Сега Четете
Мед от Манука – Всичко, Което Трябва да Знаете
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

Мед от Манука – Всичко, Което Трябва да Знаете

manuka-honey

Природата е пълна с различни растения, които имат полезни за хората свойства, а естествените съставки се използват в грижата за красотата и подобряването на здравето на човека от хилядолетия.

В тази връзка, с всяка изминала година производството на козметични продукти и лекарства се подобрява и се търсят все по-натурални съставки, които да обгрижват организма по най-добрия начин.

С различните проучвания се появяват все по-нови и нови естествени вълшебни продукти, които могат да допринесат за красотата и здравето с лекота.

Медът от манука е абсолютна натурална магия!

Тази божествена съставка води началото си от Нова Зеландия и набира популярност по целия свят.

manuka

Медът от манука може да се използва по много начини и за третиране на различни състояния на тялото и организма. Той е познат като една от суперхраните, за които пък се знае, че съдържат редица пълноценни хранителни вещества.

Медът от манука е изключително полезен, а в тази статия ще ви представим какво точно представлява той, кои са неговите полезни качества и защо винаги трябва да имате едно бурканче у дома…

Какво представлява медът от манука?

Както вече споменахме, медът от манука произлиза от земите на Нова Зеландия. Той се произвежда от пчели, които се хранят с прашеца на храста манука.

manuka-med

Медът от манука не е традиционно средство за лечение, но определено се откроява сред натуралните източници на здраве!

Той е внесен в Европа едва през 19 век, но през последните години набира сериозна и широка популярност.

Този мед е различен от обикновения, защото съдържа много повече протеини. Това се дължи и на високото наличие на метилглиоксал.

Кои са основните ползи от меда от манука?

Суперхраните обикновено се свързват с ползите за здравето на организма.

Медът от манука не прави изключения. Той обаче в допълнение има и много ползи, свързани с красотата и здравето на кожата.

Медът от манука притежава антибактериални свойства.

Медът от манука е специфичен мед, който притежава антибактериални свойства.

Самото вещество притежава резистентност към бактериите, което означава, че бактериите не са способни да придобият толеранс към антибактериалните свойства на меда.

Медът от манука спомага за лечението на рани

Според различни проучвания от 2007 година, медът от манука е подходящ за лечението на рани.

Това се дължи на антибактериалните и антиоксидантни свойства на меда. Той създава специална бариера, която предпазва раната от замърсяване с бактерии и микроби.

Медът от манука също спомага за самото лечение на раните. Той регенерира клетките и може да има болкоуспокояващо действие.

Този мед може да лекува диабетни язви.

Проучване в Саудитска Арабия показва, че хората, страдащи от диабетни язви, могат да облекчат състоянието си, като към конвенционалното си лечение добавят мед от манука.

diabet-qzvi-bolest

Самото проучване показва, че използването на меда заедно с конвенционалното лечение има много по-добър ефект върху раните.

От друга страна пък гръцко проучване пък показва, че използването на превръзки за рани, съдържащи мед от манука, намаляват времето за зарастване на раните – с други думи раните зарастват много по-бързо след употребата на такива превръзки.

Медът може да успокои възпаленото гърло.

Антибактериалните и антиоксидантни свойства на меда от манука спомагат за облекчаването на болното гърло. Те могат да намалят възпалението на гърлото и да отслабят действието на бактерията, която предизвиква болката.

Според едно проучване на пациенти, преминаващи през химиотерапия поради рак на гърлото или тумори в мозъка, медът от манука облекчава възпаленията на гърлото.

Както знаете, хората, които се подлагат на химиотерапия, имат по-слаба имунна защита, а това пък води до по-лесно и по-често заразяване със стрептококи, които причиняват възпаления на гърлото.

В тази връзка медът помага и при наличието на бактерията, предизвикваща мукозити. Тази орална бактерия често се появява при хора, подлагащи се на химиотерапия, тъй като появата ѝ е страничен ефект от химиотерапията и радиацията.

Медът от манука подобрява здравето на храносмилателната система.

Той помага при едно често срещано състояние – синдром на раздразненото черво. Сред симптомите на това състояние са запек, диария, болка.

bolki-v-stomaha

Различни проучвания показват, че редовната употреба на мед от манука отслабва силата на симптомите. Медът атакува специфична бактерия Clostridium difficile, която атакува храносмилателната система.

Тази бактерия най-често причинява именно диария и раздразнение на червата.

Много често тази бактерия се третира с антибиотици. Скорошни проучвания показват, че меда от манука повлиява добре върху различните щамове на бактерията.

Медът от манука може да се използва при симптоми на кистозна фиброза.

Кистозната фиброза е опасно състояние, което уврежда белите дробове и може да повлияе на храносмилателната система и другите органи.

Той засяга клетките, които произвеждат секрет, като по този начин се създава една гъста течност, която затруднява дишането.

