Сега Четете
Витамин B12 – Всичко От А до Я
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

Витамин B12 – Всичко От А до Я

vitamins

Човешкият организъм е сложна система, която се нуждае от няколко важни неща, за да функционира пълноценно.

Не случайно от деца слушаме, че е важно да приемаме храни, които са богати на витамини, минерали и протеини.

Витамините са изключително полезни за развитието и здравето на човешкия организъм, като всеки витамин има свое определено предназначение.

Някои от тях са от огромно значение за здравето, а недостигът им може да създаде особени проблеми.

Витамин В12 е сред витамините с най-голяма важност за организма.

Това се дължи на факта, че витамин В12 отговаря за здравето на нервната тъкан, производството на червени кръвни клетки и за поддържане на доброто мозъчно здраве.

В следващите редове ще разгледаме полезните качества на витамина, както и от къде и как можем да си набавим този чуден витамин…

Какво представлява витамин В12?

Вече споменахме, че този витамин е от голямо значение за нормалното функциониране на организма.

Витамин В12 обаче не се произвежда от човешкото тяло – той може да се набави чрез храна, таблетки или инжекции.

vitamini-kapsuli

Освен че е важен за здравето на нервната система, мозъка и кръвта, витамин В12 може да повиши енергията ви, да подобри паметта ви и да ви предпази от някои сърдечни заболявания.

Витамин В12 е най-големият и най-сложен на структурно ниво витамин от група В.

Той може да се открие в продуктите от животински произход – месо, яйца. Може да се произвежда и от бактериален ферментационен процес.

Както всички витамини от група В, витамин В12 е водоразтворим. Той се “транспортира” из тялото чрез кръвта.

Излишъкът от витамин В12 може лесно да се премахне, но набавянето му е една идея по-сложен процес. Проучвания показват, че витаминът може да се “складира” в тялото цели 4 години. А ако има излишъци, то тялото лесно може да се освободи от тях чрез урината.

Витамин В12 подобрява производството на червени кръвни телца и предотвратява появата на анемия.

Червените кръвни телца отговарят за преноса на кислород в тялото. Витамин В12 отговаря за доброто състояние на червените кръвни телца.

Липсата или дефицитът на витамин В12 може да промени големината и формата на червените кръвни телца – обикновено те са малки и кръгли, а дефицитът може да ги направи уголемени и овални.

Заради тази нестандартна форма, червените кръвни клетки са неспособни да се движат от костния мозък към кръвообращението. Скоростта, с която се движат при дефицитното състояние, е неподходяща и това предизвиква мегалобластна анемия.

Анемията е заболяване, при което червените кръвни телца не могат да пренясят достатъчно кислород до органите. А това пък предизвиква слабост и умора.

Витаминът е от решаващо значение за бременността.

Различни проучвания показват, че витамин В12 е важен за доброто развитие на плода. За да се развият добре мозъкът и нервната система, плодът “взема” витамин В12 от организма на майката.

bremennost-vitamini

Дефицитът на витамин В12 може да навреди на плода още в ранните месеци – липсата му може да доведе до сериозни увреждания, а понякога и до аборт.

Той може да подобри състоянието на сърдечно-съдовата система.

Дефицитът на витамин В12 може да доведе до повишаване на нива на
хомоцистеин
– това е амино киселина, която повишава риска от развитието на сърдечно-съдово заболяване.

Някои проучвания показват, че приемът на витамин В12 може да намали нивата на хомоцистеин, но са необходими повече изследвания в тази област, за да се потвърди положителното въздействие на витамин В12 върху сърдечно-съдовата система.

Витамин В12 поддържа косата, кожата и ноктите здрави!

Вече неколкократно казахме, че витаминът поддържа организма здрав и пълноценен. Това важи и за здравето на косата, кожата и ноктите.

Липсата на витамин В12 в организма може да се открие чрез някои особени симптоми, свързани предимно с кожата – поява на хиперпигментация, обезцветяване на ноктите, витилиго и т.н.

Приемът на витамин В12 може да подобри значително състоянието на кожата, ноктите или косата.

