Сега Четете
Гъбички По Ноктите: Как Да Се Справим?
gaziro-napitki-v-domashni-usloviya-banner

Гъбички По Ноктите: Как Да Се Справим?

gubichki-pod-noktite

Гъбичните инфекции на ноктите, известни също като онихомикоза, се причиняват от гъбичен растеж върху нокътя и нокътното легло.

Ако не се лекува, инфекцията може да се разпространи и да се влоши, причинявайки удебеляване, обезцветяване и деформация на нокътя.

В тежки случаи инфекциите могат да причинят дискомфорт, болка и затруднено ходене, а най-неприятното е, че те често са твърде упорити и изискват сериозен курс с третиране.

Гъбичните инфекции на ноктите не са за подценяване!

Хората с отслабена имунна система, като например диабетиците, са особено податливи на подобни състояния, а навременното лечение е важно за предотвратяване на разпространението на инфекцията и за предотвратяване на трайно увреждане на нокътя и нокътното легло.

За щастие, противогъбичните лекарства, които се срещат в аптеката, с рецепта или без, успяват да се справят с повечето гъбични инфекции и нарушения по ноктите в начален стадий.

За да сме максимално полезни обобщихме най-есенциалната информация и добавихме някои от най-ефективните лекарства на българския пазар, които се справят с гъбични инфекции, включително и натурални продукти, които са чудесни и за превенция.

Какво представлява гъбичната инфекция и какво я причинява?

Гъбичната инфекция на ноктите е състояние, при което гъбичен организъм заразява ноктите на краката или ръцете.

Инфекцията обикновено се причинява от дерматофити, дрожди и плесени.

Установено е, че гъбичните инфекции е по-вероятно да възникнат при хора с отслабена имунна система, затова приемът на разнообразна диета, витамини и достатъчната активност и сън са съществени, за да се предпазите от различни инфекции.

Доказано е, че спортистите и хората, посещаващи спортните зали, са по-предразположени към гъбични инфекции по кожата и ноктите по различни причини, но най-често, защото стъплата им често са подложени на влажна и топла среда.

Други фактори, които увеличават риска от гъбични инфекции на ноктите, включват лоша хигиена, носенето на тесни и неудобни обувки, травма и нараняване на нокътя и предишни гъбични инфекции на кожата.

Освен това някои медицински състояния, като псориазис и екзема, могат да направят човек по-податлив на гъбични инфекции на ноктите.

За да се предпазите от гъбични инфекции се доверявайте само на доказани салони за красота и специалисти в областта на маникюра и педикюра.

nokti-manikiur

Убедете се, че инструментите, с които ви разкрасяват се дезинфекцират по указаните начини, защото пилите и клещите, могат лесно да разпространяват гъбични инфекции от човек на човек, ако не са дезинфекцирани.

Кои са основните признаци, по които ще познаете гъбичната инфекция?

Гъбичните инфекции обикновено се развиват с течение на времето, така че всяка разлика в начина, по който изглежда или се усеща нокътят ви, може да е твърде лека, за да я забележите в началото.

Поддържайте ноктите си редовно и следете тяхното състояние, за да сте сигурни, че бихте забелязали всяка промяна.

Основните признаци, които издават гъбичната инфекция на ноктите включват:

  • Удебеляване на нокътя: Засегнатият нокът може да стане по-дебел и по-твърд от обикновено.
  • Обезцветяване на нокътя: Нокътят може да стане жълт, кафяв или бял.
  • Деформация на нокътя: Нокътят може да изглежда деформиран, извит или чуплив.
  • Отделяне на нокътя от нокътното легло: Заразеният нокът може да се отдели от нокътното легло.
  • Чупливи или ронливи нокти: Заразеният нокът може лесно да се счупи или да се разпадне.
  • Неприятна миризма: При гъбична инфекция може да се появи неприятна миризма около засегнатия нокът, която да се отрази по целите стъпала.
  • Болка: В тежки случаи гъбичната инфекция на ноктите може да причини болка, особено, докато носите обувки или ходите.

Важно е да се отбележи, че не всички промени в ноктите са причинени от гъбични инфекции.

Някои състояния, като псориазис, могат да наподобяват симптомите на гъбична инфекция на ноктите.

Ако все пак имате съмнение за гъбична инфекция на ноктите, най-добре е да посетите лекар-специалист за правилна диагноза и лечение.

Както споменахме, ранното лечение може да предотврати разпространението на инфекцията и да предотврати трайно увреждане на нокътя и нокътното легло.

Кои са най-често срещаните типове гъбични инфекции по ноктите?

Гъбичните инфекции, подобно на повечето медицински състояния, имат свои разновидности.

Добре е да категоризирате какъв тип инфекция сте развили, за да се справите по-бързо и лесно с излекуването й.

Дистална поднокътна инфекция

Дисталните субунгвални инфекции са най-често срещаният тип гъбична инфекция на ноктите и могат да се развият както в ноктите на ръцете, така и в ноктите на краката.

Когато е заразен, външният ръб на нокътя има назъбен вид с бели и/или жълти ивици по нокътя. Инфекцията поразява нокътното легло и долната част на нокътя.

Бяла повърхностна инфекция

Белите повърхностни инфекции обикновено засягат ноктите на краката. Определен вид гъбички атакуват горните слоеве на нокътя и създават добре очертани бели петна по повърхността.