Различни изследвания показват, че хората, страдащи от кистозна фиброза, често страдат и от други респираторни инфекции.

В тази връзка медът от манука успешно се бори с инфекциите и упоритите бактерии.

Медът от манука помага в борбата с акнето.

Акнето е сериозен дерматологичен проблем, който може да засегне както кожата на лицето, така и кожата по цялото тяло. Това е неприятно състояние на кожата, което освен дискомфорт може да предизвика и неувереност.

akne

Акнето се причинява от хормонален дисбаланс, стрес, неправилно хранене и бактерия.

Комбинацията от мед от манука и козметичен продукт с ниско pH може да произведе невероятни резултати. Медът притежава антибактериални свойства, които определено могат да повлияят на акнето.

Също така медът има и противовъзпалителни свойства, като намалява зачервяванията, причинени от акнето.

Важно е все пак да подчертаем, че за ефективността на меда върху акнето са необходими повече проучвания.

Как да използвате меда от манука най-пълноценно?

Медът от манука може да се използва по различни начини в зависимост от целта за употреба.

Грижа за кожата

Вече споменахме, че медът от манука може да успокоява раздразненията по кожата, причинени от акне. За да облекчите състоянието на кожата си, нанесете слой от меда върху кожата и върху акнето.

Необходимо е да оставите меда върху кожата си за около 15 минути, но ако имате възможност можете премахнете меда чак след един час.

Храносмилане и имунна защита

За да използвате меда от манука за подобряване на храносмилателната система, то е необходимо да приемате по 1-2 лъжички на ден. Можете да приемате меда директно или с друга храна.

manuka-med-zakuska

Можете да намажете филийка хляб с меда, или пък да си сложите лъжичка мед в топлия чай, или го добавите към купичка йогурт.

Ако имате възпалено гърло отново можете да приемате 1-2 лъжички на ден. Можете да приемате тази доза и за да подобрите имунната си система.

Третиране на рани

Медът от манука можете да използвате и за леки рани като одрасквания. За по-дълбоки и сериозни рани се свържете с лекар!

Трябва сами да прецените какво количество мед е необходимо за вашата рана – колкото повече течност изтича от раната, толкова повече мед трябва да сложите.

Не трябва да слагате меда директно върху ранатасложете меда върху марля, а след това поставете марлята върху раната.

Все пак ние ви съветваме да се допитате до лекар преди да използвате меда от манука за лечението на рани.

Има ли рискове от употребата на мед от манука?

Няма показания, че медът може да навреди на човешкото здраве.

Ако страдате от диабет обаче е добре да се консултирате с лекар. Медът от манука, подобно на всеки друг мед, съдържа високо количество захар, което може да повлияе на вашето състояние.

Също така трябва да бъдете внимателни при лечението на хронични диабетни язви. Има проучвания, които показват положителното влияние на меда за лечението на рани, но все пак се консултирайте със специалист.

Също така ако сте алергични към мед, то е много вероятно да сте алергични и към меда от манука.

Какво трябва да имате предвид при закупуването на мед от манука?

Производителите на мед от манука етикетират своите продукти с уникален фактор на манука (UMF). Това число описва нивата на MGO, прекурсор, дихидроксиацетон (DHA) и растително съединение за идентифициране на Manuka, лептосперин.

honey-jar

Когато купувате мед от манука трябва да разгледате добре характеристиките на меда. Трябва да погледнете неговата UMF оценка, която показва неговите лечебни качества. Тази оценка показва количеството на MGO, което се съдържа в меда.

Колкото по-висока е оценката на UMF, толкова по-високо е и количеството MGO.

 

Надяваме се, че нашата статия ви е била полезна!

Във връзка с информацията, която ви предоставихме, сме ви подготвили списък с някои от най-добрите продукти на българския пазар, които съдържат мед от манука.

Този мед от манука притежава противогъбични, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Той е с доказано качество и е подходящ за различни типове употреба и лечение.

Този мед идва директно от Нова Зеландия. Той е произведен от цветовете на дива манука, което засвидетелства неговата натуралност. Той съдържа много полезни вещества, които спомагат за третирането на рани.

Този натурален мед от манука се различава от останалите видове мед, защото съдържа високи количества MGO, на които дължи своите силни антибактериални свойства.

Медът от манука се предлага в най-чист вид и с високо количество на полезни вещества. Той е изключително ароматен и притежава несравним вкус. Той е чудесно средство за борба с вируси, бактерии и стомашни проблеми.

Този мед е изключително ценен заради своите лечебни свойства. Неслучайно се използва за направата на различни козметични продукти, известни в цял свят.

Медът от манука идва директно от земите на Нова Зеландия. Той има страхотен вкус и може да се приема по различни начини, включително и в комбинация с други храни. Не е препоръчително да се използва за бебета и деца.

Този мед притежава неустоим вкус и може да се приема по различни начини. Той е произведен по изключително органичен и натурален начин.

Оценете ни!
0
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2022 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.