Сега Четете
14-те Най-Интересни Филми по Действителен Случай
kalibrado-noble

14-те Най-Интересни Филми по Действителен Случай

filmi-po-deistvitelen-sluchai

Човешките истории от истинския живот могат да бъдат изключително интересни и разтърсващи.

Те вдъхновяват артисти, писатели и музиканти, които пък след това създават романи, песни, пиеси и картини, базирани на реалните събития.

Така се създават и филмите по действителен случай.

Тези филми могат да бъдат наистина докосващи и да предизвикат различни по рода си емоции у зрителите.

Сюжетите могат да бъдат от различно естество, но именно фактът, че даден филм е базиран върху наистина случили се събития, провокира интереса на зрителите и критиката.

Филмите по действителен случай могат да бъдат от различен жанр – драма, комедия, романс, филми на ужасите, биографични и т.н. Това зависи от същността на събитията, за които се говори във филма.

Филмите по действителен случай могат да ви изведат от монотонното всекидневие.

Ежедневието ни може да бъде наистина скучно – работата и домашните задължения често ни вкарват в една непрестанна рутина, която наистина може да ни потисне емоционално и психически.

По тази причина е важно да намираме време за себе си, време за почивка и развлечения – а филмите по действителен случай са идеалното средство за това.

Както вече споменахме, този вид филми са изключително интересни и определено могат да вдигнат адреналина ви. Историите им могат да ви трогнат, вдъхновят, да ви разплачат или разсмеят, да ви провокират да се замислите върху живота си или пък да му се насладите с пълна сила.

Филмите, вдъхновени от истински истории, са изключително много.

В тази връзка ние създадохме селекция от филми по действителен случай, базирана на световните класации и мненията на критиците и публиката.

Изберете един от тях, настанете се удобно на дивана и си дайте почивка от ежедневието. Ще видите колко приятно е това занимание всъщност.
 

14. Американски снайперист

14-americanski-snaiperist
Източник: Pinterest
Година: 2014 г.
Жанр: Екшън, Биографичен, Драма
Режисьор: Клинт Истууд
Оценка в IMDb: 7.3 /10

Крис Кайл е един обикновен човек от Тексас, който желае да стане каубой. В един момент обаче той решава, че трябва да направи нещо значително в живота си – да стане част от военните тюлени, които пазят щатите от терористични атаки. В последствие Крис е изпратен на терен в Ирак, където се налага да се сблъска с реалността на войната.
 

13. Среднощен експрес

13-srednoshten-ekspres
Източник: Pinterest
Година: 1978 г.
Жанр: Биографичен, Криминален, Драма
Режисьор: Алън Паркър
Оценка в IMDb: 7.5 /10

През 1970 година Били Хейс опитва да прекара два килограма хашиш на летището в Турция. За негово съжаление планът му се проваля и той е заловен от властите. Те му обещават, че ще бъде освободен, ако издаде съучастниците си – това е причината Били да приеме офертата. Бедата обаче тъкмо тогава започва – той все пак ще излежи присъда от 4 години. В затвора се среща с различни хора, както и с един садистичен надзирател, който обича да тормози затворниците…
 

12. Спартак

12-spartacus
Източник: Pinterest
Година: 1960 г.
Жанр: Приключенски, Биографичен, Драма
Режисьор: Стенли Кубрик
Оценка в IMDb: 7.9 /10

Филмът ни пренася във времето на далечната 73 година пр. Хр. Тракиецът Спартак е роб в Римската империя и е заставен да се бие в гладиаторски битки. Той обаче успешно вдига на бунт останалите роби в гладиаторската школа, а делото му постепенно обхваща робите из целия Италиански полуостров. Римската империя в лицето на сенатор Гракх иска да отвърне на удара. Каква ще бъде съдбата на робите?
 

11. Ерин Брокович

11-erin-brokovich
Източник: Pinterest
Година: 2000 г.
Жанр: Биографичен, Драма
Режисьор: Стивън Содърбърг
Оценка в IMDb: 7.4 /10

Ерин Брокович е самотна и безработна майка, която отчаяно се опитва да си намери работа. Тя води дело за катастрофа, в която е участвала, но късметът отново не е на нейна страна – тя губи съдебното дело. Ерин кара своя адвокат да я наеме на работа – като компенсация за загубеното дело. Никой не вярва в нейния потенциал, но тя тръгва по следите на компанията Pacific Gas & Electric, която неправомерно изхвърля смъртоносни токсични отпадъци, които вредят на жителите в околността. Дали Ерин този път ще спечели битката?
 