В крайна сметка тези бели петна покриват целия нокът, който става грапав, мек и податлив на ронене. Петната по ноктите могат да станат изпъкнали и лющещи се.

Проксимална поднокътна инфекция

Проксималните субунгвални инфекции не са чести, но могат да засегнат както ноктите на ръцете, така и ноктите на краката. Жълти петна се появяват в основата на нокътя, а инфекцията се разпространява по целия нокът.

Тази инфекция се появява най-често при хора с нарушена имунна система. Може да се получи и от леко нараняване на нокътя.

Кандидозна инфекция

Дрождите Candida причиняват този тип инфекция. Може да зарази ноктите, които преди това са били увредени от предишна инфекция или нараняване. Често се среща при хора, които често киснат ръцете си във вода.

Тази инфекция обикновено започва от кутикулата около нокътя, която става подута, зачервена и нежна на допир. Самият нокът може частично да се повдигне от нокътното легло или да падне напълно.

Как да предпазите ноктите си от гъбична инфекция?

Понеже превенцията винаги е по-евтината и предпочитана опция пред мъчителното лечение, спазвайки изброените стъпки, ще намалите риска от развитие на гъбична инфекция на ноктите и ще поддържате стъпалата си здрави.

Вече, познавайки рисковите фактори, лесно ще се ориентирате какво да избягвате в грижата за ръцете, стъпалата и ноктите си…

Поддържайте краката си чисти и сухи!

Почиствайте стъплата си редовно и се уверете, че са напълно подсушени, особено между пръстите на краката.

zdravi-nokti

След спортна активност, сменяйте чорапите си с нов чифт, за да сте сигурни, че стъпалата ви не са изложени на влажна среда за дълъг период от време.

Носете подходящи обувки!

Носете обувки, които ви прилягат добре и позволяват на краката ви да дишат и да се движат свободно.

Избягвайте да носите тесни обувки и чорапи от синтетични материи.

Избягвайте да ходите боси на обществени места!

Винаги носете сандали или чехли при посещение на СПА процедури, съблекални и плувни басейни, за да предотвратите излагане на гъбични организми.

Дръжте ноктите си подрязани и чисти!

Подрязвайте ноктите си редовно и ги поддържайте чисти, за да предотвратите развитието на гъбични организми.

Дезинфекцирайте обувките си!

Използвайте спрей за дезинфекция, за да почиствате редовно обувките си, особено ако вече имате гъбична инфекция на ноктите.

Избягвайте да споделяте личните си вещи!

Не споделяйте лични вещи, като нокторезачка или пила за нокти с други, за да предотвратите разпространението на гъбични организми.

Как да третирате вече налична гъбична инфекция?

Гъбичните инфекции на ноктите могат да бъдат лекувани с комбинация от локални и перорални противогъбични лекарства, както и с промени в начина на живот.

Конкретният план за лечение зависи от тежестта на инфекцията, вида на гъбичките и цялостното здраве на пациента.

lak-za-nokti

Локалните и пероралните противогъбични лекарства са добър вариант…

Локални противогъбични кремове или лакове, които могат да се намерят с рецепта или без в аптеките.

Те се прилагат директно върху засегнатия нокът, за да убият гъбичките и често се оказват ефективен вариант.

Пероралните противогъбични лекарства са следваща стъпка в лечението. Понякога локалните противогъбични лекарства не са достатъчни, за да се справят с неприятното състояние и се налага да се приемат медикаменти, които да убият гъбичките отвътре навън.

Натуралното лечение също е винаги надежден избор!

Съществуват и различни натурални продукти, като етерични масла и флорални води, като тази от бял бор, които могат да намалят риска от поява на гъбична инфекция, ако сте предразположени към такава, или пък да ги включите като допълнителен вариант в лечението си.

Важно е да следвате плана за лечение според указанията на вашия лекар и да продължите да използвате противогъбичните лекарства дори след като симптомите отшумят, за да сте сигурни, че гъбичките са напълно унищожени.
 

Гъбичните инфекции на ноктите могат да бъдат упорити и да се появят отново, ако не се лекуват правилно.

Ето кои са някои от най-популярните и доказано ефективни средства за лечение на гъбични инфекции:

Екзодерил 1% разтвор е подходящ за лечение на гъбични инфекции и съдържа нафтифин. Активен е срещу кожни гъбички, дрожди, плесени и др. Активен е също срещу различни бактериални инфекции, които често възникват при гъбички инфекции при хора.

Етеричното масло от риган е популярно с множеството си ползи и облекчаване на разнообразни състояния. Използва се успешно за лечение на гъбички по ноктите.

Ина Есеншълс Био вода от бял бор има отлични антисептични свойства и помага за справянето със симптомите на акне. Доказан е и добрият й ефект при превенция и лечение на гъбички по краката и ноктите.

Лечебен лак за нокти, който се грижи за възстановяването на нокътната плочка при гъбични инфекции или травми. Той образува специален защитен филм, който прониква дълбоко в нокътя, изчиства го и засилва регенериращите процеси.

Предназначен за лечение на гъбички по ноктите, Novo nail Emtrix подобрява външния вид на деформираните нокти и ноктите с променен цвят. Той разрушава клетките на гъбичките, които най-често причиняват гъбични инфекции по ноктите.

[Total: 1   Average: 5/5]
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2022 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.

Notino Popup