Сега Четете
Масло От Черен Кимион – Еликсир на Здравето и Красотата от Близкия Изток
kalibrado-noble

Масло От Черен Кимион – Еликсир на Здравето и Красотата от Близкия Изток

cheren-kimion-maslo

Още в далечното минало хората са знаели за богатата палитра от полезни качества на подправките.

В наши дни, обаче, повечето хора ги свързват просто с по-добрия вкус на храната. Уви, свойствата им не спират само до там.

Знаете ли, че подправките могат да бъдат решението на редица здравословни проблеми!

Такава подправка е семето на черния кимион. Надали бихте свързали кимиона с нещо различно от готвенето, но всъщност семената на черния кимион съдържат ценни вещества, които се отразяват благоприятно върху кожата.

В Близкия изток черният кимион е използван за направата на масло, което и днес е ефективно за грижата за кожата.

В следващите редове ще ви запознаем с черния кимион, неговите полезни качества, а също и продукти, в които можете да го откриете…

Какво представлява маслото от черен кимион?

Семената, от които се произвежда магичното масло, идват от растение, на име Nigella Sativa, но може да се открие и под имената черен кимион или копърово цвете.

cwete-cheren-kimion

Маслото от черен кимион има дълга и древна история…

Не е тайна, че Клеопатра и Нефертити са използвали точно това масло за своите разкрасителни процедури.

Още по онова време хората са познавали противовъзпалителните свойства на черния кимион – маслото, направено от семената на това растение, е използвано за облекчаване на различни здравословни състояния.

Важно е да споменем, че семената на черния кимион съдържат много антиоксиданти, които също се отразяват добре върху кожата.

Козметичната индустрия все повече се насочва към естествените съставки на продуктите, а неслучайно маслото от черен кимион започва да набира популярност.

Кои са полезните качества на маслото от черен кимион?

Маслото от черния кимион има много полезни свойства, които могат да бъдат решение за различни здравословни проблеми.

Черният кимион е мощен антиоксидант.

Както вече споменахме, маслото от черен кимион е богато на антиоксиданти. Те предпазват клетките на кожата от увреждане от свободните радикали.

Антиоксидантите всъщност намаляват възпалителните процеси, възникнали по дермата – затова и маслото има противовъзпалителни свойства.

Маслото може да понижи високото кръвно налягане и нивото на холестерола.

Високото кръвно налягане и високите нива на холестерол могат да бъдат особено опасни за сърцето и за хората със сърдечни заболявания.

Проведено е изследване със 70 здрави възрастни, които са приемали 2.5 мл. масло от черен кимион 2 пъти дневно в продължение на 8 седмици. То показва значително понижаване на високото кръвно налягане.

kruvno-nalqgane-cheren-kimion

Друго изследване пък показва, че маслото от черен кимион може да подобри нивата на холестерола.

То е проведено с 90 човека с високи нива на холестерол. В продължение на 6 седмици те са приемали 2 чаени лъжици масло от черен кимион. След тези седмици нивата на лошия холестерол били понижени.

Разбира се, необходими са още проучвания, за да се каже със сигурност дали маслото от черен кимион помага за понижаване на кръвното налягане или за понижаване на нивата на холестерола.

Черният кимион помага за подобряване на състоянието на кожата.

Маслото от черен кимион може да се отрази благоприятно на различните състояния на кожата.

То може да хидратира и подхранва кожата, но и да помогне за някой по-особени състояния като акне, псориазис, екзема.

Маслото от черен кимион може да облекчи акнето…

Маслото от черен кимион може значително да подобри състоянието на кожа, която страда от акне.

Акнето може да е резултат от запушване на порите с мъртва кожа, бактерии и микроби. Маслото може да отпуши порите, а това да облекчи състоянието на кожата.

За успокояването на акнето могат да помогнат и антиоксидантите, които, както споменахме, действат противовъзпалително и антибактериално на кожата.

Акнето също може да бъде причинено от прекалено производство на себум. Маслото може да регулира производството и да уравновеси състоянието на дермата.

Екземата също може да се повлияе от черния кимион…

Екземата е дерматологично заболяване, което е доста неприятно. Лечебните свойства на маслото от черния кимион могат значително да облекчат състоянието на кожата.

ekzema-cheren-kimion

Различни проучвания показват, че нанасянето на маслото върху засегнатите зони може да доведе до невероятни резултати.

Маслото от черен кимион се бори и срещу белезите на стареене!

Семената на черния кимион съдържат множество витамини и минерали. Сред тях са и витамините А, В и С – те помагат за подобряване на еластичността на кожата; те я подхранват и се борят със свободните радикали.

Маслото от черен кимион подобрява производството на мастни киселини, които пък предотвартяват увреждането на кожата от слънчевите лъчи, а и заличават белезите на стареене.

Как да използвате маслото от черен кимион по най-добрия начин?

Като за начало, е важно да споменем, че е препоръчително да използвате маслото върху чиста кожа.

Нанасяйте основно върху засегнатата зона и съобразете честотата на използване с характерностите на дермата ви.

Ако кожата ви е суха, то е добре да нанасяте няколко капчици от маслото два пъти дневно (сутрин и вечер).

Добре е да изчакате няколко минути, за да може маслото да проникне в кожата, а след това можете да използвате останалите продукти от вашата рутина.

Ако пък кожата ви е по-скоро мазна, то тогава е добре да използвате маслото веднъж дневно.

produkti-s-cheren-kimion

Ако използвате маслото по други здравословни причини (като холестерол и високо кръвно налягане), то ви препоръчваме преди това да се консултирате с лекар/специалист.

Не е известно да има определени странични ефекти, появили се в резултат на употребата на масло от черен кимион.

Но за ваша безопасност – не прекалявайте с маслото или с продукти, които съдържат маслото. Използвайте продуктите само по начина, описан на опаковката.

Ако все пак забележите някакви странични ефекти – потърсете лекарска помощ.

 

Привлякохме ли вниманието ви?

Черният кимион е необикновено растение, а маслото, което се произвежда от семената му, е също толкова магично

В следващите редове ще ви представим някои от най-добрите продукти с масло от черен кимион, които се предлагат на българския пазар. Надяваме се, че по този начин ще улесним избора ви…

Маслото е подходящо за употреба върху всякакъв тип кожа. То подобрява растежа на косата, заздравява ноктите, намалява белезите на стареене, хидратира и подхранва кожата

Продуктът е подходящ за употреба от хора, които страдат от екзема. Маслото повлиява благоприятно върху засегнатите зони, като в същото време подхранва и хидратира кожата.

Етеричното масло от черен кимион се отразява благоприятно върху кожата – забавя процесите на стареене, повишава еластичността на бюста, намалява косопада.

Маслото повишава имунитета и предотвратява честото боледуване. Употребата му стимулира производството на костен мозък, което пък може да предотврати появата на ракови образувания.

Този продукт е изключително ефективен за различни дерматологични състояния като суха кожа, псориазис, акне. Той цялостно подобрява състоянието на кожата.

Маслото от черен кимион има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Именно на тях маслото дължи добрите си качества, с които лекува и успокоява кожата.

Продуктът се отразява добре на различни здравословни проблеми. Маслото помага при сърдечно-съдови заболявания, стомашно-чревни заболявания. То съдържа голямо количество антиоксиданти, витамини и минерали.

Оценете ни!
0
Виж Коментари (0)

Остави Коментари

Твоят email няма да бъде публикуван.

Shy.bg © 2022 - Всички права запазени.

Всички класации са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.