Сега Четете
Оризова Вода – Ключът Към Дългата, Здрава и Красива Коса
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

Оризова Вода – Ключът Към Дългата, Здрава и Красива Коса

oriz-razlichni-vidove

Поддръжката на косата изисква прилагането на определени практики и продукти – чрез тях косъмът е подсилен и подхранен.

Грижата за косата не е нещо ново – тя е “изобретена” преди стотици, дори хиляди години.

Не е тайна, че дамите в Древността също са полагали известни усилия, за да изглеждат добре и за да заздравят кожата и косата си.

Изследвания показват, че от векове жените в Япония, Китай и Южна Азия използват едно конкретно средство, с което поддържат косите си блестящи и дълги – оризовата вода.

В наши дни интересът към оризовата вода все повече се увеличава. В социалните мрежи могат да се открият видеа, които показват как може да се използва оризовата вода и кои са предимствата й.

Но защо оризовата вода всъщност действа така благоприятно на косата? Това ще откриете в следващите редове…

Какво представлява оризовата вода и кои са основните й предимства?

Оризовата вода е нишестената вода, която остава след накисване или варене на ориз.

В нея се съдържат много от полезните вещества, които се съдържат в ориза – аминокиселини, витамини В и Е, минерали, антиоксиданти.

Както вече споменахме, жените в Източна Азия от векове използват оризовата вода за грижа за косата. Това не е случайно!

long-hair

Различни проучвания показват, че дамите от тази част на континента могат да имат коса, достигаща дължина от 1.50/ 2 метра, благодарение на оризовата вода- тя подхранва косата и подсилва растежа ѝ.

Това благоприятно въздействие се дължи на витамините В, С и Е, които стимулират растежа на косата и запазват пълноценното й състояние.

Изброените витамини помагат за заздравяването на ствола на косъма, което пък е предпоставка за дълга и здрава коса – колкото по-здрав е стволът на косъма, толкова по-здрава и дълга е косата.

Оризовата вода подобрява и състоянието на цвета на косата. Да, точно така! Оризовата вода се отразява и на дълготрайността на естествения цвят на косата, като проучванията показват, че при дамите, които използват оризова вода, сиви коси започват да се появяват едва на 80-годишна възраст.

dulgotraen-cvqt

Това още веднъж доказва, че оризовата вода наистина се отразява благоприятно на косъма… а още за тайните й ще разберете след миг!

Какви други полезни качества притежава оризовата вода?

Стана ясно, че основните неща, поради които се използва оризовата вода, са растежа на косата и дълготрайността на естествения цвят. Но това не са единствените ѝ полезни качества.

Оризовата вода прави косата здрава, мека и сияйна.

Това се дължи на протеините, които се съдържат в ориза. Те се съдържат и в нишестената вода, а тя пък заглажда и заздравява косъма.

oriz

Освен това, оризовата вода предотвратява заплитането на краищата на косата. Това е наистина важно, тъй като заплетените краища водят до накъсване на косъма, а това пък – до отслабване на косата.

Тя предотвратява и появата на хигрална умора на косъма.

Хигралната умора е състояние на косата, при което косата е прекалено хидратирана.

Разбира се, хидратацията поддържа косата здрава, но има случаи, в които прекомерната хидратация е по-скоро вредна.

Излишната влага може да нанесе известни щети върху косата – ако косата ви е пре-хидратирана, то тогава можете да се доверите на оризовата вода.

Чрез употребата на оризовата вода ще създадете равновесие в състоянието на косата.

Кога и от кого е подходящо да се използва оризовата вода?

Има различни рецепти за оризовата вода в домашни условия – на която и рецепта да се доверите, то знайте, че оризовата вода може да се прилага веднъж седмично.

Оризовата вода е подходяща за хора със суха и изтощена коса – със своите полезни свойства водата оказва необходимата грижа, а резултатите са невероятни.

Как да приготвите оризова вода?

Направата на оризова вода не е сложен процес, но все пак има своите стъпки. Има различни рецепти за направата на оризова вода, а ние ще ви представим някои от тях…

vidove-oriz

Вариант 1: Вода от накиснат ориз

Накиснатият ориз е най-бързият начин, чрез който можете да получите оризова вода. Този метод е препоръчителен за хора със забързано ежедневие.

Начин на приготвяне: Вземете ½ чаша със суров ориз и изсипете в подходящ съд. Добавете 2-3 чаши вода. Оставете оризът да престои около 30 минути, след това го прецедете. Сложете водата в чист съд.

Вариант 2: Ферментирала оризова вода

Някои привърженици на оризовата вода твърдят, че ферментиралата оризова вода се отразява още по-добре на косата. Проучване твърди, че ферментиралата оризова вода съдържа повече антиоксиданти, които заздравяват косъма, като се борят с увреждането на косъма от основата.

Начин на приготвяне: За да получите ферментирала оризова вода, то водата, която остава след прецеждането на ориза, трябва да престои около 2 дни.

Съвет: Важно е да споменем, че ако използвате ферментирала оризова вода е възможно косата да мирише със специфична миризма. За да избегнете това, можете да добавите ароматно етерично масло, което да тушира миризмата.

Вариант 3: Вода от варен ориз

Водата от сварен ориз също е чудесно решение за сухата или увредена коса.

Начин на приготвяне: Приготвянето на тази оризова вода е лесно и просто – варите около ½ чаша ориз, като добавяте и малко повече вода. След като започне да кипи, прецедете ориза и оставете водата да се охлади леко.

Как се използва оризовата вода?

Оризовата вода може да замести балсама за коса. Затова начинът на използване на водата е сходен с използването на балсам или маска за коса.

izmivane-na-kosa

Измийте косата си с шампоан, а след това отмийте обилно с вода. После нанесете оризовата вода върху косата и масажирайте косата и скалпа.

Оставете да подейства за около 20 минути. Отмийте обилно с топла вода.

Има ли риск от странични ефекти от употребата на оризова вода?

Да, възможно е да се появят странични ефекти от употребата на оризова вода.

Сред страничните ефекти са натоварване на косъма с протеини (тъй като оризовата вода е богата на протеини), влошаване на състоянието на сухия скалп, накъсване на косъма.

Шеговито казано, понякога дори и в натуралната грижа важи правилото – много хубаво не е на хубаво!

Именно затова, ако се прояви някой от тези странични ефекти, то ще бъде добре да инвестирате в терапия, която да подобри състоянието на косата и скалпа ви.

 

Привлякохме ли вниманието ви?

Използването на оризова вода е интересен начин за поддръжка на косата, който има дълбока история.

Вече ви представихме същността на оризовата вода, а сега е време да ви предложим няколко продукта, които са ключови за направата на оризовата вода…

Оризът е подходящ за варене, което пък го прави чудесен избор за направата на оризова вода. Оризът е богат на витамини и минерали.

Българският ориз KRINA може да се обработва по всякакъв термичен начин Този продукт е много подходящ за направата на оризова вода – може да го използвате за всяка една рецепта.

Този ориз е подходящ както за различни ястия, така и за грижата за косата – с направата на оризова вода.

Оризът е подходящ за различни италиански и азиатски ястия. Продуктът е напълно натурален, без примеси и ГМО, което го прави идеален за направата на оризова вода.

Произходът на този ориз е напълно натурален и е изчистен от изкуствени примеси. Подходящ е за направата на оризова вода.

Оценете ни!
5
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.