дезинфекцират чудесно, но трябва да внимавате какъв е мащабът на площите, които почиствате с нея. В по-големи количества белината може да раздразни очите, гърлото, кожата или белите ви дробове.

Затова, ако вие или някой от семейството ви е по-чувствителен към някои препарати или има алергии, е по-добре да я избягвате.

Дезинфекцията на дома с натурални съставки също е възможна.

Ако искате да избягате от използването на силни дезинфектанти, можете да разчитате на натурални продукти.

Един дезинфекциращ продукт, който се крие във шкаф във всяка кухня, е оцетът. Оцетната киселина има способността да убива всякакви микроорганизми и така дезинфекцира повърхностите, които имат нужда от дезинфекция.

Можете да използвате както винен, така и ябълков оцет, като разтворите оцета във вода в съотношение 1:2. Поставете разтвора в бутилка със спрей помпа, напръскайте повърхностите и забършете.

Алтернатива на оцета е лимоновият сок. Той не само ще дезинфекцира дома ви, но и ще остави след себе си свеж лимонов аромат.

С помощта на бактерицидни лампи дезинфекцията на труднодостъпните места е възможна!

Технологиите се развиват с всеки изминал ден. Днес на пазара можете да намерите различни варианти за бактерицидни лампи, които да ви помогнат при дезинфекцирането на дома ви.

Те дезинфекцират, като генерират UV-лъчи, които унищожават микроорганизмите. Нужно е просто да облъчите пространството със ултравиолетовата светлина и можете да бъдете сигурни в хигиената му!

Удобното на тази технология е, че повечето такива лампи са компактни и портативни. Благодарение на това тези лампи могат да дезинфекцират труднодостъпни за препарат места.

Те са полезни и когато искате да дезинфекцирате такива предмети, при които употребата на дезинфекциращ препарат не е възможна. С бактерицидни лампи можете да унищожите бактериите от дрехи, маски за лице, аксесоари и други.

Подходящи са и за дезинфекциране на технологии като телефони, лаптопи и други, които често изнасяме извън дома и така излагаме на различни микроорганизми от околната среда.

Безопасността е важна…

Дезинфекцирането включва употребата на силни препарати и затова е нужно да вземете мерки за вашата собствена безопасност.

Със сигурност трябва да използвате ръкавици при процеса на дезинфекция. Дезинфектантите най-често съдържат алкохол, който може много да изсуши кожата ви, когато има контакт с нея.

chistene-na-mivka-rykavici

Затова предпазете ръцете с латексови ръкавици особено ако имате чувствителна кожа. След приключване на процеса можете да хидратирате ръцете си с крем за ръце и така със сигурност кожата ви няма да пострада при чистенето.

Ако смятате, че домът ви има нужна от по-сериозна дезинфекция – например след боледуване на някого вкъщи, най-добре е да се насочите към по-силни препарати. Това обаче означава по-силни и може би токсични изпарения на препарата.

В такива ситуации се уверете, че помещенията могат да се проветрят добре – отворете широко прозорците, за да влиза свеж въздух, можете да създатете и течение, за да изветрее по-скоро дезинфектантът.

При дезинфекция на банята, ако в нея нямате прозорец, можете да пуснете вентилатора, който също ще помогне при процеса на ответряване.

Така или иначе бихте могли и да сложите маска за лице, която ще филтрира токсините при вдишване. Силно ви препоръчваме тази стъпка, ако страдате от заболявания на дихателните пътища или ако имате алергии.

Чистият дом се постига с чести малки стъпки…

Най-лесно домът се поддържа чист, когато ежедневно се извършват действия за това. Идеята не е да се правят редки и големи почиствания, а чистотата да се превърне в навик.

По този начин всеки ден жилището ви ще изглежда добре и атмосферата в него ще бъде здравословна, а седмичните и месечните почиствания ще бъдат много по-лесни.

Някои места трябва да се дезинфекцират редовно…

Пространствата, които докосваме най-често през деня, са тези, при които се развиват и най-много бактерии.

Това са ключовете за осветление и бравите на вратите – тях пипаме всеки ден както с чисти, така и с мръсни ръце, което ги прави чудесни места за развъдници на микроорганизми.

Затова е хубаво редовно да ги дезинфекцирате – за целта можете да използвате комбинация от спрей и кухненска ролка или дезинфекциращи кърпички.

Чистите мивки говорят за добрата хигиена на дома…

chistene-na-mivka-v-kuhnq-rykavici

Малко хора обичат да мият съдове, но е важно да го правите навреме. Застояването на мръсни чинии и прибори в мивката може да предизвика развитието на вредни организми, както и неприятни миризми.

По тази причина мийте съдовете си редовно и не пропускайте да измивате мивката винаги след това с топла вода и препарат за съдове.

Съветваме ви да подсушавате пространството около мивката както и батерията с мека кърпа или кухненска ролка, за да не се образуват водни петна след това.

Поддържането на банята е от голямо значение за здравето…

Пространствата около тоалетната чиния и мивката лесно се замърсяват, но вие можете да направите нещо по въпроса.

Ако ежедневно отделяте по пет минути да почиствате тоалетната чиния отвътре с четка, както и мивката с вода и сапун, ще си спестите много време при седмичното чистене. Също така, най-често употребяваните места в банята ще бъдат винаги чисти.