И все пак, ако нямате дефицит на витамин Б12, но в същото време се появят гореизброените симптоми, то е добре да посетите лекар-специалист.

Витамин В12 подобрява състоянието на паметта и мозъка.

Дефицитът на витамин В12 се свързва и със загубата на памет, като този процес най-ясно се забелязва при възрастните хора.

Витаминът има важна роля за предотвратяване появата на мозъчна атрофия – това е състояние, при което загубата на неврони може да причини отслабване на паметта или отключване на дименция.

Какви са симптомите на дефицит на витамин В12?

Ниските нива на витамин В12 в тялото могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

healthy-cardiovaskular-system

Дори и леко занижените нива, които все пак са в норма, също могат да предизвикат някои неразположения.

Запомнете, че за да разберете дали имате липса на витамин В12, то първо трябва да направите консултация с лекар и необходимите изследвания.

Основните симптоми за дефицит на витамин В12 са:

  • депресия
  • умора
  • промяна в настроението
  • трудна концентрация
  • главоболие
  • загуба на памет

Ако не предприемете навременни мерки, симптомите могат да се задълбочат и да предизвикат сериозни неврологични проблеми като изтръпване, скованост, загуба на баланс.

А ако пък не страдате от дефицит на витамин В12, но имате тези симптоми, то определено трябва да направите повече изследвания и консултация с лекар, за да откриете от къде идва проблемът.

Как можете да си набавите витамин В12?

Има различни начини, чрез които да си набавим този важен витамин.

Чрез храната

Храната е важен източник на полезни вещества, витамини, минерали и т.н. Витамин В12 може също да бъде набавен чрез нея.

Храните, чрез които може да се набави витамин В12 са телешко, свинско, шунка, месо от домашни пилета, агнешко, риба (най-вече риба тон и пикша), млечни продукти като мляко и сирене, яйца, продукти с мая.

Чрез добавки

Добавките са един алтернативен вариант за набавяне на необходими витамини и минерали.

Те доставят на организма необходимото количество от витамина. Обикновено представляват малки таблетки, но могат да се открият и под друга форма.

Съвет: Приемайте добавките само след консултация с лекар и след установен дефицит на витамин В12.

Чрез инжекции

Инжекциите също са алтернативен вариант за набавяне на витамин В12. Те обаче могат да се вземат задължително след консултация с лекар, направени изследвания и установен дефицит.

injekcii-s-b12

ВАЖНО! Не използвайте инжекции с витамин В12 без лекарска препоръка!

 

Привлякохме ли вниманието ви?

След като разкрихме тайните на витамин В12, то е време да ви представим и някои от най-добрите продукти на българския пазар, съдържащи този чуден витамин!

Опаковката съдържа 100 лесно разтворими във вода таблетки. Хранителната добавка подобрява работата на червените кръвни телца и нервните обвивки.

Хранителната добавка се отразява положително на сърдечно-съдовата система, нервните клетки, подобрява развитието и възстановяването на клетките.

Тази хранителна добавка има различни положителни ефекти върху организма – заздравява костите и предотвратява появата на остеопороза, подобрява състоянието на червените кръвни телца, поддържа кожата, косата и ноктите здрави.

Хранителната добавка подпомага нормалното функциониране на нервната система, подобрява състоянието на сърдечно съдовата система. Има положителен ефект върху мозъка и когнитивните способности.

Хранителната добавка с витамин В12 оказва благоприятно въздействие върху червените кръвни телца и може да предотврати сериозни вродени дефекти.

Хранителната добавка действа положително за нормалния метаболизъм на хомоцистеина и има добро влияние върху нормалната психична функция.

Таблетките на тази хранителна добавка имат положително влияние върху липсата на енергия, слабата памет, нервност, депресивни състояния и т.н.

8-vitamin-b12-vinergy

Хранителната добавка с витамин В12 е от съществено значение за производството на енергия от белтъците, въглехидратите и мазнините, които се набавят чрез храната. Подобрява производството на червени кръвни телца и синтеза на ДНК.

Оценете ни!
0
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2022 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.