10. Красив ум

10-krasiv-um
Източник: Pinterest
Година: 2001 г.
Жанр: Биографичен, Драма
Режисьор: Рон Хоуард
Оценка в IMDb: 8.2 /10

Джон Форбс Наш е млад математически гений, който прави едно уникално откритие още в началото на своята кариера. Това негово постижение почти му дава световна слава. Но скоро на Джон му се налага да предприеме едно по-специално пътуване – в дълбините на своята същност в опит да открие себе си. След различните перипетии, които животът му предлага, в края на живота си Джон получава Нобелова награда.
 

9. Бягство от Алкатраз

9-bqgstvo-ot-alkatraz
Източник: Pinterest
Година: 1979 г.
Жанр: Екшън, Биографичен, Криминален
Режисьор: Дон Сийгъл
Оценка в IMDb: 7.6 /10

Алкатраз е един от най-охраняваните и строги затвори в света. Бягството от това място е почти невъзможно. Носи се слух, че единственият, който напълно успешно е избягал от там, е банковият обирджия Франк Морис. Много години след неговото бягство никой не дръзва да направи крачка към свободата. Но един ден трима затворници проявяват кураж и решават да избягат – а след това никой никога не чува повече за тях…
 

8. Лорънс Арабски

8-lawrence-arabski
Източник: Pinterest
Година: 1962 г.
Жанр: Приключенски, Биографичен, Драма
Режисьор: Дейвид Лийн
Оценка в IMDb: 8.3 /10

Лорънс е британски офицер, който е изпратен на мисия в Арабия, където трябва да открие принц Фейсал. Със своите познания за бедуинските племена Лорънс е идеалната връзка между арабите и британците, които заедно да се борят срещу турците. Лорънс проявавя дързост и невинаги слуша заповеди – така той предприема едно опасно пътуване през пустинята, за да постигне целта си – да атакува важно турско пристанище.
 

7. Сред дивата природа

7-into-the-wilde
Източник: Pinterest
Година: 2007 г.
Жанр: Приключенски, Биографичен, Драма
Режисьор: Шон Пен
Оценка в IMDb: 8.1 /10

Кристофър Маккендълс тотално преобръща живота си. След като завършва университета Евори, Кристофър дарява всичките си спестявания за благотворителност, оставя всичко, което притежава и пътува на автостоп до Аляска. Там той живее в дивата природа, което е абсолютен контраст с живота му преди това. По време на своето приключение Кристофър среща много хора с различни характери, които дооформят живота му.
 

6. Пианистът

6-pianistut
Източник: Pinterest
Година: 2002 г.
Жанр: Биографичен, Драма, Мюзикъл
Режисьор: Роман Полански
Оценка в IMDb: 8.5 /10

Тази разтърсваща история ни връща обратно в годините на Втората Световна война. Владислав Спилман е полски еврейн, който работи като пианист в радио станция. С навечерието на войната, Владислав вижда как Варшава се променя. Той е принуден да влезе във варшавското гето, а по-късно е отделен от семейството си. От този момент до освобождаването на затворниците от концентрационните лагери, Владислав се крие измежду руините на Варшава…
 

5. Игра на кодове

5-the-imitation-game
Източник: Pinterest
Година: 2014 г.
Жанр: Биографичен, Драма, Трилър
Режисьор: Мортън Тилдъм
Оценка в IMDb: 8.5 /10

Този филм е вдъхновен от истинската история на Алън Тюринг. Той е британски математик, който се опитва да разбие германския код “Енигма” по време на Втората Световна война. За да постигне целта си, той се доверява на няколко свои колеги математици, които му помагат в разбиването на кода. Междувременно Алън опитва да закрепи и личния си живот. Какво ли ще стане накрая?
 

4. Хвани ме, ако можеш

4-hvani-me-ako-mojesh
Източник: Pinterest
Година: 2002 г.
Жанр: Биографичен, Криминален, Драма
Режисьор: Стивън Спилбърг
Оценка в IMDb: 8.1 /10

Франк Абагнейл младши е изключително умел фалшификатор, който напълно успешно се представя за доктор, пилот или адвокат. Неговите измами подтикват Карл (агент на ФБР) да се заеме със случая на Франк и да го вкара в затвора. Карл е напълно обсебен от преследването и идеята за залавянето на фалшификатора, а Франк искрено се забавлява от тази игра на котка и мишка.
 