Може и да дезинфекцирате тези пространства, като ги пръскате по-редовно с течен дезинфектант или като ги забърсвате с дезинфекциращи кърпички.

ryce-dyrjat-kyrpa-i-sprei

Изхвърляйте боклука и поддържайте кошчетата чисти…

Застояването на боклука както в кухнята, така и в банята може да е опасно. Битовите отпадъци лесно се разграждат и започват да образуват плесен, гъбички и други микрооргнизми.

Съветваме ви да изхвърляте боклука си всеки ден, за да предотвратите тези процеси, както и да избягате от възможността за неприятни миризми в дома ви.

Хубаво е поне веднъж седмично да дезинфекцирате кошовете за боклук, за да отстранявате следи от микроорганизми, които може да са се прехвърлили върху него.

Една хитринка, която можете да приложите за свеж аромат, е да поставите капсула за пране на дъното на коша и така да сложите новата торбичка за отпадъци.

Проверявайте хладилника си за развалени продукти…

Хубаво е регулярно да проверявате сроковете на годност на храните в хладилника ви.

Ако забележите, че нещо се е развалило, най-добре е да го изхвърлите веднага. Развалените продукти образуват плесен, която е опасна и може да се прехвърли и върху все още хубави храни в хладилника.

След това е добре да дезинфекцирате хладилното пространство с дезинфекциращи кърпички или малко дезинфектант и кухненска ролка.

Не оставяйте днешната работа за утре…

Що се отнася до подреждането на някакви неща, често хората имаме навика да отлагаме за момента на голямото седмично почистване. Това обаче прави седмичните почиствания по-тежки и дълги.

Можете да си помогнете, като правите малки стъпки в тази посока. Връщайте нещата по местата им всеки ден. Така различни предмети няма да се трупат по плотовете и масите ви вкъщи. Сгънете прането си в момента, в който видите, че дрехите са изсъхнали. Приберете съдовете от сушилника, щом видите, че са сухи.

И така, когато влагате малки усилия ежедневно, ще имате гаранция, че домът ви е съвършено чист!

А за да направим почистването у дома още по-пълноценно за вас, тук сме селектирали и няколко “помощници” в дезинфекцията, които със сигурност ще ви впечатлят…

Този препарат има бактерицидно, фунгицидно и ограничено вирусоцидно действие. Той е утвърден продукт, който се използва масово в учебни заведения и в хранително-вкусовата промишленост. Дезинфекцира ефикасно всякакви повърхности, включително такива, които влизат в контакт с храни.

Идващ в удобна бутилка със спрей помпа, този препарат идеално дезинфекцира всякакви повърхности, включително и текстил. След изсъхване продуктът оставя приятен, свеж аромат, което го прави чудесен и за по-честа употреба в дома.

Бактериите и вирусите няма да устоят на силата на този препарат! Формулата на продукта е изключително чиста, като не съдържа хлор и други опасни за здравето съставки. Използва се лесно – трябва да напоите кърпа с препарата и да обтриете повърхността, която искате да почистите.

Този универсален препарат е идеален за по-честа дезинфекция всякакви повърхности в дома! Използва се лесно, защото идва в удобна бутилка със спрей помпа, а след себе си оставя свеж аромат.

Ако домът ви е по-голям и мислите, че трудно можете да го дезинфекцирате, това е препаратът за вас! Концентратът трябва да се разтвори във вода в определено съотношение преди употреба и така няма да се налага постоянно да зареждате килера си с дезинфекциращи продукти.

Ако търсите продукт 2в1, това е дезинфектатът за вас! Продуктът е подходящ за дезинфекция както на всякакви повърхности в дома, така и за дезинфекция на ръце, без да оставя неприятно лепкаво усещане след употреба. Той унищожава не само бактерии, но също вируси и гъбички.

Белината е класически продукт, който се използва за дезинфекция, защото унищожава микробите без затруднение. Може да се нанася на всякакви повърхности като пластмаса, керамика, стъкло, мрамор и други. Нещо повече, белината, разбира се, има избелващ ефект и така помага да се справите с неприятните посивявания и пожълтявания, които се образуват понякога.

Тази белина идва в голяма разфасовка от 4 литра и това я прави чудесна за по-големи жилища и помещения. Освен че убива ефикасно всякакви микроби и че има избелващ ефект, този продукт оставя приятен лимонов аромат след употреба.

Ако се сблъсквате с проблема за дезинфекцирането на по-труднодостъпни места или на особени предмети в дома, портативната UV-лампа ще ви помогне! Тя унищожава до 99,9% от вирусите и бактериите, като просто излъчва UV-светлина към обекта, който се нуждае от дезинфекция. Перфектен вариант за дезинфекция на телефони, клавиатури, дрехи и други, тази лампа работи до 30 минути след едно зареждане.

Дезинфекциращата лампа е удобна, малка, компактна и изключително ефективна! Тя унищожава бактериите и другите микроорганизми, които могат да навредят на здравето ви, без употребата на опасни химикали. След зареждане лампата има възможност да работи до 5-6 часа, като така ви позволява да дезинфекцирате всичко в дома, което е необходимо.

Тази бактерицидна лампа може да работи както с батерии, така и с кабел, което я прави удобна за използване във всякакви ситуации. Изключително безопасна е за използване, защото е създадена така, че автоматично се изключва, щом се обърне нагоре, като по този начин предпазва очите ви.

Оценете ни!
0
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.