Сега Четете
8 Практични и Качествени Саксии, Които Със Сигурност Ще Ви Харесат
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

8 Практични и Качествени Саксии, Които Със Сигурност Ще Ви Харесат

klasicheski-beli-saksii-za-cvetya-osnovna

Саксиите определено имат неизменна роля в отглеждането на растения у дома.

Доказано – добре обгрижваните, красиви и здрави домашни растения значително допринасят за човешкото спокойствие и щастие.

В тази статия сме ви представили някои от най-добрите предложения за саксии на пазара в момента, които със сигурност ще ви харесат.

Също така, сме формулирали няколко значими насоки, които ще ви помогнат да направите най-правилния избор за вас и вашия дом с лекота!

Това е класическа керамична саксия със свеж, компактен, релефен дизайн и отвори за оттичане. Тя е в размери 10х11 см. и е подходяща за всички типове растения.

Тази саксия с нежен и изчистен дизайн с диаметър 15 см. разполага със самостоятелна напоителна система и е страхотен избор за тези от вас, които желаят да отглеждат орхидеи пълноценно в домашни условия.

Това е керамична саксия с луксозен дизайн с гланцово покритие, която определено придава на домашния интериор изисканост и стил. Тя е в размери 25х6,5х15,5 см. и е подходяща за отглеждане на бонсай.

Това е декоративна саксия със семпъл и нежен издължен дизайн, подходяща за всички типове растения. Тя е в размери 25х46,5 см. и е изработена изцяло от пластмаса.

Тази изключително практична саксия със стилен, заоблен дизайн е в размери 28х12,5 см. Тя разполага със самостоятелна напоителна система и е подходяща за отглеждане на бонсай.

Този комплект от 3 декоративни саксии ще е страхотно допълнение както към интериора, така и към екстериора на дома ви. Всички кашпи в него са изработени изцяло от дърво и са с размери 10х9,5х10 см.

Това е изключително висококачествена конусовидна саксия, изработена от италианска глина, с нежен и стилен дизайн. Тя е с диаметър 26 см. и е подходяща за всички типове растения.

Това е комплект от 3 саксии с класически, семпъл дизайн, подходящи за отглеждане на различни видове орхидеи. Всички саксии в комплекта са изработени от пластмаса и са с размери 14,5х13,7 см.

 

Какво трябва да имате предвид при избора на саксия?

Саксиите са своеобразния дом на къщните растения, в който те имат максимално добри, близки до природните, условия за растеж и развитие.

Особено през последните години, обаче, саксиите имат и още една много ключова роля – те са елегантно допълнение към домашния интериор и екстериор, носещо със себе си хармония и свежест..

saksii-cvetya-u-doma

Подберете тези саксии, които ще осигурят на растенията ви пълноценен живот, а на дома ви – стил.

Наясно сме, че на пазара има широко разнообразие от предложения за саксии и изборът не е никак лесен..

Именно затова, ви съветваме да бъдете много прецизни в покупката си и да се съобразите с няколко основни неща..

Вид

Съществуват два вида саксии – класически саксии и кашпи.

Класическите саксии ще осигурят на растението ви максимално естествен начин на живот..

Те разполагат с отвори за оттичане, които подпомагат по-добрата абсорбация на вода от растението и редуцират риска от прекалено напояване.

Класическите саксии се предлагат в сравнително широко разнообразие от дизайни, форми и размери, но все пак имайте предвид, че цялостната им конструкция е най-вече съсредоточена върху качественото отглеждане на растението.

klasicheska-saksiya-posajdane-na-cvete

Кашпите, пък, са с изцяло декоративна цел…

Те са създадени с интериорен замисъл и служат най-вече като облицовка за класическите саксии.

И все пак, ако сте решили да ги използвате самостоятелно, трябва да знаете, че отглеждането на растения в тях е доста по-специфично.

Поради изцяло декоративната им конструкция, кашпите не разполагат с отвори за оттичане и могат значително да ви затруднят в грижата.

Размер и форма

При избора на размер и форма на саксията, от най-голямо значение е да се съобразите с вида и нуждите на растението, което смятате да разположите в нея..

По-малките и плитки саксии са страхотен избор за отглеждане на цветя и билки..

saksii-raznocvetni

В тях те ще се чувстват максимално комфортно и ще избегнете риска от пренапояване на почвата около тях.

Този тип саксии е препоръчителен за минзухари, лалета, теменужки, маргаритки, риган, босилек, мащерка и т.н.

Издължените саксии, пък, са най-добрият избор за каскадни растения..

Това е така, тъй като тези растения са с по-дълги корени и аналогично имат нужда от по-дълбоки почвени условия.

В този тип саксии с лекота можете да разположите бръшлян, лилия, петуния или вистерия.

А за по-обемните растения, ви съветваме да подберете големи и широки саксии..

golqma-shiroka-saksiya-obemno-cvete

Обемните растения имат нужда от почвено пространство, което да може да абсорбира достатъчно количество вода при напояване.

Този тип саксии са страхотен избор, например, за отглеждане на различните видове фикуси.

Материал

Материалът, от който е изработена саксията има най-вече значение за нейната практичност, визия и естествено – за качеството й.

Глинените саксии са най-широко разпространени.

Те са предпочитан избор, тъй като се предлагат в класически дизайни, подходящи както за интериора, така и за екстериора на дома.

Освен това, този тип саксии са с пореста материя, която позволява на почвата да диша и осигурява на растенията максимално близки до естествения им начин на живот условия.

glineni-saksii-raznoobrazie

Единственият недостатък на глинените саксии е, че са сравнително тежки, което ги прави една идея по-непрактични при пренасяне или пресаждане.

Металните и пластмасовите саксии, пък, са изключително иновативни.

Те са изключително популярни през последните години и се предлагат в богата гама от дизайни, които несъмнено винаги изглеждат отличително.

Недостатък на тези типове саксии е, обаче, че имат лоша топлоизолация и създават условия за прегряване или замръзване на почвата.

Плетените дървени саксии определено са невероятен избор за домашния екстериор.

Те са стилни и фукнционални. Могат да се използват както директно като класически саксии, така и с декоративна цел.

visyashti-saksii-temenugi

Единственият им недостатък е, че поради дървената си същност, те гният сравнително бързо и изсикват редовна подмяна и грижа.

Керамичните саксии, пък, са наистина изискан избор..

Те винаги изглеждат луксозно и подобно на глинените, създават перфектните условия за живот на растенията.

Недостатък при тях е, че са доста крехки и лесно могат да се напукат и счупят и трябва да бъдете много внимателни при декорацията на дома си с тях.

Оценете ни!
5
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.