Сега Четете
Бебешки Прибори За Хранене – Видове, Избор, Съвети
kalibrado-noble

Бебешки Прибори За Хранене – Видове, Избор, Съвети

baby-cutlery

Всеки родител се стреми да даде най-доброто на своите деца още от самото им раждане.

Дори и най-малкият детайл е важен за бъдещото развитие на едно дете.

Може да ви се стори странно, но изборът на бебешки прибори за хранене е изключително важен и не бива да се подценява.

Защо? Защото приборите са в основата на развитието на детето. Те спомагат за усъвършенстването на някои простички движения с ръце и уста, които, пък, създават известна самостоятелност.

Важно е да изберете най-добрите бебешки прибори за хранене, защото те предлагат несравнимо качество и комфорт.

А за да направите най-надеждната покупка, в тази статия сме подготвили списък с най-добрите бебешки прибори на пазара в момента, и сме ви дали съвети, на които можете да се доверите.

Комплектът съдържа вилица и лъжица, като и двата прибора са подходящи за деца над 1 годинка. Приборите са изработени от пластмаса.

Приборите са изработени от специален лек материал, който позволява по-лесно и безопасно използване. Комплектът съдържа вилица, лъжица и нож. Приборите са подходящи за деца над 6 месеца.

Еко приборите са изработени от 100% биоразградими материали, а това ги прави леки и ергономични. Комплектът се състои от вилица и лъжица, като той е удобен за използване навсякъде. Приборите са подходящи за деца над 1 година.

Бамбуковите прибори са леки и лесни за използване. Бамбукът е материал, който не задържа микробите по повърхността. Комплектът съдържа вилица и лъжица.

Пъстрите прибори за хранене са изключително удобни и меки, като дизайнът им позволява лесно и безопасно захващане. Вилиците и лъжиците са подходящи за деца над 9 месеца.

Вилицата и лъжицата са изработени от неръждаема стомана, силикон и пластмаса. Приборите са изключително удобни за използване, тъй като силиконовата обвивка не позволява огъване.

Комплектът съдържа 7 части – чаша, чиния, лигавник, вилица, лъжица, нож и купа. Той е специално пригоден за нуждите на всяко дете. Приборите са леки и удобни за захващане.

Какво трябва да имате предвид, когато избирате бебешки прибори за хранене?

cutlery_baby
Разбира се, има няколко неща, които трябва да съобразите, когато избирате бебешки прибори за хранене.

На първо място е важно да изберете прибори, които са подходящи за възрастта на вашето бебе.

Обикновено върху опаковката на повечето бебешки продукти пише каква е допустимата минимална възраст на бебето.

Добре е да се съобразите с тези препоръки, тъй като някои продукти могат да бъдат опасни за дете под минималната възраст.

Доверете се на прибори, които имат удобни дръжки и стабилен цялостен дизайн. Комфортният захват със сигурност ще спомогне за по-лесното и бързо развитие на детето.

Материалите също не са за подценяване…

feeding_baby
Материалите, от които са изработени приборите, също имат значение. Изберете прибори, които са направени от безопасни и леки материали – например бамбук, биоразградими материали и други.

Също така е добре да закупите прибори, които не биха могли да наранят вашето подрастващо мъниче. С други думи – изберете комплект, направен от материали, които не са остри и тежки.. По този начин ще осигурите безопасността на своето дете докато се храни.

Качеството определено е изключително важно…

Щом става дума за вашето дете, то със сигурност не трябва да се пестите. Качествените прибори може да са с по-висока цена, но тя определено си заслужава. Препоръчваме ви да се доверите на прибори с доказано качество, защото то гарантира тяхната дълготрайност и безопасност.

Какви прибори трябва да използва детето и кои са фазите на “запознаване” с тях?

cutlery_for_babies
Обикновено бебешките прибори включват вилица и лъжица, като към тях може да има и нож. Разбира се, ако смятате, че ножът е прекалено ранна стъпка, можете да го оставите за по-нататъшен етап от развитието на вашето дете.

Използването на различните прибори трябва да бъде постепенно…

Като за начало започнете с лъжицата. В първите месеци това е най-разпознаваемият прибордетето започва да отваря устата си, когато я види, а постепенно се научава да използва мускулите около устната кухина, за да поема цялото съдържание в лъжицата.

Също така повечето бебешки храни са под формата на млека и пюрета, като в такъв случай единственият удобен прибор си остава лъжицата.

С течение на времето детето ви ще иска само да използва лъжицата – тук вече започва истинското самообучение с приборите. Когато прецените, че детето ви се справя добре с лъжицата, тогава вече можете да го запознаете с вилицата и ножа.

Кога е най-подходящото време да научим детето си да използва прибори?

baby_eating

Вече загатнахме, че детето започва да разпознава лъжицата и да отваря устата си, когато я види – това се случва около 6 месец.

След това, около 7 месец детето започва да използва мускулите на устата. Така, то започва да затваря устата си около лъжицата и по този начин поема цялото съдържание в нея.

Около 9 месец мъничето започва да се опитва да се храни само – използва палеца и показалеца, за да пъхне храната в устата си. Горе-долу това е и времето, в което детето започва да проявява интерес към държане на лъжица.

В периода между 15 – 18 месеца детето вече уверено борави с лъжицата. Това е и времето, в което можете да започнете да го научавате да използва вилица, а след това нож.

И все пак, въвеждайте приборите в живота на детето си, изцяло съобразявайки се с неговото развитие.

Някои деца проявяват интерес и възможности по-рано от други. Независимо дали вашето мъниче “бърза” или пък се “бави” в усвояването на боравенето с прибори, е важно да се водите изцяло с темпото на детето ви, за да му гарантирате сигурност и спокойствие.

Как да въведете използването на прибори в живота на детето ви по най-добрия начин?

eating_with_hands
Придобиването на умения изисква време и практика.

Би било добре, например, ако използвате прибори докато се храните заедно с детето си. По този начин то ще вижда вашия пример и ще копира действията ви.

Практиката трябва да бъде постепенна!

За да се научи едно дете да бъде по-самостоятелно, то вие трябва да му покажете как.

Бебето не може да “загребва” храната само – необходимо е вие да правите това за него, а след това да му подадете пълната лъжица и то само да се храни.

Едва след няколко опита, когато хващането на лъжицата ще се превърне в познат процес, благодарение на който постепенно можете да оставите детето да се храни напълно само.

Изпробвайте различни дизайни!

На пазара се предлагат всевъзможни дизайни на бебешки прибори. Те варират във форми, изработка, големина.

Използването на различни дизайни на бебешки прибори може да ви помогне да разберете какви са предпочитанията на вашето дете. По този начин ще знаете кои прибори са му удобни и кои – не.

Отново казваме – всички деца са различни…

feeding_baby_spoon
Както намекнахме по-горе, не винаги детето проявява интерес към приборите от 9-10 месец. Въпреки това е добре да правите опити да подавате лъжицата на детето си докато то самото не привикне с нея.

Бъдете търпеливи, всяко дете има различен темп на развитие. Най-добрият принцип в изграждането на умения и навици у децата е да ги обливаме с много подкрепа, обич и разбиране!

Направете процеса по научаването на приборите забавен, интересен и приветлив!

Оценете ни!
5
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.