3. Апокалипсис сега

3-apokalipsis-sega
Източник: Pinterest
Година: 1979 г.
Жанр: Драма, Мистерия, Военен
Режисьор: Франсис Форд Копола
Оценка в IMDb: 8.5 /10

Филмът ни въвежда в разгара на Виетнамската война. Капитан Уилярд е изпратен на специална мисия, която едновременно съществува, но и “никога не е съществувала”. Задачата, която началството му дава, е да открие мистериозния полковник от Зелената барета Уолтър Курц и да го елиминира. Според полковник Лукас и Генерала полковник Курц има за цел да прави удари с отряда си и представлява заплаха. По време на преследването обаче капитан Уилярд разбира, че Курц всъщност е един от най-наградените офицери в американската армия.
 

2. Списъкът на Шиндлер

2-spisukut-na-shindler
Източник: Pinterest
Година: 1993 г.
Жанр: Биографичен, Драма, Исторически
Режисьор: Стивън Спилсбърг
Оценка в IMDb: 9.0 /10

В мрачното време на Втората Световна война един обикновен бизнесмен променя живота си и решава съдбата на около 1200 евреи. Оскар Шиндлер превръща фабриката си в убежище за евреи – той наема за свои работници евреи от различни гета, като по този начин ги спасява от ужасите на лагерите на смъртта. Делото на този човек е надеждата, че все пак у човека все още има добро.
 

1.12 години в робство

1-12-godini-v-robstvo
Източник: Pinterest
Година: 2013 г.
Жанр: Биографичен, Драма, Исторически
Режисьор: Стив МакКуийн
Оценка в IMDb: 8.1 /10

И първото място в нашата класация отредихме на “12 години в робство”. Неслучайно този филм спечели три награди “Оскар” и има стотици номинации и победи в различни филмови надпревари. Филмът ни въвежда в далечните години на робството в Америка и ни разказва историята на Соломон Нортъп – тъмнокож мъж, който живее свободно и спокойно в Ню Йорк в годините преди Гражданската война. Един ден обаче той е отвлечен и продаден в робство. Така започват неговите мъки и борба да запази живота и разсъдъка си. Соломон се сблъсква с различни неща, но на дванадесетата година от робството неговият живот се променя напълно…
 
popcorn

Филмите по действителен случай несъмнено могат да променят начина, по който виждате света…

Или човечеството. Често филмите по действителен случай показват докъде се простират човешките възможности и потенциал.

Филмите по действителен случай определено ще ви извадят от ежедневието и ще ви накарат да се замислите за много неща

Надяваме се, че нашата класация ви е допаднала! Ако се сещате за още филмови заглавия, създадени по действителни случаи, не се колебайте да споделите в коментарите.

А за да превърнете дома си в комфортно и уютно домашно кино, то можете да се доверите на нашите малки помощници

Какво е перфектна киновечер без „идеалните пуканки“? Няма нищо по-вкусно и приятно от апетитния им аромат и насладата, която носят. А когато са домашно приготвени, те гарантирано ще заредят атмосферата около вас допълнително и ще направят гледането на филма още по-вълнуващо преживяване!

Свежите напитки са абсолютният задължителен елемент към вълшебното домашно кино преживяване. А представете си да можете да приготвяте идеалните карборирани напитки у дома неограничено и по изцяло ваш вкус … Е, машината за газирана вода ще ви съдейства в това и определено е must-have, на който си заслужава да се доверите.

Най-важното нещо, когато говорим за пълноценно кино у дома, е максимално да се потопите в атмосферата на филма. Това може да се случи изключително лесно със съдействието на един специален помощник – проектора. Перфектната картина, която той осигурява, ще ви плени и завладее от самото начало до самия край на интересното филмово произведение. Заслужава си!

Комфорт, комфорт, комфорт! Към перфектния и пленителен филм, вкусните храни и напитки и възможността за пълноценно потапяне в атмосферата на произведението, остана да добавим само още един ключов елемент, с който домашното ви кино преживяване да бъде изцяло съвършено. Този елемент е удобството. Подбирайки мек и обгръщащ тялото ви барбарон или фотьойл , вие ще си гарантирате спокойствие и отдих по време на гледане и ще можете да се насладите на избрания от вас филм по най-добрия начин!

Оценете ни!
5
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2024 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.